NY REKORDBACK. Oliver Ekman Larsson tog över det svenska backrekord för antal mål från Nicklas Lidström för en kort tid sedan.
Nyheter

Oliver vandrar i Lidströms fotspår: ”Haft ett öga på honom hela tiden”

ANNONS

När svensk juniorhockey hade som svårast att producera bra backar riktades blickarna mot Nicklas Lidström. Sveriges bästa back genom alla tider blev inspirationskällan som vände backtrenden. I dag har svensk ishockey en hel drös backstjärnor i NHL. Inte minst Oliver Ekman Larsson.
– Jag har sett upp till honom oerhört mycket under min uppväxt. Man har haft ett öga på honom hela tiden, säger han till hockeysverige.se om Lidströms betydelse.

Det är bara drygt tio år sedan som svensk juniorhockey befann sig i en djup kris. Svenska talanger höll inte längre måttet och blev överkörda av konkurrerande toppnationer på junior-VM. Värst ställt var det på backsidan, där talangerna lyste med sin frånvaro. för att bryta den nedåtgående spiralen gjorde Svenska ishockeyförbundet en medveten satsning för att få fason på svensk juniorhockey – och inte minst göra backarna bättre.

Förebilder fattades inte. Det var runt den här tiden som Nicklas Lidström upplevde sin absoluta storhetstid i NHL och utifrån hans effektiva backspel hade svensk ishockey den perfekta spelaren att använda som inspirationskälla för de unga backar som var på väg uppåt.

Satsningen blev en total succé som vi i dag ser beviset för i form av mängder med svenska stjärnbackar i NHL. En av dem som har lyckats allra bäst i Lidströms kölvatten är Oliver Ekman Larsson. Blott 23 år gammal har han växt ut till en av NHL:s främsta backar och fixade kvitto på det när han för några dagar sedan sköt sitt 21:a mål för säsongen. Noteringen innebär nytt målrekord för en svensk NHL-back. Ett rekord som tidigare delades av Lidström, Fredrik Olausson och Erik Karlsson.

Just Lidström är också den spelare som Ekman Larsson själv pekar på när det gäller som en stor förebild.
– Klart att jag har kollat och sett upp till honom oerhört mycket under min uppväxt. Man har haft ett öga på honom hela tiden, säger Arizona Coyotes-backen till hockeysverige.se och förklarar vilka delar i spelet som han har utvecklat genom att inspireras av Lidström.
– Jag har försökt att ha ett bra förstapass och spela ganska enkelt. Det tror jag är det svåra med att spela som back i match efter match. Det var ju Lidströms stryka, men jag vet inte om jag har så jättemycket likheter med honom även om jag har kollat på honom mycket då han spelat.

Med tanke på hur prisad Nicklas Lidström är, hur tänker du då kring att det var just du som slog målrekordet som han delade med Fredrik Olausson och Erik Karlsson?
– Klart att det var roligt, men jag hade faktiskt inte en aning om att jag hade gjort det för än man sa det till mig efter matchen, skrattar Oliver Ekman Larsson och påpekar att Erik Karlsson bara är ett mål bakom honom i backarnas målliga.
– Det är inte alls omöjligt att han sätter ett nytt rekord. Erik är en bra spelare och det väldigt roligt att kolla på honom då han spelar. Han vågar göra det här lilla extra vilket gör honom till väldigt underhållande. Samtidigt är han en riktigt bra spelare och har utvecklats mycket år efter år. Det är kul att se.


Foto: All Over Press

”PRESTERAR NÄR HAN FÅR SPELA MYCKET”

Nicklas Lidström har följt Oliver Ekman Larsson ändå sedan han klev in i NHL som rookie 2010. Han vittnar om att ynglingen över tid har förvandlats till en av ligans främsta backar.
– Jag tycker att han vuxit mer och mer som back borta i NHL. Han fått mycket mer istid och ansvar i laget och är den spelare som spelar mest i Arizona, säger Nicklas Lidström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Oliver fick ännu mera ansvar sedan man trejdade bort (Keith) Yandle till New York Rangers. Yandle är en offensiv back som skulle producera. Nu då inte han är kvar där har Oliver fått den rollen ännu mer.
– Jag tycker Oliver har haft en väldigt bra utveckling och kommer att bli en ännu bättre hockeyspelare med mer erfarenhet.

Kan du se några likheter mellan dig och honom som spelare?
– Jag tycker att han läser spelet bra vilket också var en av mina styrkor. Dessutom är han en väldigt duktig skridskoåkare och väldigt rörlig på isen samtidigt som han kan spela många minuter. En del spelare kanske dippar lite i kvalitén när man får mycket istid, men jag tycker att Oliver har presterat när han få spela mycket.

Oliver Ekman Larsson har på 77 matcher den här säsongen svarat för 21 mål och totalt 40 poäng, men han tycker själv inte att inledningen av säsongen var som han hade hoppats på.
– Man kan egentligen sammanfatta min säsong på två olika sätt. Samtidigt som laget har haft en tuff säsong så finns det någonting att glädjas åt också.
– Jag tycker att jag själv hade en ganska tuff start, men allt eftersom har jag kommit in i den och har fått göra lite mål och poäng. Det är alltid kul att få göra det och är väl också det man får glädja sig åt.

Hur upplever du själv att din utveckling varit under årets säsong?
– Jag tycker att jag utvecklas varje säsong som jag varit här över. Sedan är det klart att min plus. och minusstatistik (-19) inte är den roligaste att kolla på. Samtidigt har jag varit inne på många mål bakåt då vi har tagit ut målvakten.
– Man kan spela bra men ändå få minus, men det där måste man koppla bort lite. Det har jag också försökt göra även om det kan vara svårt ibland. Jag tycker ändå jag har tagit kliv i utvecklingen över hela banan och jag hoppas att kunna fortsätta utvecklas.

”HOPPAS LEKSAND KLARAR SIG KVAR I SHL”

Arizonas säsong har varit allt annat än bra. Just nu är man ligans näst sämsta lag före Buffalo. Man har fem poäng upp till Edmonton som ligger på platsen framför.
– Jag vet inte vad det är som inte riktigt fungerat den här säsongen, men vi fick en dålig start. Vi har spelat bra matcher, men precis som förra säsongen så har vi inte varit tillräckligt jämna.

Ni har fem matcher kvar av säsongen, hur motivera man sig att spela dom här betydelselösa matcherna?
– Det är inte alls svårt. Du får chansen att spela i världens bästa liga varje dag. Kan du inte motivera dig då så kanske du ska hålla på med en annan idrott.

Domi och Duclair.

Hur ser du på nästa säsong för Arizona och möjligheterna att närma sig ett Stanley Cup-slutspel?
– Klart att man ser fram emot framtiden med tanke på hur säsongen har varit. Vi har många bra spelare som är på väg uppåt. Jag tänker på bland andra Max Domi (London Knights) och Anthony Duclair (Quebec Remparts), som vi trejdade till oss den här säsongen. Dom två spelade riktigt bra tillsammans i JVM. Förhoppningsvis kan dom hitta varandra igen och göra något bra här i Arizona.
– Jag ser väldigt mycket fram emot nästa säsong. Speciellt, som jag sa, för att det varit en tuff säsong och man vill ha lite revansch. Jag har aldrig varit i den här situationen tidigare eftersom vi under mina tidigare säsonger här har haft chans på slutspel fram till och med dom sista matcherna. Nu har vi i stort sätt efter jul varit nära och det är en situation du aldrig vill vara i igen.

Oliver Ekman Larssons moderklubb Tingsryd är på väg att ta en plats i Hockeyallsvenskan. Pappa Patrik Larsson är som bekant sportchef i klubben och lillebror Kevin Ekman Larsson spelar i laget.
– Klart att Tingsryd gör det bra. Det hade varit fruktansvärt roligt om man kan ta sig till Hockeyallsvenskan. Jag tycker att Tingsryd är ett hockeyallsvenskt lag och det har visat även om man haft en svårare väg den här säsongen jämfört med den förra.
– Jag hoppas också att Leksand klarar av att hålla sig kvar i SHL, avslutar Oliver Ekman Larsson.

LÄS ÄVEN:
* Oliver Ekman Larsson: ”Ser Positivt på VM-spel”
* Oilers-duo, vill spela VM: ”Klart man är sugen”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL