IK Pantern.
Nyheter

De trotsade alla odds – nu vill IK Pantern röra om i grytan

ANNONS

Mot alla odds säkrade IK Pantern avancemang till HockeyAllsvenskan för ungefär en månad sedan. Nu börjar det hårda arbetet med att få klubben att hänga kvar.
– Det är roligt att visa att även om man inte har världens största plånbok eller ishall så går det med hårt arbete och smartness också, säger IK Panterns tränare Stephan ”Lillis” Lundh till hockeysverige.se.

2 april 2015. Inför 423 åskådare i Kirsebergs Ishall fullföljer lilla IK Pantern en smått makalös säsong med att säkra sitt första avancemang till HockeyAllsvenskan sedan 90-talet. Detta efter en 4–2-seger mot Västervik, där Fredrik Hetta blivit stor segerskytt.
– Det var självklart enormt roligt och enormt lättande. Men jag måste ändå säga att på något vis hade vi ju fortfarande chansen att komma etta i kvalserien och jag hade verkligen gillat det, säger IK Panterns tränare Stephan ”Lillis” Lundh till hockeysverige.se.

Det är lite så det har fungerat i IK Pantern sedan rutinerade Stephan ”Lillis” Lundh, med meriter som två SM-guld och ett VM-brons, anlände till klubben som ny huvudtränare inför säsongen. Hela tiden sikta lite högre, aldrig nöja sig med något.
– Jag tycker att det präglar mig lite grann, men även laget, att man vill vinna hela tiden på något vis. Oavsett vilket så vill man vinna och därför tycker jag att det är rätt skönt att vi tar en dags målsättning, den här dagen ska vi göra allt vi kan och är det en match ska vi vinna den. Vinner vi inte så ska vi veta att vi har gjort allt för att kunna göra det. Jag tror att det har varit en viktig del i Panterns framgång, säger ”Lillis”.

VILLE FÅ ORDNING OCH REDA

Efter att säsongen innan ha fått kvala nedåt i division 1 var det inte många som trodde att IK Pantern ett år senare skulle vara ett HockeyAllsvenskt lag. Inom föreningen var målsättningarna också betydligt lägre.
– Jag hade varit borta i några år och inte vetat något om division 1, det var mitt första år på den här nivån och laget hade fått kvala för att hålla sig kvar. Man kan säga att målet egentligen var, som nummer ett, att få lite ordning och reda och att bli ett stabilt hockeylag. Sen var den enda uttalade målsättningen från klubben att det vore skönt att veta att man i alla fall har division 1-status lite tidigare än de sista åren, säger Stephan ”Lillis” Lundh.

Men ibland bjuder sporten på framgångssagor utöver det vanliga. Efter att ha kommit tvåa i HockeyEttan Södra följde en AllEttan Södra, där IK Pantern höjde sig ytterligare lite och vann serien före lag som Troja/Ljungby och Tingsryd. Laget var plötsligt klart för kval till HockeyAllsvenskan – och resten är historia. Med en omgång kvar att spela säkrade IK Pantern en plats i nästa års upplaga av HockeyAllsvenskan – en helomvändning från säsongen innan.
– Det är det som är fantastiskt, skillnaden är inte så himla stor. Vi var nästan ett division 2-lag och har gått rätt upp i allsvenskan. Det tycker jag är fantastiskt, den resan som klubben har gjort. Ibland förundras man över hur det kan ha gått så snett som det gjort förut men det är inte min sak att rota i. Jag tror fortfarande att det är viktigt vad man har för ledare och hur man tränar, sen självklart så måste man ha ett lag som köper det och det gör man ju ofta om det ger lite framgång, det föder ännu mer framgång.

Ishockey, Kval till Hockeyallsvenskan, Pantern - VästervikFoto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Nu är frågan alla ställer sig – hur går man egentligen vidare?
– Vi har behållit stora delar av den här truppen, och det har berott mycket på att det fortfarande finns mycket att ta ut, de är så unga nu så steg två är det intressanta. Steg ett var allting bra, vi startade på ganska låg nivå och allt var bra, nu gäller det att klara av nästa steg. Målet är självklart att behålla laget i allsvenskan. Vi vet ju om priset så det gäller att skruva upp med ännu bättre träning, det är ett annat steg än förra året och nu när killarna har kommit upp och fått bra status så gäller det att gå vidare därifrån. Vi har tagit in unga, utvecklingsbara killar som vill bli bättre och vill tillföra, bidra och göra laget ännu bättre, säger Stephan ”Lillis” Lundh.

Inför nästa säsong har IK Pantern räknat med att ta in fem-sex nyförvärv till truppen. Stephan ”Lillis” Lundh vet vad han söker.
– Det gäller att ha attityden och viljan att ta nästa steg och att kunna pressa sig nästa steg och aldrig vara nöjd. Jag tror att man bygger det på att på något sätt ge spelarna de här hindren och få dem att komma över dem. Sen är det mycket att kunna lämna guppen också, det är en bra grupp som fostrar sig själva så det gäller att de bestämmer sig för ”vad är skamgränsen” och vi ska aldrig hamna under den, där hjälper vi varandra på ett bra sätt. Vi har varit noggranna med att inte bara titta på hockeyspelare utan tagit in killar som vi tror passar in i gruppen, säger han.

”VI ÄR LITE ÅSHÖJDENS BK”

Från att ha fått möta lag som Olofström, Helsingborg och Varberg väntar nu en säsong där SHL-meriterade lag som Leksand, AIK och Timrå istället står för motståndet. Men förutom att de spelar i samma serie så slutar liknelserna ungefär där.
– Det är ju det som är tjusningen. Vi är lite Åshöjdens BK ungefär så det går aldrig att jämföra. Jag satt i möte med våra grannar i Redhawks och de hade fyra tränare, fystränare, massör, läkare och allting. Vi får snurra runt allt det på tre gubbar ungefär, vi är inte i närheten utan det är det jag menar att vi får på nåt vis jobba lite hårdare och vara lite smartare. Vi kan inte jämföra oss när det gäller bitar som organisation och ekonomi med Leksand, Västerås, Karlskoga eller Björklöven. Det kommer att bli annorlunda.

Då ska det också poängteras att IK Pantern får en betydligt större budget att arbeta med jämfört mot vad de har haft under tidigare säsonger.
– Med den budgeten vi haft nu så skulle jag tippa på att vi får säkerligen, och det är ändå ganska lågt räknat jämfört med övriga lag, men vi kanske rustar upp den gånger tre eller gånger fyra mot vad vi har i dag. Det blir ju en del, men det är egentligen inte till lönebudgeten utan till allting runt omrking. Det blir till exempel en del resor till norr och vi är längst bort.

Om ungefär fyra och en halv månad drar HockeyAllsvenskan igång. Om IK Pantern ska fortsätta sin framgångssaga återstår att se. Men de är i alla fall där, redo att skaka de stora drakarna.
– Vi börjar försäsongsträningen den 4 maj och vi ska se till att vi är redo. Som jag sa tidigare så är det fantastiskt att vara där, men vi är inte bara där för att det är roligt utan för att kunna delta och göra det lite surt för många lag också, säger Stephan ”Lillis” Lundh till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL