Växjö Lakers HC

De är favoriterna till att ta hem Stefan Liv Memorial Trophy

ANNONS

I kväll kan Växjö säkra sitt första SM-guld. I skuggan av kampen om den ädlaste valören börjar det bli dags att dela ut ett av svensk hockeys finaste individuella priset – Stefan Liv Memorial Trophy. Utmärkelsen går till slutspelets mest värdefulla spelare. Hockeysverige.se frågade tio hockeyprofiler om vem de tycker ska ha priset – och fick se två starka kandidater uppenbara sig.

Växjö har kopplat greppet om SM-finalserien mot Skellefteå genom att gå fram till 3-2 i matcher. Därmed har man i kväll möjligheten att säkra klubbens första SM-guld om man vinner den sjätte finalmatchen hemma i Vida Arena.

Om Växjö vinner kommer inte bara SM-guldet att delas ut. Då kommer även slutspelets mest värdefulla spelare att få ta emot Stefan Liv Memorial Trophy. Vinnaren utses av en jury bestående av journalister och hockeyprofiler. För att få en aning om vem som kan tänkas vinna priset skapade hockeysverige.se en egen jury med tio journalister och hockeyexperter som fick motivera vem de tycker ska ta hem utmärkelsen.

Som ni kan se nedan är det framför allt två heta kandidater som har utkristalliserat sig:

Kristofer Ottosson
Radiosporten

Axel Holmström, Skellefteå
– Han imponerar eftersom att han är stark fysisk och håller en hög nivå i match efter match. Inte bara då att man utgår från att han bara är 18 år utan när man jämför överlag är han den faktiskt är bäst i match efter match. Det är lite överraskande att inte fler i Skellefteå kan hålla hans nivå. Annars är det helt enkelt så att det är han som är så duktig.

 

Mike Zanier
Expertkommentator Radio Kronoberg och Stanley Cup-mästare med Edmonton Oilers

Christopher Nihlstorp, Växjö
– Han har varit strålande i hela slutspelet. I åtta av dom 15 matcher han har stått har han bara släppt in ett mål eller hållit nollan. Han ger den trygghet som laget behöver för att kunna spela ut. Jag tittar givetvis extra mycket på målvakterna och han har varit helt otrolig. Mycket av det han gör ser enkelt ut, men jag vet att det inte alltid är så enkelt. Han har verkligen spelat på toppen.

Chris Härenstam
SVT

Jani Lajunen, Växjö
– Jag tycker han är otroligt bra helt enkelt. En tvåvägsspelare som aldrig gör ett dåligt byte. Han jobbar något kolossalt i varje byte. En lagspelare som är bra på det mesta. Han tog inte riktigt en plats i Nashville men har jobbat sig in och blir lite bättre för varje år. När jag pratat med Sam Hallam så har han sagt att det är spelare han tycker mycket om men som man inte alltid ser. Han gör minst fel i Växjö. Jag tror att han har en superstor chans att ta en plats i det finska VM-laget.

 

Petter Rönnqvist, C More
Noah Welch, Växjö
– Egentligen är det backparet i Växjö med Noah Welch och Cory Murphy som jag tycker har varit helt suveräna. Ska jag välja en av dom får det bli Noah Welch. Welch och Murphy passar ihop så bra, men hur Noah Welch hanterar spelet med puck och den fysiska aspekten väger över för honom. Han gör sällan några misstag och är den som spelar mest i Växjö.

 

Daniel Enestubbe
Smålandsposten

Noah Welch, Växjö
1) Han är ligans bäste tacklare, han har varit en jätte i slutspelet och i flera matcher visat vägen för Växjö med sitt fysiska spel.
2) Även ur ett vidare hockeyperspektiv vore det viktigt om Welch fick priset, eftersom den typen av tacklingar – alltså hårda, vältajmade men ärliga – som han delat ut under slutspelet är den typ av tacklingar som applåderas i NHL. Här i Sverige har det varit tvärtom. Här har upprörda tränare pekat på jumbotronen och uppretade folkmassor tvingat domarna att ge Welch matchstraff för tacklingar som senare friats av disciplinnämnden. Jag gissar att händelserna leder till att regelboken ses över redan under sommaren och att vi får en lex Welch, vilket innebär att hänsyn tas till avsikt mer än konsekvens vid tacklingar och att mottagare av tacklingar avkrävs någon form av ansvar.

 

Cecilia Edström
Dagens Nyheter och SVT

Axel Holmström, Skellefteå
– Jag tycker att han tagit ett så pass stort ansvar när inte andra spelare som man hade förväntat sig gjort det. Nu har han klivit fram, tagit poäng och spelat sitt spel. Han är så pass lugn också och det lugnet tror jag han sprider i laget också. Man ser också i intervjuerna att han är så himla avslappnad vilket jag tror behövs. När dom unga spelarna inte riktigt haft någon av dom äldre spelarna att luta sig emot har Axel Holmström blivit den som tagit den rollen istället.

 

Valentina Lizana Wallner
Damkronorna och Djurgården

Axel Holmström, Skellefteå
– Valet talar mycket för sig själv. Han har utvecklats enormt och leder man poängligan i slutspelet är man en viktig spelare för sitt lag. Nu tog han dessutom rekordet (för juniorer i slutspelet) från Sedinarna. Har man gjort något som är bättre än Sedinarna redan som junior så har man något stort på gång. Holmström är också väldigt mogen i sitt spel för att vara så ung. Jag tror att han kommer gå långt och bli en världsstjärna.

 

Adam Savonen
Norran

Rhett Rakhshani, Växjö
– Han har varit så pass tongivande och har spelat i den formationen i finalserien som har varit klart bäst (med Josh Hennessy och Jeff Tambelini). Den formationen har ställt till problem i nästan var och vart annat byte för Skellefteå. Dessutom har Rakhshani varit framme och gjort flera avgörande mål med sitt vassa skott.

 

Peter Sibner
hockeysverige.se

Jani Lajunen, Växjö
– Lajunen har bidragit med mål i kritiska lägen, han har drivit på Växjös tunga tredjelina och gjort ett fantastiskt jobb över hela planen. Han spelar med ett lugn och en säkerhet samtidigt som han bidrar med en arbetsinsats som varit tongivande och tagit Växjö till final och gett dem ett guldläge.

 

Magnus Johansson
Linköping

Noah Welch, Växjö
– Det är en lite komplex fråga och det finns bland andra Axel Holmström i Skellefteå. Men den som jag känner dominerar sitt lag är Noah Welch. Han dominerar på många sätt. Bland annat i det fysiska spelet, men även genom att han få spela mycket och går i bräschen för sitt lag. Jag skulle lägga min röst på honom just nu i alla fall, men det kan ju faktiskt vara två matcher kvar.

FOTNOT: Stefan Liv Memorial Trophy har delats ut sedan 2010. Det fick sitt namn 2013 för att hylla minnet av de avlidne före detta landslagsmålvakten. Tidigare vinnare:
2010: Johan Davidsson, HV71
2011: Anders Bastiansen, Färjestad
2012: Jakob Silfverberg, Brynäs
2013: Oscar Lindberg, Skellefteå
2014: Joakim Lindström, Skellefteå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL