Salo och Kruse
Nyheter

Kruse: ”Jag tror att Tommy Salo var ganska trött på att jobba i Leksand”

ANNONS

Leksand får starta om i HockeyAllsvenskan efter bara två år i SHL. Klubbdirektören Kjell Kruse ser tillbaka på ett minst sagt turbulent första år som sportchef i klubben och ger sin syn på vad han tror att det var som gjorde att det blev som det blev med tidigare sportchefen Tommy Salo.
– Jag tror att Tommy Salo var ganska trött på att jobba i Leksand som sportchef. Det är en utsatt roll helt enkelt, säger han till hockeysverige.se.

Leksand har en turbulent sommar framför sig. Man har ånyo spelat sig ner i Hockeyallsvenskan och stora delar av stommen i den här säsongens SHL-lag flyttar från klubben. Klubbdirektör i Leksands IF är Kjell Kruse. Han kom in i organisationen under slutet av höstsäsongen 2014 och efter det har det blåst en hel del kring bandyvärmlänningen.

Nu har han börjat blicka fram emot en säsong med Leksand i Hockeyallsvenskan, men hockeysverige.se fick en längre pratstund med Kjell Kruse, som befinner sig i Spanien på semester, och han uppfattade att det Leksands IF han kom till inte var vad han hade förväntat sig.
– Det var inte riktigt som jag hade förväntat mig. Jag visste att det var en del saker som inte riktigt var så bra. Framförallt var det frågor kring ordning och reda som helt enkelt inte fungerade. Det gjorde mig lite förvånad. I övrigt var det många saker som var mycket bättre än vad man trodde.
– Det är väl alltid så när man har stått utanför en förening som Leksand så är det en väldig skillnad när man kom in och jobbar i den.

Vad var inte som du hade förväntat dig?
– Framförallt var det mycket kring ordning och struktur i föreningen. Elithockeyverksamheten är bolagiserad. Sedan har du föreningen som äger det här aktiebolaget. Det gäller att man organiserar så man får ihop en helhet. Det är ändå Leksands IF som är det centrala i allt.
– Det känns som att det blivit som små öar i föreningen och organisationen. Vi har lite olika styrelser och egentligen helt olika verksamheter. Att få ihop det till att bli något gemensamt har säkert varit och kommer att bli en utmaning.

Kjell Kruse och Tommy Salo hade ett turbulent förhållande inledningsvis fram till det att Salo avgick. Kruse förklarar:
– Dels sa Tommy upp sig första gången innan jag ens han börja min tjänst. Han hade jobbat under många år och var kanske lite trött på allting runtomkring. Som sportchef i Leksand var det en ganska pressad situation.
– När det blev som det blev då han sa upp sig igen så var egentligen inte en sak mellan han och mig. Det var en sak mellan Salo och styrelsen. Han ställde ett ultimatum till styrelsen att man fick välja på att ha han eller mig kvar. Då valde styrelsen att ha mig kvar.

Varför valde Tommy Salo att ställa det ultimatumet?
 – Jag vet inte. Han hade jobbat här i ett antal år under en ganska utsatt position. Det där är svårt att veta, men jag har inte heller direkt pratat med honom efteråt.
– Under tiden vi jobbade tillsammans hade vi en ganska bra dialog och det var många frågor som vi löste på ett ganska bra vis. Det var ganska turbulent i laget med många byten hit och dit…

Kunde inte du ha agerat annorlunda för att lösa den här situationen?
– Det är svårt att veta så här i efterhand. Nu blev det som det blev. Jag tror att Tommy Salo var ganska trött på att jobba i Leksand som sportchef. Det är en utsatt roll helt enkelt. Har man jobbat i den rollen ett antal år så blir man antagligen lite sliten av det. Det är inget konstigt med det.

Hur mycket stördes laget av det här?
– Jag tror ändå inte att det var så mycket. Den som var drivande kring sportfrågorna just i det är var ”Äpplet” (Andreas Appelgren). Han är en ledare som kan hantera den här typen av frågor.

Har ni dragit nytta av tidigare hockeyspelare och så vidare som kan den hockeykultur som råder i Leksand?
– Ja, vilket också är något som är viktigt inom idrotten. Man måste lära sig ännu mer om historien än vad man kanske har gjort tidigare. Historien kring hockeyn i Leksand är kultur och man måste lära sig ännu mer kring det som har hänt tidigare och ta lärdom av det framåt.
– Sedan är det så att allting utvecklas och hockeyn är idag annorlunda än vad den var på 60 och 70-talet. Det finns ändå mycket i dom här grundliga värderingarna som inte det är någon skillnad på idag.

Varför tror du att Leksand hamnade i Hockeyallsvenskan?
– Det är nog ganska många faktorer som spelade in. I december och januari höll vi en bra nivå och jag trodde att vi skulle bli bättre. Sedan fick vi en svit på en massa förluster och den sviten lyckades vi nog aldrig att resa oss ifrån även om vi var ganska nära i den här matchsviten mot Malmö. Det var små marginaler.
– Sedan är det så klart så att när en nyckelspelare som (Mattias) Ritola försvann ur matchserien var det något som fick vågskålen att väga över lite extra.

Kjell Kruse är överraskad över att inte spelarna presterade bättre i direktkvalserien.
– Utifrån hur prestationerna såg ut i december jämfört med hur det såg ut mot slutat, det är inte många spelare man känner igen på slutet. Det kan ha en orsak i att det blir en annorlunda press när man ska spela på liv och död.
– Det är inte alla som kan hantera det och bli ett steg bättre då. Oftast blir det så att man vill för mycket och hamnar på arslet och blir ett steg sämre i stället. Helt klart är det förvånade med tanke på dom prestationer man gjorde under vintern. Sedan tycker jag att det var riktigt, riktigt dåligt under långa stunder i den här matchserien mot Malmö.

Folk med insyn i Leksands IF och ganska många fans menar på att all turbulens kring det som hänt vid sidan av hockeyn under säsongen har påverkat prestationen negativt, hur tänker du kring det?
– Jag tyckte även själv då jag började jobba här att vi hade väldigt mycket att jobba med när det gällde ordning och reda frågor. Vi har kommit en bit på väg där.
– Helt klart är det att hade vi haft en bättre ordning både runtomkring och inne i föreningen tror jag inte heller att vi hade hamnat där vi gjort. Organisationen är något man jobbar med på lite sikt. Det går inte att bygga en komplett organisation över en helg. Det tar lite tid och det är folk som ska in på lite olika positioner. Det tar alltid en tid att få ordning och reda.

Har du själv aldrig haft tanken på att hoppa av och åka hem till Värmland?
– När man jobbar som jag gör då man kanske kommer halv åtta och åker hem tio på kvällen och går ut från Tegera Arena har man allt någon gång funderat om man ska svänga till höger och åka hem till Värmland.
– I den här situationen som är så är det ganska jobbigt ibland. Samtidigt gäller det att försöka bita ihop. Jag har haft ett grymt bra stöd från framförallt styrelsen och många av våra anställda. Det har vägt över på den positiva delen i vågskålen. Hade man inte haft det stödet hade jag lämnat in för länge sedan.

Leksand blöder vad det gäller tappet av spelare. I går berättade klubben att tio av lagets spelare i SHL inte kommer fortsätta i Leksand nästa säsong. Dessutom är det stora frågetecken kring spelare som Oscar Alsenfelt och Mattias Ritola. Alltså spelare som håller landslagsnivå.
– Det är alltid naturligt att spelare lämnar när man åker ur en serie. Sedan är det alltid så att när man ska bygga nytt gäller det att bygga på en bra kärntrupp som håller på sikt.
– Vi började ett lagbygge på lite längre sikt under säsongen. Vi skrev långtidskontrakt med Johan Ryno, Mattias Ritola och Toni Kähkönen. Nu då det vart Hockeyallsvenskan får göra ett omtag. Tänket måste ändå vara det samma, att vi tänker långsiktigt och att göra ett  annat tänk då det gäller våra juniorer. Det är helt klart därifrån vi kommer att få bygga den här stommen framåt.

Kjell Kruse ser inte att det skulle vara någon risk att spelare tackar nej till att komma till Leksand efter den ganska turbulenta säsongen.
– Det tror jag inte är någon risk, men det är samtidigt något som man inte vet. Visst finns det säkert några som tänker så, men jag tror nog hockeyspelare oftast är ganska professionella och de vet var man kan tjäna sina pengar.
– Vi har en begränsad pott med pengar som vi kan använda. Den är med allsvenska mått mätt ganska stor ändå. Jag tror inte det är någon fara då det gäller just den biten.

Vad skiljer ekonomiskt?
– En spelartrupp i Hockeyallsvenskan kostar ungefär 25-30 procent av vad den kostade i SHL.

Är det klart att Tore Jobs blir kvar som sportchef i Leksands IF?
– Jag har sagt till styrelsen att jag tycker Tore har gjort ett jättebra jobb. Nu måste vi först lägga ett pussel med alla som är involverade i sportorganisationen. Vi vet vilka vi har, men sedan får vi försöka tänka igenom vilka arbetsuppgifter som ska göras.

När ser vi Leksand spela i SHL igen?
– Jag tycker att möjligheten att gå upp i SHL nästa säsong är ganska stor med tanke på att det är flera lag som är med där. Det blir en kamp om spelarna och lagen i botten av SHL kommer att få det ganska tufft att få till ett bra lag, tror jag.
– Om vi inte går upp nästa säsong så tror jag att vi gör det säsongen efter, avslutar Kjell Kruse.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL