Rasmus Asplund.
Nyheter

Småkronorna pressade USA – men orkade inte hela vägen

Inför mötet med USA var det inte många som förväntade sig att Småkronorna skulle ha mycket att säga till om. Det svenska laget svarade dock för en enorm kämpainsats och hade 4-4 med mindre tio minuter kvar att spela, innan till sist amerikanerna satte in segerrycket fram till 6-4.

Samma Slovakien som Småkronorna föll med 3-1 mot besegrade USA med 10-0 i gruppspelet av U18-VM. Det var därför inte så konstigt att amerikanerna gick in med tungt favorittryck på sig även till mötet med det svenska laget. Spelmässigt dominerade USA också matchbilden med eftertryck, men målmässigt höll Småkronorna länge jämna steg.

Modos Carl Grundström gav det svenska laget ledningen i en öppningsperiod där spelet var förhållandevis jämnt. En snabb amerikansk replik gav resultatet 1-1 och det speglade matchbilden ganska bra efter den första akten, även om USA fortfarande var det spelförande laget.

Det var dock först i den andra och tredje perioden som amerikanerna satte in ett mäktigt tryck mot det svenska målet. På de två avslutande perioderna hade USA otroliga 35-8 i skott, men trots det var det länge helt jämnt på resultattavlan. USA tog ledningen, bara för att strax därefter få se Småkronorna svara hela vägen upp till 4-4.

TRE POÄNG BEHÖVS MOT RYSSLAND

Färjestads Joel Eriksson Ek sköt sitt fjärde mål i turneringen fram till 2-2, Timrås Jonathan Dahlén prickade in 3-3 och ännu en FBK-forward, i form av den svenska kaptenen Rasmus Asplund, satte 4-4 med mindre än tio minuter kvar att spela.

Endast en dryg minut efter den svenska kvitteringen svarade dock USA med vad som skulle visa sig bli segermålet. Supertalangen Auston Matthews, som förväntas att gå som nummer ett i draften nästa sommar, var den som prickade in 5-4-pucken för det amerikanska laget.

Slutresultatet skrevs sedan till 6-4 efter ett mål i tom kasse i slutsekunden och det svenska laget ska vara glada att förlustsiffrorna inte blev större. Utan Felix Sandströms storspel och 47 räddningar i kassen hade sannolikt inte Småkronorna haft mycket att säga till om i en match där USA vann skotten med 53-18.

Asplund, Dahlén och Frölundas Jacob Larsson svarade samtliga för två poäng för det svenska laget i matchen, medan Clayton Keller, Colin White och Jeremy Bracco svarade för tre poäng vardera för USA.

För det svenska laget väntar nu Ryssland i gruppavslutningen och där lär det krävas en trepoängare för att Småkronorna ska slippas att ställas emot Kanada redan i kvartsfinalen.