SDHL 1

Han tar över AIK: ”Det är en rejäl utmaning”

ANNONS

AIK:s damlag har gjort klart med en ny huvudtränare. Det är 50-årige Jan Tauberman, som närmast kommer från SDE Hockey, som tar över ansvaret i topplaget.
– Det är en rejäl utmaning. Jag har aldrig tränat tjejer förut så det ska bli någonting nytt, säger han till hockeysverige.se.

AIK:s damer har varit på tränarjakt sedan det stod klart att gångna säsongens tränarpar Stefan Af Bjur och Ylva Lindberg kliver in och tar över Sveriges U18-landslag. Nu är det klart att ny huvudtränare blir Jan Tauberman, 50, som närmast kommer från SDE Hockey där han har tränat klubbens U16-lag i fyra säsonger.
– Jag fick en förfrågan redan för fem år sedan om jag ville träna AIK:s damer. Jag var lite halvt som halvt sugen på det, men så började jag i stället köra med SDE och blev kvar där i fyra säsonger, säger Jan Tauberman till hockeysverige.se och fortsätter:
– Nu fick jag en ny förfrågan från AIK:s nya sportchef, Håkan Strömberg, för tre veckor sedan. Jag tog mig en rejäl funderare och jag bestämde mig i förra veckan för att ta klivet över.

Vad var det som gjorde att du tackade ja till jobbet?
– Att det är en rejäl utmaning. Jag har aldrig tränat tjejer förut så det ska bli någonting nytt. Jag tror att det kommer bli väldigt skoj faktiskt, men man får nog tänka lite annorlunda kring vissa saker och situationer.

Kan du utveckla det?
– Bara en sådan sak som språket. Man får säkert värdera sina ord ibland även om jag inte är en sådan som gapar och skriker som tränare. Jag tror att man får vara noggrann med på vilket sätt man framför budskapet.
– Killar är mer så på träningar: ”Gör så här och gör så här” och då svarar dom bara okej och sedan kör dom. Jag vet att tjejer är mer ifrågasättande. ”Varför ska vi göra så här, varför är det här bra?” och så vidare. Man måste vara mer på helspänn hela tiden.

Assisterande tränare i AIK blir Tobias Härtén, en ny bekantskap för Jan Tauberman.
– Jag känner honom inte alls. Jag har träffat honom under snart två veckor. Vi har pratat och diskuterat och jag tror att vi kommer bli ett väldigt bra team.

Hur mycket har du följt AIK:s damer senaste säsongerna?
– Väldigt lite skulle jag vilja säga. När jag hade SDE så hade klubben även ett damlag i Riksserien och jag har hört lite därifrån. Sedan har jag även följt AIK lite grann eftersom det ändå är min moderförening. Jag såg också en del då AIK spelade i finalerna mot Linköping.

Vilka är dina intryck av det lilla du har sett?
– Att det finns en del att göra när det gäller damhockeyn generellt. Dom bästa spelarna är riktigt bra och när vi har spelat med SDE U16 har vi mött några riktigt duktiga U16-tjejer. Bland annat en målvakt (Sofia Reideborn) i AIK som har varit jätteduktig. Det finns en hel del bra tjejer, absolut.

Hur har du upplevt att AIK:s ekonomi mår på damsidan?
– Jag vågar mig inte på en gissning där. Det finns några föreningar som sticker ut med en bra satsning. Linköping exempelvis men jag har även hört att Djurgården också satsar hårt. Framförallt ändå Linköping som har bra förutsättningar också.
– Dom förutsättningarna har inte vi. Så är det bara. Jag tycker att AIK borde satsa mer på tjejerna, absolut. Tittar man tillbaka på förra säsongen så är vi Sveriges näst bästa lag samtidigt som herrarna var på väg att åka ur Hockeyallsvenskan.
– Sedan ska man inte hålla på och jämföra, men det måste finnas en rim och reson i det här. Jag förstår inte riktigt det där.

Vad är det för hockey du vill se AIK spela nästa säsong?
– Det jag har sett är brister som jag vill utveckla för att få till ett bra spel. En brist är passningsspelet och ibland även det taktiska spelet. Jag vill se att vi är ett snabbt spelande lag och då måste vi utveckla dom bitarna.

AIK var i final förra säsongen och Jan Tauberman gör ingen hemlighet av att AIK:s målsättning är att nå ännu högre nästa säsong.
– Om vi får behålla alla tjejer så ska vi absolut vara där uppe och kriga, inget snack om saken.

Ett derby mot Djurgården, hur mycket lockar det?
– Klart att det ska bli skitkul.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch