Sam Hallam.
Växjö Lakers HC

Sam Hallam inför finalserien: ”Två lag som vill vara i den här sitsen”

ANNONS

För 18 år sedan grundades klubben. För fyra år sedan debuterade de i SHL. Nu är Växjö Lakers klara för sin första SM-final – mot ett Skellefteå som gör sin femte raka.
– Nu är det bara fokus framåt, sen om det är första eller tredje finalen eller vad det nu är funderar vi inte så mycket på just nu, säger tränaren Sam Hallam till hockeysverige.se.

Efter en knackig inledning på säsongen har Växjö Lakers stegrat rejält. Klubben lyfte sig till en slutlig tredjeplats i tabellen och ställdes i kvartsfinalen mot Örebro. Där vann de med 4–2 i matcher, precis som de sedan gjorde i den semifinalserie mot Frölunda som avslutades i går. Nu väntar SM-final, och vid rodret står 35-årige tränaren Sam Hallam.
– Jag tycker att vi har haft en stark tro på oss själva och en förmåga att vinna några övertidare och att komma tillbaka från att förlora bägge match ett till att vända runt det. Vi har framförallt haft en tro på oss själva och en tillit till vårt lag, säger Sam Hallam till hockeysverige.se.

ERFARENHET I TRUPPEN

Föreningen grundades så sent som 1997 och gör nu sin blott fjärde SHL-säsong. Men trots att Växjö är en ung förening finns det gott om rutin på annat håll. I spelartruppen finns exempelvis en samlad erfarenhet på över 3500 SHL-matcher, 800 NHL-matcher och över 100 spelade VM-matcher.
– Det är en del som är bra att ha så klart. Det är en ung organisation på den här nivån och det är ett medvetet val för att väga upp det med att ha en erfarenhet i spelartruppen.

De första två SHL-åren missade Växjö slutspel. I fjol gick de till semifinal, där det blev respass mot Färjestad, och nu har de alltså tagit sig ett snäpp längre när klubbens första SM-final någonsin väntar runt hörnet.
– Vi har inte tänkt så jättemycket på det. Vi avslutade semifinalserien i går och nu är det bara fokus framåt, sen om det är första eller tredje finalen eller vad det nu är funderar vi inte så mycket på just nu, säger Sam Hallam.

Samtidigt som Växjö förbereder sig för sin första final gör motståndarna Skellefteå sin femte raka. Det har dessutom blivit två raka SM-guld, och Skellefteås väg mot ett tredje har än så länge inte stött på några större hinder: klar vinnare i grundserien, 4–0 i matcher mot Brynäs i kvartsfinalserien och 4–1 i matcher mot semifinalmotståndarna Linköping. Sam Hallam är imponerad av finalmotståndarens organisation.
– Vi kan ju inte göra någonting åt de två tidigare gulden som de ju har tagit hem på ett fantastiskt bra sätt. De har en otroligt bra verksamhet och en fantastiskt stark hockeykultur med bra publikstöd, det är en hockeykunnig ort. Det är en inspirerande organisation och hockeybygd.

”STOR RESPEKT FÖR VARANDRA”

På söndag spelas så den första finalen. Sam Hallam menar att Växjö är redo.
– Det har funnits en mognad och en hunger i en bra blandning i vår grupp sedan jul och framåt och jag tycker att det vi känt hittills i slutspelet har varit just en målmedvetenhet. Det har inte varit några stora glädjescener efter kvartsfinal eller semifinal utan en stolthet över att ha vunnit en matchserie men också direkt fokus på nästa.

Hur ska ni spela för att rubba dem?
– Vi måste spela oerhört bra, oerhört konsekvent och oerhört noggrant. Så är det bara. Det finns inga hemligheter nu utan det är ett hårt jobb, ett uppoffrande spel, ett bra fokus och att hålla ett lugn som gäller, säger Sam Hallam.

Många höll er som favoriter inför säsongen men sedan svängde favoritskapet över till Skellefteå. Vilket lag har mest press på sig nu?
– Jag tror att det är två lag som vill vara i den här sitsen och som vill känna förväntningar av att vinna på sig. Jag tror inte att det är en press och vi ska inte försöka lägga över den eller ett favoritskap på Skellefteå, utan jag tror att vi har stor respekt för varandra och att det är två lag som vill vara i den här situationen.

Du håller inte något lag som favorit?
– Nej, det är upp till vadslagningsfirmor och de som har betalat för att tycka och tänka. Jag har väl varit ganska tydlig med det från början att det är lönlöst att peka ut. Vi går in i det här för att vinna, precis som Skellefteå gör, säger Sam Hallam till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch