Sofia Reideborn.
Nyheter

Sofia Reideborn: ”Klart det är en fördel att ha en storebror som är målvakt”

ANNONS

Det finns redan en målvakt på högsta nivå med efternamnet Reideborn. Nu ska Adams lillasyster Sofia föra familjens målvaktstradition vidare.
– Dörrar öppnas och folk har förväntningar på mig eftersom jag är Adams lillasyster, säger hon till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Modos Adam Reideborn, 23, är en av Sveriges mest lovande målvakter. Den här säsongen stod han 25 av lagets matcher i SHL. I AIK:s ungdomsverksamhet hittar vi ytterligare en målvakt vid namn Reideborn. Det handlar om Adams syster, stortalangen Sofia Reideborn, 16, som redan förra säsongen fick chansen som reserv bakom landslagsmålvakten Minatsu Murase under tre matcher i Riksserien.

Sofia Reideborn går i Alviksskolan i västra Stockholm. Alltså samma skola som har haft legendarer som Lasse Björn, Rolf ”Mackan” Pettersson, Hans och Stig Tvilling som elever. Fast då pratar vi 1940-tal. Hockeysverige.se reste dit för en pratstund med målvaktstalangen.
– Jag började spela hockey väldigt tidigt, ungefär när jag var tre år. Det var ju för att Adam och Andreas spelade hockey som jag också började. Sedan var det så att Adam var den av mina bröder som lekte med mig mest och han var ju målvakt. Tack vare det kom jag in på den vägen ganska fort, berättar Sofia Reideborn och fortsätter:
– Jag började spela i AIK:s hockeyskola och Adam började också spela för AIK.

Har du haft några fördelar av att haft en storebror som är målvakt?
– Klart att det blir så. Jag är visserligen Sofia men det blir att jag är Adam Reideborns lillesyrra.
– Jag har nog haft fördelar som målvakt tack vare det också. Dörrar öppnas och folk har förväntningar på mig eftersom jag, som sagt var, är Adams lillasyster, men det är bara kul.

Har ni tränat ihop någonting under åren?
– Nej, egentligen inte. Han har varit på några av våra träningar med laget när jag var mindre, men vi har inte direkt tränat ihop. Det var mer då vi spelade bandy ihop på altanen där hemma.

Vad är det bästa tips och råd du har fått av honom?
– Oj… (Skratt) Jag får nog tips och råd av honom hela tiden. Ha tålamod och du vet vad du kan så gå ut och gör det. Det är väl ungefär vad han brukar säga.

Trots att Adam Reideborn numera bor i Örnsköldsvik och Sofia Reideborn i Stockholm så har dom båda nära kontakt under säsongen.
– Vi har kontakt och följer varandra hela tiden. Jag hör av mig till honom efter mina matcher och så vidare. Det är mest jag som tar kontakt med honom efter hans matcher också. På så vis har vi kontakt hela tiden.

Ishockey, SHL, BrynŠs - Modo

Storebror Adam.

Hur tänker du kring att han flyttat upp till Örnsköldsvik för att spela med Modo?
– Det är jättekul för honom, men man saknar honom jättemycket hemma. Det är verkligen jättetomt.
– Det har gått jättebra för honom där uppe och han har fått spela mycket mer än vad han själv trodde. Jag är stolt över honom och han har, som sagt var, gjort det bra.

Har du själv haft tanken att flytta upp till exempelvis Örnsköldsvik för att plugga och spela hockey?
– Klart att man har haft lite tankar på det, men jag tror inte att jag är redo för att flytta hemifrån ännu. Att laga mat och städa är inte riktigt mig grej. Jag känner att jag kanske inte är så vuxen ännu, skrattar Reideborn.
– Nästa år kommer jag i alla fall gå på hockeygymnasiet i Solna och spela för AIK.

Sofia Reideborn har redan fått chansen att spela i Juniorlandslaget vilket har utvecklat henne mycket som målvakt.
– Speciellt när jag var på VM i USA så märkte man skillnad. Det blev ett mycket intensivare spel för man lägger puckarna på mål från överallt egentligen. Du måste vara beredd hela tiden, mer än vad du behöver vara i svensk hockey. Det spelas en mycket roligare hockey där.

Reideborn lockas också av att åka över till USA och Kanada för att spela collegehockey i framtiden.
– Ja, det är klart. Det är en dröm som man har.

Vad är dina starkaste intryck från VM i USA?
– Hela grejen. Det är en jättestor erfarenhet samtidigt som allt är så coolt och professionellt. Jag var med för att lära nu och det var så häftigt.

DSC_0906

Sofia Reideborn.

Du kommer från ett gäng i AIK, pojkar födda 1999, som har hållit ihop väldigt tajt, kan man få samma sammanhållning i ett landslag?
– Ja, det tror jag. Det var nästan så i VM. Nu är det såklart att jag spelat med dom här killarna i tretton år och det blir som en familj.
– Klart att det inte blir riktigt samma sak i ett landslag eftersom man träffas så få gånger, men när man ses är man tillsammans konstant. Man sover, äter och tränar tillsammans och då får man en gemenskap såklart.

Sofia Reideborn har under hela sin karriär enbart spelat med killar, förutom i landslaget och i Stålbucklan.
– Det var ingen fler tjejer med i det laget. Eftersom jag var så liten när jag började spela med killarna så har dom vant sig vid det. Jag har varit en i mängden och det har verkligen varit jätte, jättekul att spela i det laget.

Vad tror du krävs av dig för att kunna ligga på en landslagsnivå i framtiden?
– Jag tror att jag framförallt måste utveckla min fysik. Jag måste bli större, kraftigare och aggressivare samtidigt som jag måste utvecklas tekniskt och med att få ett bättre tålamod och allt sådant. Alla bitar måste upp.

Hur ser din träningsvecka ut under säsongen?
– Jag går ju i skolan på dagarna. Efter det åker jag hem och äter. På måndagar är det målvaktsträning, målvaktsmåndag som vi säger. Sedan är det vanlig fys och is med laget. Vi tränar så gott som varje dag. Det kan bli ledigt någon dag ibland, men det funkar bra och det är väldigt kul, säger Sofia Reideborn med ett leende.

Minatsu Murase

Minatsu Murase

Nästa säsong kommer hon tävla om en plats i Riksserien med Minatsu Murase och Sara Besseling medan jämngamla talangen Lisa Nordlöf flyttar till Linköping.
– Självklart är min målsättning nästa säsong att ta en plats i damlaget och att konkurrera med ”Musse” om förstaspaden, självklart.
– Jag har varit med lite i damlaget som backup och tränat lite med laget. Det har inte varit så ofta men någon gång i veckan kanske. Det har fungerat bra och det är jättekul samtidigt som jag får träna med en av dom bästa målvakterna i Sverige.

Finns det en tanke att du redan nästa säsong kommer att ta en plats i damlaget?
– Det kommer att bli svårt, men det är vad jag vill. Jag vill konkurrera med ”Musse” och få stå så många matcher som möjligt. Jag vill ta hennes plats en dag.

Vem är Sveriges bästa målvakt idag enligt dig?
– Jag skulle säga Kim Martin. Hon är så bra målvakt, lugn och samtidigt en så sympatisk och bra människa. Hon ger 100 procent i allt hon gör.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch