Johan Ryno.
SHL

Leksandsstjärnan om framtiden: ”Jag kan absolut tänka mig att spela utomlands”

ANNONS

I februari skrev Johan Ryno på ett nytt femårsavtal med Leksand. Men efter uttåget ur högstaligan är framtiden återigen oviss, då lagkaptenen har en SHL-klausul som gör att han kan bryta kontraktet och skriva på för en ny klubb.
– Jag har inte satt någon deadline sådär, det beror på när någonting dyker upp, säger Johan Ryno till hockeysverige.se.

Efter en rejäl holmgång i direktkvalet drog Malmö i torsdags det längsta strået och vann med 4–3 i matcher mot ett Leksand som därmed degraderades till HockeyAllsvenskan. Ett tungt slut för Leksand på en säsong som startade lika tungt när de inte vann på sina sju första grundseriematcher.

För lagkaptenen Johan Ryno var säsongen likadan. Det började tufft men blev allt bättre och när grundserien summerades hade lagkaptenen gjort sin poängmässigt starkaste säsong i SHL med 38 poäng (14+24) på 49 matcher. Dessutom producerade Ryno sex poäng på sina fem spelade matcher i kvalet mot Malmö.
– En tung start var det ju framförallt poängmässigt men sen så tycker jag väl ändå att det rullade på, när laget började vinna så började även jag spela bättre. Sen kom Ritola (Mattias) till Leksand och vi fick spela tillsammans, då tyckte jag att vi hittade väldigt bra kemi, vi fungerade väldigt bra tillsammans och det var väldigt roligt att spela, säger Johan Ryno till hockeysverige.se.

UTLANDET KAN VARA INTRESSANT

Säsongen blev Johan Rynos fjärde raka i Leksand – men det kan också ha varit den sista. I februari skrev han visserligen på ett nytt femårskontrakt, men avtalet har en inbakad SHL-klausul vilket gör att det kan brytas nu när klubben har degraderats. Men än har Ryno inte tagit något beslut om huruvida han blir kvar i Leksand eller vad som händer framöver.
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Men jag vet ju att kontraktet med Leksand sägs upp då, sen får vi se. Jag har inte funderat så jättemycket över framtiden än så länge. Det tog slut i torsdags och nu har jag haft några dagar med familjen där jag har tagit det lugnt. Nu får jag ta tag i det igen efter påsken och se vad jag har för alternativ.

Det är ingen vild gissning att det finns klubbar som rycker i 28-åringen nu när han är fri på marknaden. Ryno har tidigare varit över och testat spel i AHL och Grand Rapids Griffins, och ett alternativ kan vara att testa på spel i utlandet igen.
– Det beror på vad man har att välja på. Det kan absolut vara ett intressant alternativ men återigen, jag vet inte vad jag har för alternativ varken där eller i Sverige. Men jag kan absolut tänka mig att spela utomlands också, jag är öppen för förslag.

Har du pratat något med andra klubbar?
– Nej, inte jag personligen i varje fall. Det är möjligt att min agent har gjort någonting under påsken men det vet jag inte, jag har inte pratat med honom mer än i fredags morse.

INGEN DEADLINE

Men än har Johan Ryno ingen brådska att göra klart med framtiden.
– Jag har inte satt någon deadline sådär, det beror på när någonting dyker upp. Jag känner ingen brådska heller att hetsa fram någonting i morgon, utan just nu är det bara en stor besvikelse efter säsongen och det är inte det första man gör att fundera direkt på vad man ska hitta på. Det får lägga sig i några dagar och sen efter påsk måste man ju också börja fundera på vad man ska göra. Det får ta den tid det tar.

Oavsett om det blir ett avsked från Leksand eller inte, så är det goda minnen lagkaptenen har med sig från klubben.
– Jag har trivts fantastiskt bra, annars hade jag aldrig skrivit på ett så långt kontrakt som jag ändå gjorde. Jag hade förhoppningar om att vara kvar där många år framöver men… Jag kan bara tala gott om Leksand som stad och deras fantastiskt hängivna fans som alltid är där och gör det roligt att spela för en sådan förening. De har verkligen ett brinnande engagemang, säger Johan Ryno till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch