Henrik Lundqvist.
Pittsburgh

Från kall till varm – då visade Henke klassen: ”Det var en skum match”

Han hade det lugnt och skönt under första halvan av matchen. När Pittsburgh Penguins blev desperata fick Henrik Lundqvist bevisa klassen. Med en stark tredje period visade han New York Rangers vägen till ett övertag i matchserien.
– Det var en skum match för mig, säger han efter nattens 2-1-seger som innebär 2-1 i matcher för Rangers.

New York Rangers hade gjort sin läxa. Efter att ha släppt på tyglarna i det andra slutspelsmötet med Pittsburgh Penguins – och blivit brända av Sidney Crosby – såg man till att spela en mycket tajtare och mer kontrollerad hockey när serie flyttade till Pittsburgh i natt.

I en och en halv period släppte Rangers knappt till en målchans och passade samtidigt på att utnyttja några försvarsmissar av hemmalaget för att ge sig själva ett övertag i matchen. När Carl Hagelin smällde in 1-0 bakom Marc-André Fleury var det frukten av ett dåligt byte från hemmalagets sida. Keith Yandle utnyttjade det med en lång och fin passning som friställde svensken som sköt ett hårt skott mellan benen på målvakten.
– Utan att ha så mycket utrymme att slå den där passningen var den perfekt. Det var den enda ytan han kunde passa pucken, säger Hagelin till nhl.com om förarbetet till sitt elfte slutspelsmål i karriären, som kom knappt nio minuter in i första perioden.

Chris Kreider gjorde sedan vad som skulle visa sig bli det matchvinnande målet halvvägs in i den andra perioden. Den stora forwarden utnyttjade en sargstuds efter ett skott från Marc Staal och överrumplade Fleury i kassen genom att nypa till direkt invid ena stolpen.

Penguins hade fram till dess spelat zombiehockey, men när väckarklockan ljöd blev det bättre fart på grejerna. Under andra halvan av matchen ökade man intensiteten och lyckades skapa betydligt fler chanser. Dock inte tillräckligt många. Längst bak var Henrik Lundqvist säkerheten själv mellan Rangers stolpar och det var först med knappa sju minuter kvar att spela av tredje perioden som Patric Hörnqvist lyckades överlista landsmannen.

Henke stoppade 23 av 24 skott och fick pris som matchens bästa spelare när Rangers höll undan och vann med 2-1, ett resultat som ger 2-1 i matcher.
– Det var en skum match för mig. Jag var tvungen att hålla mig kontrollerad och invänta deras tryck. De började komma lite hårdare i andra perioden och i tredje lyfte de sig verkligen. I slutet var jag tvungen att göra en del viktiga räddningar för att vi skulle kunna hålla undan. Det var en stor seger för oss, säger Lundqvist.

Vinsten innebär att Rangers har ett bra utgångsläge inför match fyra. Den spelas i Consol Energy Center natten mot torsdag.

Pittsburgh – N Y Rangers 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)