Jacob Josefson.
VM 2015

Jacobs djävulska revansch: ”Varje gång man tar sig ur en motgång blir man starkare”

ANNONS

Petningar, sjukdomar och skador. Jacob Josefsons senaste säsonger i NHL har varit tuffa, men efter ett efterlängtat tränarbyte i vintras fick han spelet att lossna. Nu gör sig New Jersey Devils-svensken redo för sin första VM-turnering.
– Jag hade inte hört något från Pelle Mårts under säsongen så jag hade inga direkta tankar på VM. När han väl ringde så fanns det ingenting att fundera på. Det har alltid varit en dröm att få spela VM och representera Tre Kronor, säger Josefson när hockeysverige.se träffar honom i Stockholm.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av debutanterna i den tilltänkta VM-truppen som Pär Mårts håller på att sätta samman är Jacob Josefson. Efter säsongen 2009/10 lämnade han Djurgården för spel i New Jersey Devils. Resan till en ordinarie plats NHL har inte varit spikrak. De senaste säsongerna har han tvingats beskåda många av New Jerseys matcher från läktaren, ofta i sällskap med Adam Larsson.

Men kanske var det vändningen vi beskådade för Josefson under den gångna säsongen. New Jersey sparkade tränaren Peter DeBoer, som hade varit i klubben sedan 2011/12, i december. Efter det började Josefson få större förtroende och var i gengäld en av lagets viktigaste defensiva forwards under andra halvan av säsongen.
– Årets säsong har varit lite upp och ner. Det började lite trögt för egen del. Sedan fick jag komma in och spela lite och då började det tuffa på. Personligen tog det extra fart när vi bytte tränare, säger Jacob Josefson när hockeysverige.se träffar honom i solskenet över en kopp kaffe på Stora Essingen i Stockholm.
– När Adam Oates och Scott Stevens tog över då kände jag att förtroendet ökade och självförtroendet kom mer och mer. Säsongen efter jul och nyår känner jag mig väldigt nöjd med.

Du hamnade lite vid sidan av även i början av den här säsongen, hur gick dina tankar då?
– Klart att det var tufft. Man hade förberett sig en hel sommar för att komma i bra form och man ville visa vad man kan. Givetvis var det då tufft att få börja på läktaren första matcherna.
– Samtidigt hade jag ett bra stöd runt omkring och jag ville verkligen visa på träningarna att jag skulle spela. Jag tycker att jag tog chansen när jag fick den och efter det har jag i princip varit ordinarie sedan dess.

”VI NEGGADE IHOP TILLSAMMANS”

Adam Larsson.

Jacob Josefson och svenske lagkamraten och backen Adam Larsson hamnade i samma situation tidigt på säsongen. Ingen av dem fick Peter DeBoers förtroende utan placerades på läktaren.
– Det blir en negativ spiral, beskrev Adam Larsson det som när hockeysverige.se träffade honom i Newark i vintras.
– Det blir negativa tankar när man lirar tio minuter, gör ett enda misstag och får sitta nästa match. Till slut börjar man ifrågasätta sig själv och undra vad man gör för fel. Men jag tror också att det har varit en nyttig läroprocess för mig. Ibland måste man ta ett steg bakåt för att ta två framåt.

I det skedet på säsongen hade lagkamraterna nytta av varandra.
– Vi har neggat ihop oss, både han och jag några gånger, skrattar Adam Larsson.
– Sedan pushar vi varandra också. Det är viktigt att ha varandra här. Sedan har vi haft hjälp av (Henrik) Tallinder och (Johan) Hedberg också. De bor kvar här så vi har haft middagar tillsammans och det är skönt att ventilera med lite outsiders också. Vi har haft stor nytta av alla kompisar runt omkring.

Jacob Josefson tycker också att han har kommit ut starkare på andra sidan.
– Jag tror att varje gång man lyckas ta sig ur en liten motgång så lär man sig något nytt och blir lite starkare. En karriär går inte alltid spikrakt upp och det är något som man fått lära sig, säger Josefson med ett leende.

Hur förändrades din roll på isen när du kom in i laget och blev ordinarie?
– Jag har fått en lite mer defensiv roll där det har varit mycket att döda utvisningar. Mot slutet har jag även fått mer offensivt förtroende och spelat powerplay. Jag känner också att det är en del i spelet som jag besitter, men som jag kanske inte riktigt fått chansen att spela tidigare säsonger. Klart att det är kul att få visa vad man kan där också.

Upplevde du att din roll förändrades över en natt i och med tränarbytet?
– Nej, inte över en natt. Det var någonting som växte fram och jag tyckte att jag spelade bättre och bättre. Jag tycker att Adam Oates är riktigt smart samtidigt som han är extremt duktig på att lära ut.
– Jag har haft mycket snack med honom, kollat på video och pratat rent allmänt om smådetaljer på isen. Där har han hjälpt mig hur mycket som helst. Han brinner mycket för att utveckla spelare.

Offensivt har Jacob Josefson också visat sig vara en baddare på att slå straffar. Efter att New Jersey förlorat väldigt många matcher efter just straffar förra säsongen gick det bättre i år. En av anledningarna till var Josefson. På åtta försök gjorde han fem straffmål den här säsongen.
– Det började lite redan förra säsongen på träningarna. Vårt lag gick tungt på straffarna och vi hade nästan 18 raka torsk i straffläggningen, tror jag. Därför körde vi mycket straffar efter träningarna. Då började jag göra ganska mycket mål och vi pratade mycket om målvakterna med vår målvaktstränare.
– Jag vet inte om det är något speciellt som just gjort mig till en bra straffskytt, men har man satt några straffar får man ett bra självförtroende i den rollen.

Förutom de tidigare storspelarna Scott Stevens och Adam Oates finns även svenske Tommy Albelin i båset. Den tidigare NHL-backen har liksom Jacob Josefson har ett förflutet i Djurgården.
– ”Abbe” betyder mycket och är en riktigt duktig tränare. Speciellt är han duktig med yngre spelare. Han har en förmåga att förklara saker och ting så det låter och känns väldigt lätt. Det tycker jag är hans största styrka.
– Sedan är ”Abbe” väldigt passionerad och han är nästan lika laddad inför varje träning som vi spelare är. Det smittar av sig.

”BLEV SMÅFÖRVÅNAD” NÄR MÅRTS RINGDE

Foto: Ronnie Rönnkvist

För någon vecka sedan fick Jacob Josefson samtal hemma i New Jersey. Det var Pär Mårts som ringde och ville ha med honom i Tre Kronor och i första han då till VM i Prag.
– Det var Pelle som ringde och jag var lite småförvånad. Jag hade inte hört något under säsongen så jag hade inga direkta tankar på det. När han väl ringde så fanns det ingenting att fundera på. Det har alltid varit en dröm att få spela VM och representera Tre Kronor.
– Han hade inte varit och sett mig spela under säsongen så därför var man lite förvånad. Han kanske har sett oss spela på tv. Det var i alla fall ett roligt samtal att få.

Är du garanterad en plats i VM?
– Det tror jag aldrig att man är. Det gäller att prestera på topp samtidigt som det är en otroligt tuff konkurrens.

Vad hoppas du tillföra VM-laget?
– En av mina styrkor är skridskoåkningen. Det och min spelförståelse. Sedan har det blivit så att jag utvecklat defensiven senaste åren. Jag är en spelare som oftast jobbar hårt och det hoppas jag också kunna tillföra.

När var du i Prag senast?
– Jag har aldrig varit där tidigare så det ska bli kul. Jag har hört mycket gott om den staden, avslutar Jacob Josefson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch