Erik josefsson.
Växjö Lakers HC

Kulturbärarens osannolika resa: ”Det känns helt overkligt”

ANNONS

Han kom till Växjö som 21-åring och är den enda kvarvarande spelaren som har upplevt den osannolika resan från allsvenskan till SM-guld. Inte undra på att Erik Josefsson hade svårt att fatta att han hade blivit svensk mästare i torsdags.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, aldrig. Jag skulle ljuga om jag sa det, säger Josefsson till hockeysverige.se.

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Växjö Lakers resa från bildandet 1997 till SM-guldet i år saknar motstycke i svensk ishockeyhistoria och det är säkerligen en och annan i Kronobergs residensstad som har nypt sig i armen efter torsdagskvällens guldvrål i Vida Arena. Den av Lakers spelare som har upplevt mest av den osannolika resan är fjärdecentern Erik Josefsson.
– Det känns helt overkligt, helt overkligt, säger han och skakar på huvudet medan han försöker ta in den tillspetsade upplevelsen av guldkonfetti, champagnesprut, euforiska fans och lagkamrater och en skinande Le Mat-pokal som kronan på verket.

28-åringen kom till Växjö från moderklubben Gislaved 2008 och tillbringade tre säsonger i Hockeyallsvenskan med Lakers innan laget tog klivet upp i SHL. Då ställdes han inför en ny utmaning.
– När jag skrev på för Växjö var mitt enda mål att kriga för att hålla mig på den allsvenska nivån. Det tog tre år innan jag kände att jag var tillräckligt bra på den nivån, säger han.
– Sedan fick jag ta klivet med upp och då blev det en ny resa för mig, att bevisa att jag kan hålla i SHL också. Sedan har man fått vara kvar, jag vet inte om jag är en lyckomaskot eller något sådant, men jag är den enda som är kvar från den tiden och det är lite speciellt måste jag säga.

LIKNAS VID LEGENDARISKE KAPTENEN

Josefsson har med sina sju säsonger blivit en viktig kulturbärare för Växjö Lakers, en spelare vars arbetsmoral och lojalitet har gjort honom till en pålitlig SHL-spelare. Det var också därför som han var så nedslagen efter den fjärde finalmatchen hemma i Vida Arena. Där var han inblandad i båda baklängesmålen och var extremt besviken på sin insats efteråt. När besvikelsen hade lagt sig gick han ut och blev matchvinnare när Växjö vann den femte finalen i Skellefteå med 4-1.

Den typen av ledarskap som Josefsson visar med sina arbetsinsatser på isen har fått många att likna honom vid tidigare lagkapten Johan Markusson, som la av inför den här säsongen.
– Det är väldigt smickrande. Johan betydde otroligt mycket för mig som förebild när jag kom hit, men det blir jättesvårt att axla hans mantel. Det kommer jag aldrig att göra, säger han om liknelsen.

Mitt under intervjun börjar Erik Josefsson få problem med koncentrationen. Det är emellertid inte champagnen som har gjort sitt till, utan klackens vädjande rop att han ska ta emot deras hyllningar vid ståplatsläktaren. Han ursäktar sig, åker bort och tar emot deras jubel och kommer tillbaka med ett brett leende på läpparna.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, aldrig. Jag skulle ljuga om jag sa det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch