Erik Karlsson om skadeproblemen och framtiden …
Winnipeg

SAMMANSTÄLLNING: Rysaravslutning i NHL – här är förutsättningarna inför nattens avgörande

ANNONS

NHL-säsongen går mot sitt slut, och på söndag morgon vet vi exakt hur den första slutspelsrundan ser ut. Hockeysverige.se lusläser tabellen, och ger er här förutsättningarna inför den spännande avslutningen.

KAMPEN OM SLUTSPELSPLATSERNA
14 lag har redan kunnat boka in en plats i slutspelet, men det står alltjämt två platser på spel i den östra konferensen. Det står mellan Ottawa, Pittsburgh och Boston i kampen om de två platserna.

Pittsburgh missade chansen att säkra en plats i slutspelet redan i natt, när man tog sig an New York Islanders. Men trots förlust i den matchen har man allt i sina egna händer, i och med att Boston förlorade sin senaste match.

Faktum är att det ska mycket till för att Pittsburgh ska missa slutspelet trots nederlaget i natt. Man har nämligen slagpåsen Buffalo i den sista omgången, och en seger där är allt som krävs för att Sidney Crosby och de övriga ska kunna fira en slutspelsplats.

16

Erik Karlsson.

Då handlar det i stället om kampen mellan förhandsfavoriterna Boston och glödheta Ottawa Senators. Ottawa gick igår natt förbi Boston, och har avgörandet i egna händer inför avslutningsmatchen, som spelas klockan 18:30 i kväll, svensk tid. Vinner man mot Philadelphia på bortaplan är saken klar.

Om man däremot förlorar efter full tid, samtidigt som Boston vinner i bortamötet mot Tampa Bay fyra timmar senare, tar i stället Claude Juliens mannar den sista slutspelsplatsen på Erik Karlssons bekostnad.

Matcherna att hålla koll på är alltså:
18:35 Viasat Hockey Philadelphia – Ottawa
01:05 Viasat Xtra Buffalo – Pittsburgh
01:35 Viasat Hockey Tampa Bay – Boston

bengancrosby

KAMPEN OM KONFERENSVINSTERNA
New York Rangers har redan säkrat segern i öst, och dessutom vinner man President’s Trophy som ligans bästa lag. Men i den västra konferensen är det fortfarande en kamp om konferenstiteln.

7

Anaheim jagar titeln.

Kampen står mellan Anaheim Ducks och St. Louis Blues. Båda lagen står i nuläget på 107 poäng, men Anaheim leder i kraft av fler segrar. Således behöver St. Louis ta fler poäng än ankorna i den sista omgången, för att kunna vinna konferensen. Anaheim vann titeln förra säsongen.

St. Louis möter formstarka Minnesota, med sju segrar på sina tio senaste matcher, medan Anaheim tar sig an konferensjumbon Arizona. Noterbart är att Anaheim har två raka förluster, vilket kanske talar för att det blir en riktig rysare i kampen om segern i väst.

KAMPEN OM DIVISIONSTITLARNA
Tre lag har redan säkrat segern i sin division. Det handlar förstås om New York Rangers, Anaheim och St. Louis. Men än så länge är det inte avgjort i Atlantic Division. Där gör Montréal och Tampa Bay upp om titeln.

16.18551739

Victor Hedman.

Montréal leder med två poäng, vilket gör att en poäng räcker för att säkra titeln. Förlorar man mot Toronto på bortaplan, samtidigt som Tampa Bay vinner hemma mot Boston, blir det dock Tampa som tar hem titeln.

En divisionstitel innebär att man har hemmaplansfördel i de två första omgångarna – minst. New York Rangers har emellertid hemmaplansfördel hela vägen till en eventuell Stanley Cup-final, i kraft av sin konferens- och ligavinst.

KAMPEN OM POSITIONERINGEN
Det är naturligtvis viktigt hur man positionerar sig i tabellen. Ju högre upp man kommer, desto ”enklare” motstånd får man. Och framför allt ökar chanserna för att få hemmaplansfördel längre in i slutspelet.

Några lag är redan låsta på sina positioner. Rangers vinner som sagt hela ligan, och Washington blir tvåa i Atlantic Division bakom just Rangers.

Enström

Jacob Trouba och Tobias Enström.

I den västra konferensen vet vi att Vancouver och Calgary blir tvåa i sin division, att Nashville blir tvåa i sin, och att Winnipeg kommer gå in i slutspelet som lägst rankade lag. Jets kommer alltså få möta Anaheim eller St. Louis i slutspelet, beroende på vilket lag som vinner konferensen. I övrigt är det fortfarande öppet.

De enda slutspelsserierna som är spikade är Vancouver-Calgary och Washington-New York Islanders. De lagen kommer alltså tvåa och trea i Pacific Division, respektive Metropolitan Division, och har ingen chans att röra sig varken uppåt eller neråt. Det är dock oklart om Washington eller Islanders får hemmaplansfördel i den serien.
De tre främsta lagen från varje division är säkrade en slutspelsplats, och de två sista platserna går till de två lag med flest poäng, oavsett division. Det andra så kallade Wild Card-laget möter därför konferensvinnaren, medan det bästa Wild Card-laget möter den andra divisionsvinnaren. På så sätt möts sedan tvåan och trean i divisionerna.

Exempelvis kan Chicago alltjämt ramla ned på en Wild Card-plats. Då krävs det att man förlorar mot Colorado, samtidigt som Minnesota vinner mot St. Louis. Leker vi med tanken att Minnesota vinner efter förlängning, samtidigt som Anaheim och Chicago förlorar, får vi en superserie mellan Anaheim och Chicago direkt.

Rörigt? Här nedan går vi igenom slutspelet, som det ser ut just nu.

SÅ HÄR ÄR SLUTSPELET JUST NU
Om vi leker med tanken att tabellen blir exakt som den ser ut nu blir det följande slutspelsserier. Noterbart är att vi just nu har svenskar i alla lag utom New York Islanders.

Den västra konferensen:
St. Louis – Minnesota
Nashville – Chicago
Anaheim – Winnipeg
Vancouver – Calgary

Den östra konferensen:
Montréal – Ottawa
Tampa Bay – Detroit
New York Rangers – Pittsburgh
Washington – New York Islanders

För hela det återstående spelschemat, och fullständiga tabellrader, besök nhl.com.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL