Johan Holmqvist.
SHL

Honken: ”Man känner liksom fortfarande att man vill tävla på högsta nivån”

ANNONS

Han fick lämna Brynäs, för att komma tillbaka ett halvår senare. Nu har Johan ”Honken” Holmqvist återigen fått lämna klubben – och spekulationerna om framtiden har tagit fart. Blir det en fortsättning inom hockeyn, eller åker skridskorna upp på hyllan? Det återstår att se.
– Det är svårt att ta ställning när man inte har något att ta ställning till, säger han till hockeysverige.se.

Efter förra säsongen fick Johan ”Honken” Holmqvist beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning i Brynäs. Istället tog målvakten, som hade över 400 SHL-matcher och sex NHL-säsonger i bagaget, beslutet att kliva ned ett steg och spela för Almtuna i HockeyAllsvenskan.
– Det var otroligt utvecklande och lärorikt. Jag kom till en ny målvaktstränare och fick lite nya inputs och så där och det var kul att prova på någonting nytt. Jag hade väl bestämt mig själv också för att göra någonting riktigt bra nu, så det var väldigt roligt, säger Johan ”Honken” Holmqvist till hockeysverige.se.

På 22 matcher höll han en räddningsprocent på 92,5 för Almtuna. Men klubben hade det kärvt ekonomiskt, och samtidigt behövde Brynäs förstärka på målvaktssidan efter skadebekymmer. I januari, ett halvår efter att han hade fått lämna klubben, blev det klart med en återkomst till Brynäs för 36-åringen.
– Helst av allt hade man ju velat vara kvar i Almtuna, de hade någonting jättebra på gång. Men det är ju så där ibland och då blev jag väldigt glad att Brynäs hörde av sig så det kändes bra.

FICK PROBLEM MED SJUKDOM
Innan säsongens slut hann Johan Holmqvist med fem matcher för Brynäs.
– Jag hade lite oflyt som fick influensa där. Jag hade ett grymt läge och fick spela väldigt bra så det var synd att den kom, annars hade det kanske sett annorlunda ut. Det var synd men det är inte så mycket man kan påverka, jag tycker ändå att jag fick komma tillbaka och spela stabilt och det var en rolig resa det också, säger han.

Men precis som efter förra säsongen kom beskedet efter årets säsongsslut att det inte blir någon fortsättning i Brynäs.
– Det är tråkigt, tycker jag. Men så är det och nu vet jag inte riktigt vad som händer. Jag får ta lite tid och fundera på vad jag vill göra.

Är du besviken på Brynäs?
– Besviken kan man inte vara, det är som det är. Men det är klart att jag hade velat vara kvar liksom. Men jag förstår hur det är och det är inte så mycket att fundera på, det är bara att gå vidare och se vad man själv ska göra för någonting.

FUNDERAR ÖVER FRAMTIDEN
Efter en lång karriär kan årets säsong ha varit den sista – men det kan också bli en fortsättning. Än har den rutinerade målvakten inte tagit något definitivt beslut.
– Vi får se. Jag ska ta lite tid och se vad som händer, om det är något intresse överhuvudtaget. Om inte så blir det ju ett naturligt beslut. Jag får vänta och se om det dyker upp något som kan kännas lockande. Men det ska verkligen vara någonting där jag kan känna att jag kan göra något bra, säger Johan Holmqvist.

Kan du tänka dig att spela i HockeyAllsvenskan igen?
– Jag vill inte stänga dörrarna till något men det är svårt att ta ställning när man inte har något att ta ställning till. Vi får vänta och se vad som kommer, om det kommer någonting överhuvudtaget. Man känner liksom fortfarande att man vill tävla på högsta nivån.

Har du några säsonger kvar i kroppen?
– Ja, det tycker jag. Som jag sagt under säsongen så har jag utvecklats mer i år än på bra länge och det tycker jag säger en hel del. Men det gäller att det är bra förutsättningar och någonting man brinner för.

När Johan Holmqvist väl lägger skridskorna på hyllan så utesluter han inte en fortsättning inom hockeyn. Tvärtom.
– Jag har funderat massvis på saker som jag vill göra. Vi får väl se, men jag tycker att målvaktsspelet i sig är fantastiskt intressant. Det är någonting jag håller på och vill fördjupa mig mer i och också jobba med i framtiden. Förmodligen. Det är en väg, sen finns det andra vägar man kan gå också. Den biten ser jag fram emot också men man vill känna att man är klar med hockeyn först. Om det blir i år eller om några år återstår att se.

Har du pratat något med Brynäs om att jobba vidare i organisationen?
– Vi har pratats vid lite grann och så där men det är på sikt, de har ju Pekka (Alcén) som målvaktstränare i klubben i dag så det blir väl lite längre fram i tiden i såna fall, säger Johan Holmqvist till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL