Erik Hanses.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Trots en säsong som tydlig andremålvakt förlängde Erik Hanses sitt kontrakt med Skellefteå AIK. Med NHL-rykten kring Markus Svensson hoppas han att chansen finns till en plats som förstemålvakt.
– Jag tycker jag har utvecklats bra under säsongen, säger han till hockeysverige.se.

Erik Hanses , 24, flyttade från Almtuna till Skellefteå i slutet av säsongen 2013/14 från Almtuna.

Kontraktet med Leksandssonen skrevs till och med säsongen 2014/15. Idag meddelar Hanses att han blir kvar i Skellefteå ytterligare en säsong.
-Det stämmer, jag har just skrivit på ett ettårskontrakt med Skellefteå, säger Hanses till
hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker att jag har utvecklats bra här under säsongen samtidigt som jag trivs här. Skellefteå är en bra förening att spela i. Sedan har jag haft ett bra samarbete med målvaktstränaren Krister Holm och jag vill gärna fortsätta utveckla det vi båda har startat.

Hur har du utvecklats som målvakt under hans ledning?
– Jag har tränat mycket mera målvaktsträning framförallt och jag har jobbat med Krister varje dag, lite mera systematiskt. Sedan är det så att kvalitén som är på träningen här utvecklar också, men givetvis utvecklas du mycket av att få spela matcher i SHL. Det är mycket som har blivit bättre, men även mycket som ska bli ännu bättre.

Erik Hanses stod 25 matcher i SHL den gångna säsongen och hade en räddningsprocent på 91.5. Men det blev inga matcher eller inhopp för honom i slutspelet. Där valde Skellefteå att i första hand satsa på VM-målvakten Markus Svensson.
– Jag fick kanske en lite knagglig start och gjorde någon mindre bra match. Sedan kom jag in i det bättre och bättre och växte under säsongen. Det var en helt okej säsong ändå kan jag tycka för att vara den första säsongen i SHL.

Skellefteå var som bekant i final mot Växjö, men kunde inte spela hem sina tredje raka guldmedaljer. Riktigt varför man inte lyckades med det har Hanses svårt att peka på.
– Svårt att säga, men det var väldigt jämt. Växjö var helt enkelt lite bättre än oss. Man brukar säga att det bästa laget brukar vinna över sju matcher, men det är också små marginaler. Jag hade önskat att vi hade kunnat spela bättre på hemmaplan och att vi hade kunnat ta någon match där.

Det ryktas om att Markus Svensson är på väg till NHL, hur ser du med tanke på det på dina chanser att ta första spaden nästa säsong?
– Jag vet inte, men dom chanserna finns väl hoppas jag. Jag försöker inte fokusera så mycket på det där. För mig handlar det mera om att utvecklas med allting och visa att jag blir bättre. Då kommer jag förhoppningsvis att få spela mer också.

Hur trivs du vid sidan av hockeyn uppe i Skellefteå?
– Jo då, jag trivs bra. Det är precis som Leksand, där jag kommer ifrån, ganska litet. Man är van med det. Kanske att det är lite mörkt på vintern bara, annars har jag inte mycket att klaga på, avslutar ErikHanses med ett skratt.