Gabriel Landeskog har varit vass efter jul, men inledde säsongen tungt: ”Laget fick inte utdelning och personligen gick det trögt. Då blir man negativ, det blir en negativ spiral”.
Nyheter

Landeskog om slagsmålen: ”Kan inte åka runt och spela fysiskt om man inte står upp för det”

ANNONS

Gabriel Landeskog har varit en av säsongens bästa svenskar, inte minst när det gäller det fysiska spelet.
Colorados kapten har klart mest tacklingar av alla svenskar – och flest fajter.
– Man kan inte åka runt och spela fysiskt om man inte ska stå upp för det man gör, säger Landeskog.

(ANAHEIM/Hockeysverige.se)

Gabriel Landeskog andas världsvanhet. Det är uppenbart från första gången du träffar honom, och det intrycket förblir intakt varenda gång du stöter på honom efter det. Pondus som en lejonhane på sin savann, sympatisk som Golden Retriver med grånande ansiktspäls, och mogen som om han levt längre än en sådan där jättesköldpadda på Galapagos.

Det är kanske sådana egenskaper som gör en till tidernas yngsta lagkapten i NHL.

– Jag tror inte folk i Sverige förstår hur mycket respekt det ger och hur coolt det egentligen är att han är kapten i ett NHL-lag. Han sitter i möten och där sitter en kille som (Jarome) Iginla som gjort 800 mål i ligan och lyssnar när han snackar. Det är rätt så mäktigt. Man ser upp till kille som honom även fast han är ett år yngre.

Orden är lagkompisen Dennis Everbergs. Som förstaårsspelare i Colorado har han på första parkett fått uppleva Landeskogs status. Han har också fått se honom prestera på isen. Colorado har haft en tung säsong och kommer missa slutspel, mycket på grund av en svag inledning.

Landeskog har ändå varit en av lagets bästa spelare. Han toppar den interna poängligan tillsammans med Iginla, med 56 (23+33) poäng på 78 matcher. Något som får ses som klart godkänt, sett till lagets motiga vinter.

– Det var en trög start, både personligt och som lag. Efter jul började jag få lite flyt igen. Jag började känna mig bättre både fysiskt och mentalt, självförtroendet började komma. Man började få in lite skitpuckar och det bygger bara på självförtroende. Det fysiska spelet kom bättre och bättre efter All star-brejket.

– Jag känner att jag var lite för trög i starten. Jag brukar vara det men i år var det för dåligt. Det är något jag kommer försöka tänka på nästa säsong, att försöka rivstarta.

Hur gör man det då?

– Det är svårt. Nu blev det lite snöbollseffekt. Laget fick inte utdelning och personligen gick det trögt. Då blir man negativ, det blir en negativ spiral. Jag måste fokusera på att vara mentalt redo första matchen.

”TRE FAJTER, DET ÄR VÄL LAGOM?”

Det fysiska spelet Landeskog pratar om har lett till en del av den varan som Niklas Holmgren så vackert brukar kalla gurgel. Landeskog har tre gånger den här säsongen hamnat i regelrätta fajter, med Andrew Ladd (Winnipeg), Dougie Hamilton (Boston) och Shea Weber (Nashville).

– Tre fajter, det är väl lagom? Eller vad man ska säga. Jag tycker att spelar man fysiskt… Man kan inte åka runt och spela fysiskt om man inte ska stå upp för det man gör.

– Det något jag känner att jag lärt mig. Antingen gör man folk väldigt arga och så kan man åka på en riktig smäll, eller så försvarar man sig själv. Jag tror tyvärr att det är något man måste vänja sig vid, man får lära sig att blunda när sådant händer. Det är inte så att jag åker och letar fajter, jag känner att tre får vara lagom.

Dennis Everberg uttryckte ovan sin respekt för Landeskog. Gabriel själv är imponerad över Everbergs spel – och glad att ha en landsman i Denver.

– Det kul att ha en svensk i laget. Vi snackar om allt möjligt, oftast en massa skit. När vi spelar kort på planet försöker vi teama ihop mot jänkarna och kanadensarna, men (Matt) Duchene vet vad alla kort och nummer betyder så det är svårt att snacka bakom ryggen på honom.

VILL SPELA VM

Duchene har ju som bekant en sejour i Frölunda bakom sig, under lockoutsäsongen 2012-23.

– Jag försöker hålla igång min svenska när jag är med Dennis och ”Landie”, när vi spelar kort pratar vi alltid svenska. Jag vet hur man räknar, och vad korten heter, intygar Duchene mycket riktigt.

Följer du Frölunda något?

– Ja, jag såg att de förlorade Champions League-finalen mot Luleå men sedan slog dem i första rundan i slutspelet. Jag följer fortfarande deras Twitter. Min svenska är inte så bra som den var, jag brukade klara av att läsa allt. Jag plockade upp det fort. Nu kan jag inte läsa som jag gjorde då, men jag får ihop vissa delar, säger Duchene.

Nu blev det här plötsligt ett väldigt sidospår från en text som skulle handla om Gabriel Landeskog, men vi har ändå bara en punkt kvar att bocka av gällande honom. Colorados chanser till slutspel är ju i praktiken borta. Det leder till den obligatoriska frågan: hur ser Gabriel Landeskog på VM-spel?

– Jag måste säga att sugen, det är jag. Sen har jag som alla saker att tänka på, kroppen och hälsan. Jag känner att det är några saker jag måste diskutera med doktorerna i vår, men är jag frisk så vill jag gärna spela. Speciellt när säsongen blev för och vi missar slutspel. Så definitivt, är jag frisk så vill jag spela.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL