Victor Rask.
VM 2015

Rookiesuccé i NHL – då får han göra VM-debut: ”Förväntade mig inte det här”

ANNONS

Han halkade in i Carolinas NHL-trupp i höstas när stjärnan Jordan Staal blev långtidsskadad. Där imponerade Victor Rask så pass mycket att han blev kvar i NHL hela säsongen. Efter NHL-succén förbereder han sig nu för sin VM-debut.
– Det är jäkligt stort att få dra på sig landslagströjan, säger Rask till hockeysverige.se

En av Pär Mårts lite större skrällar till VM är 22-årige Victor Rask. Han NHL-debuterade i höstas och har under sin första säsong med Carolina svarat för elva mål och totalt 33 poäng på 80 matcher. I fredags landade han i Sverige för några dagar med familjen hemma i Leksand innan han på onsdag flyger till Ryssland för landslagsdebut.
– Först och främst var det väldigt kul att få frågan om jag ville vara med och spela i Tre Kronor. Jag förväntade mig inte det precis så det var riktigt kul faktiskt, säger Victor Rask till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är jäkligt stort att få dra på sig landslagströjan. Tidigare har jag ju varit med i juniorlandslagen under mina år, men jag har aldrig fått vara med i stora Tre Kronor. Det är något som jag tycker ska bli kul.

Rask har följt Tre Kronor från TV-soffan under sin uppväxt och det är inte förvånande att han plockar fram ett tillfälle från OS 2006 som sitt starkaste minne.
– Mitt starkaste minne måste jag säga är från OS 2006 och mot Finland i finalen när (Nicklas) Lidström gör det här målet i början på tredje perioden. Peter Forsberg spelade fram (Mats) Sundin som passade Lidström.

Nu ska du själv spela VM, vilka förväntningar har du på turneringen?
– Att vi ska gå långt. Sverige ska såklart alltid vara med och spela om dom ädlaste medaljerna. För min egen del ska del bli en kul erfarenhet, att få vara med och köra med det stora landslaget ska bli oerhört kul.


Victor Rask i Juniorkronorna. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Victor Rask har haft en mycket finns säsong i sina nya klubb, Carolina Hurricanes. Bara Eric Staal, Justin Faulk och Elias Lindholm i laget har gjort mer poäng än Rask.
– För min egen del har det gått bra. Jag har haft en bra rookiesäsong. Jag tycker också att vi i Carolina spelar väldigt bra, men vi har inte fått resultaten vi ville ha.
– Självklart är det tråkigt, men vi hade en dålig start på säsongen. Jag tycker ändå att vi spelat upp oss efter hand, men vi torskade mycket 2-1-matcher vilket var lite segt.

Varför blev det så tror du?
– Jag vet egentligen inte, men vi hade lite problem att göra mål. Spelmässigt har vi nästan alltid vunnit skottstatistiken i matcherna. Dessutom låg vi etta ett tag i boxplay i hela ligan så sådant har varit bra, men sedan har vi inte fått dit puckarna riktigt.

Du har själv svarat för 11 mål och 22 assist, känner du dig relativt nöjd med den utdelningen?
– Nöjd och nöjd… Man ska aldrig vara riktigt nöjd, men det är helt okej för att vara min första säsong. Sedan är det såklart alltid så att man alltid vill göra mer. Speciellt då vi behöver göra mer mål. Då vill man själv också göra lite fler mål.

Hur ser du på din egen utveckling från att spela i AHL förra säsongen till att den här säsongen spelat 80 matcher i NHL?
– Jag har nog utvecklat allting lite smått. Jag har blivit starkare och tryggare, det tycker i alla fall dom flesta där borta.
– Jag skulle inte säga att det är så jättestor skillnad mellan att spela i NHL och AHL. Dom flesta som kommer upp från AHL till NHL klarar av att spela på den nivån, tycker jag i alla fall. Självklart är det en skillnad ändå eftersom alla i NHL är snäppet bättre.

Elias Lindholm.

Även om Victor Rask varit skadefri under hela säsongen så var oturen framme på lagets sista träning.
– Jag slog ut en framtand på sista träningen, säger Rask med ett skratt och fortsätter:
– Det är onödigt, men det är ingen skada som håller mig borta från spel precis.

Ì Carolina spelar även Elias Lindholm. På 81 matcher svarade han för 17 mål och totalt 39 poäng. Även Lindholm är som bekant uttagen i Pär Mårts VM-trupp.
– Han har varit ruskigt bra och en av dom viktigaste spelarna i laget. Elias jobbar alltid riktigt hårt samtidigt som han är en smart spelare. Det har varit riktigt kul att se honom under säsongen.

Hur är livet vid sidan av hockeyn i Carolina för dig och Elias Lindholm?
– Vi tränar på morgonen och sedan brukar några stycken av oss dra och käka lunch tillsammans. Mest handlar det sedan om att ta det lugnt på dagarna och på kvällen. Oftast käkar man middag hemma.
– Man kan säga att Carolina är en ganska utspridd stad. Det finns en liten ”down town”, men vi är inte där så ofta eftersom vi bor i ett område lite utanför själva stan. Det finns ändå en del restauranger där vi bor vilket är skönt. Jag trivs bra och Carolina är en bra stad, avslutar Victor Rask.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch