Sidney Crosby, Oliver Ekman Larsson och Jaromír Jágr.Foto: Bildbyrån

I morgon startar VM i Tjeckien, en turnering som är rejält stjärnspäckad med 81 NHL-spelare som hittills har tackat ja till att delta. Men vilka spelare kan vara värda att hålla ett extra öga på? Hockeysverige.se har plockat ut tio namn, stjärnor som talanger, som blir extra spännande att följa i VM.

 

Canada defeats USA in hockey semi final

Crosby

Sidney Crosby, Kanada
Position: Center
Ålder: 27
Klubb: Pittsburgh Penguins, NHL
Säsongen: 82 matcher/88 poäng (30+58)
Ingen lista utan världens bästa ishockeyspelare – som verkligen har höjt temperaturen på turneringen. Sidney Crosby gör sitt första VM sedan 2006 och lär vara skapligt revanschsugen efter den tunga sortin med Pittsburgh Penguins i NHL-slutspelet. Förra gången Crosby spelade VM blev det 16 poäng, vilket gjorde honom till hela turneringens poängkung. Kommer han att upprepa samma bedrift igen?

 

April 9, 2015: Boston University Forward Jack Eichel (9) escapes from University of North Dakota For

Eichel

Jack Eichel, USA
Position: Center
Ålder: 18
Klubb: Boston University, NCAA
Säsongen: 40 matcher/71 poäng (26+45)
Den 18-årige supertalangen Jack Eichel kommer att gå som tvåa i sommarens draft, efter kanadensaren Connor McDavid. Men redan nu får han alltså chansen att visa upp sig på högsta nivån, vilket givetvis ska bli otroligt spännande att se. Symboliserar det nya, unga USA som har lägst medelålder i hela turneringen. Har gjort två raka junior-VM för USA, det senaste som lagkapten.

 

Sochi 2014 Winter Olympics Games

Ekman Larsson

Oliver Ekman Larsson, Sverige
Position: Back
Ålder: 23
Klubb: Arizona Coyotes, NHL
Säsongen: 82 matcher/43 poäng (23+20)
OEL gjorde flest mål av alla backar i NHL under den gångna säsongen, 23 stycken. Året innan var han den sjätte målfarligaste backen i ligan med sina 15 kassar. Om Tre Kronor ska nå långt i turneringen krävs det att Ekman Larsson laddar bössan från offensiv blå med gott resultat – och räkna med att vi också kommer att få se ett par raketer dundra in i nätmaskorna.

 

Olympics Hockey Russia beats Czech Republic

Jágr

Jaromír Jágr, Tjeckien
Position: Forward
Ålder: 43
Klubb: Florida Panthers, NHL
Säsongen: 77 matcher/47 poäng (17+30)
Jágr gjorde alltså sitt första VM år 1990 för dåvarande Tjeckoslovakien (vilket är innan flera killar på listan ens var födda). Nu är han 43 och ska bära värdnationen i sitt tionde världsmästerskap. Och visst håller Jágr fortfarande klass – den gångna säsongen blev det 47 poäng på 77 NHL-matcher. Kuriosa: Är inte ens äldst i Tjeckien. Slagen med nästan ett helt år av anfallskollegan Martin Ručinský

 

St. Louis Blues right wing Vladimir Tarasenko (91) during the NHL game between the St Louis Blues and the Carolina Hurricanes at the PNC Arena. The St Louis Blues defeated the Carolina Hurricanes 3-2 in overtime.

Tarasenko

Vladimir Tarasenko, Ryssland
Position: Forward
Ålder: 23
Klubb: St. Louis Blues, NHL
Säsongen: 83 matcher/80 poäng (43+37)
Ryssen fick äntligen sitt stora NHL-genombrott när han under den gångna säsongen exploderade och sköt 73 poäng, varav 37 mål, på 77 grundseriematcher. I slutspelet stänkte han sedan in sex kassar på lika många matcher innan St. Louis Blues blev utslagna. En högst sevärd spelare som lär bjuda på en hel del poäng, och säkert ett par spektakulära mål, för guldfavoriten Ryssland.

 

NHL 2014: PANTHERS VS SHARKS NOV 20

Barkov

Aleksander Barkov, Finland
Position: Center
Ålder: 19
Klubb: Florida Panthers, NHL
Säsongen: 71 matcher/36 poäng (16+20)
19-åringen gick som tvåa i draften 2013 och har sedan dess gjort två stabila NHL-säsonger. Har trots sin unga ålder redan gjort 125 NHL-matcher, 85 matcher i finska Liiga samt vunnit ett OS-brons. Nu gör Aleksander Barkov sitt första VM i seniorsammanhang som ett av hittills sex finska NHL-proffs. Kommer att få ta en stor roll – men det har han å andra sidan blivit ganska van vid genom åren.

 

NHL 2015: PANTHERS VS BRUINS MAR 31

Ekblad

Aaron Ekblad, Kanada
Position: Back
Ålder: 19
Klubb: Florida Panthers, NHL
Säsongen: 81 matcher/39 poäng (12+27)
Fjolårets draftetta producerade från sin backplats 39 poäng på 81 matcher under sin första NHL-säsong. Nu är Florida Panthers-backen nominerad till Calder Trophy, priset till NHL:s bäste rookie. En skicklig tvåvägsback med enorm potential som kommer att debutera för lönnlövens A-landslag i VM, där han tampas om speltiden med tunga namn som Brent Burns och Dan Hamhuis.

 

NHL 2015: ISLANDERS VS FLYERS APR 07

Voráček

Jakub Voráček, Tjeckien
Position: Forward
Ålder: 25
Klubb: Philadelphia Flyers, NHL
Säsongen: 82 matcher/81 poäng (22+59)
Voráček gjorde en riktigt stark säsong i Philadelphia Flyers och producerade 81 poäng på 82 matcher, vilket var 25-åringens klart bästa poängnotering under sina sju år i Nordamerika. Nu anländer han som den, tillsammans med Jágr, största stjärnan till värdnationen Tjeckien – redo att skjuta hem lagets första VM-guld sedan 2010. Bär dessutom lite extra ansvar i egenskap av lagkapten för det tjeckiska laget.

 

NHL 2015: PREDATORS VS. BLACKHAWKS APR 23

Forsberg

Filip Forsberg, Sverige
Position: Forward
Ålder: 20
Klubb: Nashville Predators, NHL
Säsongen: 88 matcher/69 poäng (30+39)
Under sin första hela säsong i NHL gjorde den svenske 20-åringen stor succé med 63 poäng på 82 grundseriematcher. I slutspelet blev det sex poäng på lika många matcher och den förre leksingen kommer till VM i god form. Gör sitt första senior-VM men har tidigare skjutit 18 poäng på tre junior-VM. Då kamperade han ihop med Elias Lindholm – kommer den duon få chansen att leverera tillsammans nu igen?

 

Players during the NHL game between the Pittsburgh Penguins and the Carolina Hurricanes at the PNC Arena. The Pittsburgh Penguins defeated the Carolina Hurricanes 3-1.

Malkin

Jevgenij Malkin, Ryssland
Position: Center
Ålder: 28
Klubb: Pittsburgh Penguins, NHL
Säsongen: 74 matcher/70 poäng (28+42)
Jevgenij Malkin avslutade sin NHL-säsong med en skada – men ville inte under några omständigheter missa VM. Frågetecken nu för hur hämmad ryssen är av skadan, då han för första gången under hela sin NHL-karriär blev utan poäng i slutspelet. Hur som helst en superstjärna som med sin blotta närvaro förgyller turneringen och ger extra tyngd och respekt åt ett redan starkt ryskt lag.

 

LÄS MER:
* Experten Sanny Lindström om Tre Kronors VM-chanser
* GUIDE: Här är allt du behöver veta inför VM