Skellefteå.
Växjö Lakers HC

Bästa hemmalaget mot bästa bortalaget – här är statistiken för de fem senaste årens SM-slutspel

ANNONS

Skellefteå mot Växjö – en finalserie med idel bortavinster. Men hur ser egentligen statistiken ut hemma och borta för lagen som varit i slutspel de senaste fem åren? Hockeysverige.se backade tillbaka för att se vilka som egentligen har presterat bäst. De två finallagen visar sig vara starkast på varsitt håll: Skellefteå har högst vinstprocent hemma medan Växjö har högst vinstprocent borta.

Skellefteå har förlorat två raka finalmatcher i Skellefteå Kraft Arena. I morgon finns det en chans att bryta den negativa trenden – och ser man till lagets hemmastatistik i SM-slutspelen de senaste åren så är det allt annat än omöjligt. Sedan säsongen 2010/11 har Skellefteå vunnit 31 av 41 matcher på hemmaplan, knappt 76 procent av matcherna som spelats i Skellefteå Kraft Arena. Vinstprocenten på hemmaplan är på så sätt den högsta av alla lag som har spelat SM-slutspel de fem senaste åren. Skellefteå har också spelat flest slutspelsmatcher på hemmaplan, 15 fler än tvåan Färjestad.

Finalmotståndaren Växjö har haft det svårare hemma i Vida Arena. På sina två slutspel har de vunnit hälften och förlorat hälften på hemmaplan, vilket ger åttonde bästa vinstprocent av de lag som spelat SM-slutspel de fem senaste åren. Växjö har dock varit bättre på bortaplan – vilket vi får anledning att återkomma till snart.

HV71 har varit med i samtliga slutspel sedan 2010/11 och de har också åkt ut i kvartsfinal varje år. En förklaring kan vara den usla formen i Kinnarps Arena – laget har bara vunnit fyra av 13 spelade matcher på hemmaplan och har med det sämst vinstprocent, 31, av lagen som varit i slutspel.

Flest hemmaförluster totalt sett under de fem senaste årens SM-slutspel har dock Brynäs – och det kan poängteras att de trots 23 färre spelade hemmamatcher än Skellefteå ändå har förlorat två fler, totalt tolv stycken.

hemmastatistik1

 

VÄXJÖ ÄR BÄST BORTA

Skellefteå är visserligen bäst på hemmaplan – men för att göra morgondagens femte SM-final än mer oviss kan det konstateras att Växjö å andra sidan är starkast av samtliga lag på bortaplan. Där har laget spelat ur rejält och vunnit nio av 14 matcher, alltså har de tagit två vinster mer på bortaplan än på hemmaplan i sina SM-slutspel. Med en vinstprocent på 64 på bortaplan toppar de tabellen tätt före Färjestad, som har en vinstprocent på 62,5. För de som minns fjolårets slutspel så möttes just de här två bortaplansgiganterna då i en semifinalserie som årets SM-finaler hittills har efterliknat. Efter fem raka bortavinster, två för Växjö och tre för Färjestad, så lyckades Färjestad till slut knipa en hemmavinst (i förlängning, till och med) och avancera till final. Väl där blev det varken seger hemma eller borta när Skellefteå vann fyra raka.

I bortastatistiken har Skellefteå tredje bäst vinstprocent då de har vunnit 61 procent av matcherna, totalt 22 av 36, på bortaplan. Det är flest vinster av samtliga lag, men också där har de naturligtvis gjort flest matcher eftersom de gått till final i samtliga medräknade slutspel.

Precis som på hemmaplan har HV71 varit sämst också på bortaplan, då de vunnit två av 13 matcher och haft en vinstprocent på 15. Flest bortaförluster totalt sett har alltjämt Luleå fått uppleva – 16 stycken.

bortastatistik

 

Källa: SHL.se

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL