Oliver Ekman Larsson.
Nyheter

5-0 blev 5-4 – men Tre Kronor höll undan i Ryssland

4-0 efter första perioden och 5-0 tidigt i andra perioden. Trots den explosiva starten kom Tre Kronor undan med blott förskräckelsen i mötet med Ryssland i Moskva. Segersiffrorna skrevs till 5-4 efter en rejäl rysk anstormning under andra halvan av matchen.

Tre Kronor filar formen inför VM-premiären i Prag om en vecka. I den första av två landskamper mot Ryssland blev det seger med 5-4 i Moskva efter att de blågula spelarna svarat för en rejäl rivstart.

Matchen var mindre än en och en halv minut gammal när Elias Lindholm överlistade sin lagkamrat i Carolina Hurricanes, målvakten Anton Chudobin, och satte 1-0. Därefter fortsatte det i rask takt med Nicklas Danielssons 2-0 och Oliver Ekman Larssons 3-0 innan André Petersson sköt Sveriges fjärde mål innan den första perioden var till ända.

Innan Ryssland kom i gång till liv skickade Anton Lander in 5-0 tidigt i tredje perioden. Det var tydligen exakt rätt underläge för att hemmanationen skulle ta matchen på allvar. Under andra halvan av matchen var det spel mot ett mål.

Ryssland vann skotten i andra perioden med 22-5 och fick in två puckar bakom Jhonas Enroth, som vaktade den svenska kassen. Sergej Plotnikov spräckte Enroths nolla och Sergej Moziakin fixade tvåan och även trean i början av tredje perioden. Metallurg Magnitogorsk-stjärnan spelade sedan även fram till Alexander Popovs 4-5-reducering.

Närmare än så kom inte ryssarna. Jhonas Enroth stoppade 34 av 38 skott i matchen och såg till att hålla motståndarna stången när de jagade kvittering.

Lagen möts på nytt i morgon eftermiddag.

Ryssland-Sverige 4-5 (0-4, 2-1, 2-0)
Period ett: 01.25 0-1 Elias Lindholm assist Oscar Klefbom och Victor Rask, 08.44 2-0 Nicklas Danielsson assist Anton Lander och Daniel Rahimi, 13.27 3-0 Oliver Ekman Larsson assist Joakim Lindström, 15.22 utv 2 min Sergei Plotnikov, charging, Daniel Rahimi, holding, 18.05 0-4 Andre Petersson assist Martin Johansson
Skott: 4-11.
Period två: 02.58 utv 2 min Anton Lander, hooking, 06.19 0-5 Anton Lander assist Joakim Lindström och Oscar Klefbom, 07.40 1-5 Sergei Plotnikov assist Yegor Averin och Daniil Apalkov, 09.46 utv 2 min lagstraff (satts av Andre Petersson) Sverige, 16.55 2-5 Sergei Mozyakin assist Alexander Popov och Valery Nikushkin
Skott: 22-5.
Period tre: 01.32 utv 2 min Marcus Sörensen, high-sticking, 03.49 3-5 Sergei Mozyakin assist Dmitry Kulikov och Valery Nikushkin, 05.55 Alexander Popov assist Sergei Mozyakin, Artem Blazhievsky) 06.14 utv 2 min Nicklas Danielsson, hooking, 06.41 utv 2 min Daniel Rahimi, cross-checking,
Skott: 12-5. Totalt: 38-21.
Utvisningar: Ryssland 4×2 min. Sverige 8×2 min.