• Publicerat 24 april, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
RATAD. Filip Forsberg nomineras inte ens till Calder Trophy. I stället gör Aaron Ekblad, Mark Stone och Johnny Gaudreau upp om priset.Foto: All Over Press

Filip Forsbergs succésäsong räckte inte till. När NHL i natt presenterade de tre nominerade spelarna till Calder Trophy som går till årets rookie saknades Nashville Predators-svensken bland kandidaterna.

Halvvägs in på säsongen var Filip Forsberg den självklara favoriten till att vinna Calder Trophy som årets rookie i NHL. Ju längre säsongen led, desto hårdare blev emellertid konkurrensen. Och när grundserien slutligen summerades hade Forsberg både Calgarys Johnny Gaudreau och Ottawas Mark Stone just framför sig i nykomlingarnas poängliga.

När nomineringarna till Calder Trophy presenterades i natt var det därför inte helt oväntat att den 20-årige svensken inte fanns med bland kandidaterna. Utöver Gaudreau och Stone lade förra sommarens draftetta, Floridas back Aaron Ekblad, beslag på en nominering.

Ekblad satte klubbrekord för en rookieback i Florida både vad gäller mål (12), assist (27) och poäng (39). Poängskörden gjorde att han bara var två poäng efter backlegendaren Bobby Orrs NHL-rekord för en back som var 18 år när säsongen startade. Senast en Florida Panthers-spelare vann Calder Trophy var 2013 när priset gick till Jonathan Huberdeau.

Gaudreau, 21, följde upp fjolårets collegesuccé med Boston College genom att dela förstaplatsen i nykomlingarnas poängliga med Mark Stone. Gaudreau sköt 24 mål och gjorde 64 poäng på 80 matcher. Han har nu chansen att bli den tredje Calgary Flames-forwarden att vinna Calder Trophy efter Joe Nieuwendyk och Sergej Makarov.

Stone, 22, hade en fenomenal avslutning på säsongen och lyckades tack vare en mycket stark andra halva knö sig ikapp Gaudreau och Forsberg. Stone, draftad i sjätte rundan 2010, gjorde 26 mål och 64 poäng på 80 matcher. Han kan bli Ottawas andra Calder Trophy-vinnare efter Daniel Alfredsson.

Filip Forsberg var bara en poäng efter Gaudreau och Stone i poängligan. Han gjorde 26 mål och 63 poäng på 82 matcher för Nashville.

LÄS ÄVEN:
* Här är trion som för upp om Selke Trophy