Dennis Everberg
Nyheter

Stjärnan om Dennis Everberg: ”Har helt klart talang nog att bli en topp sex-forward i NHL”

ANNONS

Dennis Everberg har tagit mastodontklivet från Allsvenskan rakt in i NHL.
Den Västerås-födde Rögle-killen (mer om den kvalkrocken senare) har imponerat på sina etablerade lagkompisar.
– Han har talang nog att bli en topp sex-forward i NHL, helt klart, säger Matt Duchene.

(ANAHEIM/hockeysverige.se)

I kategorin oväntade svenska framgångar får Dennis Everbergs debutsäsong ses som en av de stora utropstecknen den här vintern. 23-åringen gick raka vägen från allsvenskan till en ordinarie plats i Colorado och har imponerat på många.

En av dem är Colorados stjärncenter Matt Duchene, som stundtals haft Everberg på sin kant.

– Han spelar jättebra. Han har talang nog att bli en topp sex-forward i NHL, helt klart. Han jobbar hårt, har bra skalle och talang. Just nu är han i en annan roll och gör det bra, men det är kul att se honom växa som spelare och person. Jag gillar verkligen att spela med honom, säger lagets stjärncenter Duchene och tillägger:

– Han är en tyst kille, men rolig. Vi skrattar alltid åt något han säger eller gör. Och hans hår är överallt! Det är en grym kille att ha i laget.

”ALLA FICK UPP ÖGONEN FÖR HONOM”

Kapten Gabriel Landeskog, den ständigt vältalige, har givetvis också en hel hög med fina ord till övers för sin nye lagkompis.

– Han har gjort det bra. Han kände väl innan säsongen att han räknat med lite tid i AHL men överraskade på training camp. Han gjorde det väldigt bra och alla fick upp ögonen för honom, så han blev kvar. Han var väldigt effektiv.

Everberg åkte på en axelskada i höstas och fick matchas igång igen i AHL, men utöver det har han varit ordinarie i Avalanche.

– Han har blivit bättre och bättre ju längre säsongen gått. Man ser hur han känner sig mer och mer bekväm. Han vågar ta för sig, hålla i pucken och göra dragningar. Han kommer bli en riktigt bra spelare, han har väldigt fina händer för att vara så stor, säger Landeskog.

Everberg själv har inte tänkt så mycket, mer än att bara försöka jobba så hårt han kan. Det räcker långt det, uppenbarligen. På 53 matcher har Everberg gjort 12 poäng (3+9) och snittat 11.54 i speltid. Klart godkänt om man är odraftad och kommer direkt från svenska andraligan, kan tyckas.

– Det har varit lite över förväntan. Om man tittar tillbaka på säsongen så kommer jag ändå från Allsvenskan. Sedan är det självklart att man blir besviken ibland när man vill prestera bättre.

– Jag gick in i campen med målet att jag fick för en plats i NHL, och sedan får man se vad det leder till. Jag körde stenhårt varenda dag, det är det enda man kan göra.

Vad vill lagledningen att du ska bidra med?

– Jag vet inte, vi har inte snackat så mycket. Jag antar att det är det som jag gör. Jag är snabb och ska forechecka. Sedan finns det saker jag kan bli bättre på. I en perfekt värld vill de att jag ska hålla puck i zon och skapa långa anfall, som en typisk tredjekedjespelare.

Det där steget från Allsvenskan till NHL då, man är onekligen nyfiken på hur mastigt det är.

– Det är rätt stort. Det fysiska är en enorm skillnad, alla är så mycket mer fysiskt utvecklade här. Sedan tempot, du har ingen tid här. Det är få misstag här men när det väl blir ett så smäller det. Det är den stora skillnaden mot AHL, där är det många misstag.

”HAN GLIMTAR TILL OCH GÖR LITE SNYGGA DRAGNINGAR”

Gabriel Landeskog kan se hur Everberg börjar anpassa sig mer och mer till den nordamerikanska spelstilen.

– När det kommer till spelsystem är det väl lite annorlunda här jämfört med hemma i Elitserien (Nej, Gabbe har inte lärt sig att det heter SHL än). Jag tror att han har märkt det de senaste månaderna. I början märkte man att han ville söka mer tid och sådant, men här finns inte riktigt de isytorna. Det märks att han nu börjar tänka och känna var det finns mer is här, var han får mer tid och vad han ska göra för att vara effektiv, säger Landeskog som har en klar analys av Everbergs kvalitéer.

– Han glimtar till och gör lite snygga dragningar, är väldigt effektiv på att täcka puck och stor och stark i hörnorna. Sedan är han väldigt bra i boxplay.

Landeskog försöker hjälpa till där han kan, men menar att acklimatiseringen är en process som Everberg till stor del måste ta sig igenom på egen hand.

– Lite grann säger man, men å andra sidan så kände jag när jag kom över att man måste lära sig lite på egen hand. Det tror jag Dennis har märkt, och han har gjort det väldigt bra. Just att lyssna på vad grabbarna pratar om, han är väldigt uppmärksam på sådant. Det är en väldigt bra kvalité för alla som kommer över.

Everberg själv är tacksam över Landeskogs närvaro.

– Jag tycker det är grymt. Det har varit en trygghet att ha en svensk lagkapten, självklart.

Från det ena till det tredje har Dennis Everberg haft en lite speciell relation till kvalspelet upp till SHL, och närmare bestämt matchserien Västerås-Rögle. Everberg, som spelat sin juniorhockey och sina första seniorår i Rögle, har Västerås som moderklubb. Han är född och till viss del uppväxt i staden, eftersom hans pappa Paul Andersson Everberg spelade i Västerås under Dennis tio första levnadsår.

– Det hade varit kul om båda hade gått till SHL. Västerås gick i konkurs 2000 och gjorde sedan resa upp till Allsvenskan, där de varit sju-åtta år. De har gjort en bra resa. I en perfekt värld vill man ha upp de här lagen, det är samma med Leksand. Jag tycker att det är grymt att Malmö gick upp, det lär bli grymma skånederbyn. Det finns lag (i Allsvenskan) som skulle kunna spela i SHL och Västerås är ett av dem.

Att Rögle tog sig upp var dock så klart något som gladde Everberg oerhört mycket och tack vare snapchat och andra spejsade mobilfunktioner kunde han ta del av sina förra lagkamraters segerfest.

– Jag har följt firandet i mobilen, haha. Men det är grymt för Ängelholm och hela regionen.

Det var ett firande som Everberg garanterat hade velat vara med om. Men han har fått andra wow-ögonblick att ta med sig istället.

– Jag hann tänka efter när vi mötte Pittsburgh. (Sidney) Crosby kom emot mig, jag stod uppe på rödlinjen, stod på hälarna och så spelade han förbi mig. Sedan är det väl någon gång när man kört in i en vägg eller någon kört över en, det är ingen som backar här, säger Everberg och ler snett när wow-ögonblick kommer på tal.

Har kul har det varit att spela här då?

– Det är grymt. Det är något man drömt om hela livet och något alla strävar efter. Ibland får man stanna upp och tänka på var man är någonstans, man uppskattar det liksom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga