Axel Holmström.
Skellefteå AIK

Holmström om rekordjakten: ”Mest en kul grej”

ANNONS

Under gårdagen berättade hockeysverige.se om att Axel Holmström endast är två poäng ifrån att tangera bröderna Sedins rekord för mest antal poäng av en junior under ett slutspel. I dag ringde vi upp den talangfulle forwarden för att få hans syn på saken.
– Jag ser det mest som en kul grej, säger Holmström.

Trots stor spelmässig dominans och två sena mål lyckades inte Skellefteå spela till sig en finalplats under gårdagen. Linköping kunde i stället reducera i semifinalserien och skapa lite spänning inför fortsättningen.
– Mycket handlar om att vi inte har effektiviteten. Vi har ett fem mot tre-läge och flera powerplay som vi inte tar vara på. När vi väl fick in pucken var det för sent, konstaterar Axel Holmström för hockeysverige.se och lägger till:
– Nu får vi fokusera på att knyta ihop säcken i morgon i stället.

Kan det rentav vara bra att det inte går för lätt?
– Nja, vi vill vinna varje match. Sedan måste man respektera att vi ställs mot motståndare som också gör bra saker. Man kan helt enkelt inte räkna med att vi ska kunna vinna i fyra raka matcher, utan det är som det är.

Att det skulle vara en nackdel att avgöra matchserien för fort så att man får för lång vila till en finalserie är något som Holmström utesluter.
– Vi vann i fyra raka mot Brynäs och hade inga problem att hitta tempot när serien mot Linköping började. Vi har det så pass matchlikt på träningarna att vi aldrig kommer ur rytmen.
– Jag ser det snarare som en fördel om vi kan avgöra tidigt för att vi då får chansen att vila och de spelare som har skavanker får möjlighet att återhämta sig.

Holmström själv har fått sitt stora genombrott på seniornivå den här säsongen. Efter en grundserie där han svarade för 20 poäng på 44 matcher har han växlat upp ytterligare i slutspelet. Som hockeysverige.se skrev om under gårdagen är han, med sina tolv poäng på åtta slutspelsmatcher, endast två poäng ifrån att tangera bröderna Sedins rekord för mest antal poäng av en junior under ett slutspel.
– Det är inget jag tänker särskilt mycket på. Jag fokuserar inte på poängen, utan det viktigaste är att laget vinner.
– Sedan såg jag er artikel i går och innan dess var jag inte medveten om läget. Nu när jag vet om det ser jag det mest som en kul grej, men det är inget jag lägger någon jättestor vikt vid.

”LINDSTRÖM KOMMER GÖRA STORA AVTRYCK”

Efter att han inför säsongen mest var inställd på att försöka spela till sig en plats i laget gläds Holmström åt att det gått så fort för honom att också göra skillnad på isen. Att han har höjt sig ytterligare i slutspelet tror han enbart beror på tillfälligheter.
– Det har gått fort framåt och jag har bara kört på. Att jag fått mer utdelning i slutspelet handlar nog mest om att jag haft lite mer medstuds än under grundserien.
– Jag spelar i ett vinnande lag och får vara del av ett starkt powerplay, då är det naturligt att poängen kommer för mig också, konstaterar 18-åringen ödmjukt.

Att Skellefteå trots alla tunga spelartapp inför säsongen fortsatt är en så dominerande kraft inom svensk hockey har imponerat på många observatörer. Vad som är framgångsreceptet har Holmström själv svårt att svara på.
– Det var en svår fråga. Det handlar väl först och främst om att hela klubben är otroligt målmedveten och ingen är nöjd bara för att vi vunnit två guld. Vi har inte blivit bekväma, samtidigt som vi har en vinnarmentalitet där alla hela tiden får veta vad som krävs.
– Vi har spelare och ledare som varit med och vunnit som hela tiden kan svara på de frågor man har om vad som behöver göras på banan.

Holmström är den senaste i raden av stortalanger att spottas ut ur Skellefteås hockeyfabrik. När hockeysverige.se undrar vem som står näst på tur vill 18-åringen framförallt lyfta två namn.
Sebastian Olsson är en skridskostark spelare som varit med i några matcher redan i år och som jag snart tror kommer spela här på fulltid.
– Sedan har vi en 98:a, Linus Lindström, som blev uttagen som underårig till U18-VM. Han har ett spelsinne som få och har där en egenskap som är svår att träna upp. Han har kanske, precis som jag, en något knackig skridskoåkning, men det är något man kan förbättra. Det är en spelare som jag tror kommer göra stora avtryck ganska snart.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL