Nyheter

Efter juniorsuccén i USA: ”Det lockar att komma hem till Sverige och spela”

ANNONS

Han lämnade AIK för att testa vingarna i USA. Det har blivit en fullträff för Henrik Rommel. Den här säsongen har 20-åringen hunnit med att bli prisad två gånger om för sitt spel i Waterloo Black Hawks i USHL. Men tanken på att spela collegehockey är han inte speciellt road av.
– Jag vill hellre åka och spela professionell hockey. Om jag får chansen i Hockeyallsvenskan hemma i Sverige eller om jag skulle vara kvar i någon liga här i USA så skulle jag hellre göra det, säger Rommel till hockeysverige.se.

Förra säsongen fick centern Henrik Rommel chansen i sex matcher med AIK i SHL. Inför årets säsong valde han att lämna AIK för spel i USA. Närmare bestämt för Waterloo Black Hawks i USHL. Där har han gjort succé och svarat för 15 mål och totalt 38 poäng på 57 matcher. Han utsågs dessutom av klubbens fans till årets spelare.

Kenneth Holmstedt.

Nu har också Rommel hockey i blodet sedan ett par generationer tillbaka. Morfar är nämligen Kenneth Holmstedt som spelat i högsta serien för Skellefteå, Karlskoga/Bofors och Örebro.
– Morfar har betytt mycket för mig som hockeyspelare. Det var han som pushade mig att börja med hockey. Sedan har han alltid försökt att komma och kolla på matcherna, vilket givetvis varit roligt. Samtidigt har han alltid mest brytt sig om målvakterna, men jag har aldrig velat vara målvakt, säger Henrik Rommel med ett skratt när hockeysverige.se når honom för en intervju.

Har du aldrig testat att stå i mål?
– Någon träning kanske, men det var ingenting för mig.

Hur mycket kontakt har du och morfar under säsongerna?
– När jag var hemma i Sverige pratade vi mycket givetvis. Han bor bara en timme bort från Stockholm så han brukade kolla när jag spelade några matcher varje säsong.
– Nu när jag varit i USA har det blivit lite mindre med kontakt eftersom det varit lite svårt med tidsskillnader hit och dit. Jag pratar i alla fall med honom någon gång varannan vecka.

Förra säsongen spelade Henrik Rommel i AIK, men han var även utlånad till Troja under sex matcher. När han blickar tillbaka på den säsongen är han lite kluven.
– Min säsong var lite upp och ner mest hela tiden. Personligen spelade jag mest med J20 och det var himla kul samtidigt som jag hade en bra säsong där (25 mål och totalt 55 poäng på 44 matcher). Puckarna trillade in och allt var jättekul.
– När man sedan kom upp till A-laget var det så klart tungt när det gick som det gick. Dom förlorade mycket och det var en väldig press på hela laget, vilket var jobbigt såklart.
– Jag var utlånad till Troja under julen. Det var himla kul och lärorikt. Det här var precis innan jag kom upp till A-laget i AIK. Då hade man fått prova på lite A-lagsspel i alla fall.

Trots tryout-kontrakt med AIK under sommaren valde Rommel att lämna klubben och flytta västerut.
– När jag hade det här tryout-kontraktet med AIK under sommaren dök det upp att jag kunde få åka till USA. Då snackade jag med (Daniel) Rudslätt, som var sportchef i AIK då. Både han och jag tyckte att det var bättre att jag åkte över till USA för att spela en säsong där och få mer erfarenhet innan jag kunde hoppa in och spela med A-laget.
– Jag kände själv att, om jag skulle få en tröja, ville jag inte bli fast i en fjärdefemma. Jag kanske inte ens skulle ta en plats. Då kände jag att det var ett bättre alternativ att åka över hit och sedan kanske komma tillbaka till Sverige nästa säsong och se vad som händer då.

Varför blev det just Waterloo?
– Det får du fråga min agent (Peter Nilsson, AMA Sports Agency) om. Han sa att jag kunde åka hit till Waterloo. Efter att jag snackat med organisationen här borta kändes det riktigt bra.

FICK TA EMOT TVÅ PRISER EFTER SÄSONGEN

Henrik Rommel.

Första dagarna i Waterloo var tuffa för Henrik Rommel eftersom det är en ganska stor omställning att lämna hemmet och laget i Sverige och flytta till ett nytt land och ett nytt lag.
– Man var väldigt trött eftersom man hade jetlag och allt var ganska jobbigt. Det var direkt på is, men själv hade man ju inte varit så mycket på is innan man åkte. Det var lite jobbigt måste jag ändå säga. Samtidigt skulle man acklimatisera sig och komma in i deras liv. Bland annat fick jag en ny familj som jag skulle bo hos. Man kan väl säga att det var tufft den första månaden med allting.
– Man fick kämpa jäkligt hårt för att komma in i allting, lära sig språket och så vidare. När det väl släppte och man kände sig hemma här samtidigt som allt kändes bättre blev man också mycket bättre på isen.

Henrik Rommel fick efter säsongens slut två utmärkelser som visar på att han gjorde en mycket fin avslutning av sin säsong i Waterloo.
– Det stämmer. Man delar ut priser till oss i laget. Då fick först ett pris som kallas ”Unsung Hero”. Det betyder att man gör små saker bra, att man är en liten hjälte i det man gör. Små saker som inte alla andra kanske ser kan man väl säga.
– Det andra priset var att jag blev årets spelare framröstad av fansen. Det var himla stort tycker jag eftersom det ofta är fansen som är ärligast.

Att precisera vilken nivå ligan USHL håller med svenska mått mätt är svårt enligt Rommel.
– Vårt lag är bra och efter jul har vi varit riktigt bra måste jag säga. Den här serien är ganska jämn och alla lag kan slå alla.
– Nivån på serien? Det är ganska svårt att jämföra den med serierna i Sverige, men tempot är väldigt högt och det är väldigt fysiskt. Sedan är det väl så att det inte är alltid puckarna går fram som man kunde önska. Det går lite för snabbt för vissa för att man ska få med sig puckarna och göra bra bedömningar i vissa situationer.
– Det tog ett tag att lära sig att spela i det höga tempot och ligan är absolut bättre än J20 hemma i Sverige, men det är svårt att sätta in den i A-lagssammanhang eftersom det spelas en väldigt annorlunda hockey här.

Hur har du förändrats som spelare sedan du kom över till USA?
– Precis som många säger som åker över hit så har jag blivit en spelare som åker mer rakt på mål. Det är mest för att folk här vill att man ska ta den vägen samtidigt som rinkarna är smalare här. Det finns inte så mycket plats att åka från sida till sida. Man blir lite mer fysisk i spelet med det sättet att tänka.
– Jag har blivit bättre på att tacklas, varit lite rakare i spelet och sedan tycker jag också att jag fått ett mycket bättre skott sedan jag kom hit eftersom man skjuter på nästan allt här.

Nu har du varit en säsong i Waterloo och USA, hur tänker du inför nästa säsong?
– Den här serien är egentligen inför college så 90 procent av spelarna som spelar i vår serie går eller ska gå på college. Det är inte riktigt en väg som jag har känt att jag är sugen på att gå.
– Jag vill vänta och tänka över ordentligt var jag vill spela nästa säsong. Jag vill hellre åka och spela professionell hockey. Om jag får chansen i Hockeyallsvenskan hemma i Sverige eller om jag skulle vara kvar i någon liga här i USA så skulle jag hellre göra det.

Är det andra lag i andra ligor i Nordamerika som visat intresse?
– Det har varit framförallt collegelagen och det är ofta dom som värvar spelare från den här serien. Jag har mest pratat med sådana lag.

Har du haft kontakt med AIK under säsongen?
– Nej, det har jag inte haft. Men det lockar absolut att komma hem till Sverige och spela nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch