VM 2015

Den galna VM-premiären – Tre Kronor vinnare efter straffar

17 383 åskådare på plats i O2 Arena. Då svarade Tjeckien och Tre Kronor för en helt galen VM-premiär, där det blev seger efter straffar, 6-5.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor fick en drömstart med Joel Lundqvists 1-0-mål redan efter 3.23. Tjeckiske forwarden Martin Erat slog en passning mot en intet ont anande lagkamrat som var på väg att byta. Det utnyttjade Jacob Josefson som snappade upp pucken och gav Lundqvist ett enkelt mål. Tre minuter senare spädde Staffan Kronwall på ledningen i powerplay när han satte ett skott under armen på Alexander Salák efter att Loui Eriksson skymt den tidigare färjestadsmålvakten. Återigen var Erat otursgubbe vid målet då det var han som  satt utvisad när Kronwall skickade in pucken.

Den svenska starten fick effektivt tyst på den till en början så högljudda hemmapubliken, men tjeckerna kunde ändå hämta sig en smula. Jaromír Jágrs reducering i powerplay, en styrning efter backskott från Jakub Nakladal, skänkte nytt syre till tjeckiska lungor i såväl båset som på publikplats.

Tjeckien hade kontroll på spelet i slutet av första perioden och början av andra. Det skapades en hel del chanser, men Jhonas Enroth uppträdde lugnt och städat och dödade alla förhoppningar om en kvittering. I stället återtog Sverige en tvåmålsledning när Carolina Hurricanes duo Elias Lindholm och Victor Rask svarade för matchens delikatess. Lindholm snurrade läckert runt och la fram pucken till Rask som i sin tur snurrade sig loss från sin bevakning framför mål och stötte in 3-1 i ett öppet mål.

Tredje perioden blev en katt-och-råtta-lek. Tjeckerna satte press mot den svenska kassen och fick utdelning när Tomas Hertl vann kampen med Staffan Kronwall framför Enroth och petade in 2-3 i powerplay. Glädjen i hemmaborgen blev kortvarig. För bara en dryg minuter senare fick de gamla skellefteåkompisarna Oscar Möller och Joakim Lindström ett två-mot-ett-läge som den senare utnyttjade till att klämma in 4-2 med ett direktskott.

Tjeckien lät sig inte nedslås. Hemmanationens hjältar stormade tillbaka in i matchen och fick utdelning två gånger inom loppet av 57 sekunder. Dominik Simon kämpade in 3-4 och kort därpå vräkte Roman Cervenka in ett backhandskott i Jhonas Enroths närmaste kryss efter en spelvändning. Och det var inte klart där. Med tre minuter kvar på klockan kom nästa kalldusch. Martin Zatovic fullbordade comebacken genom trycka in 5-4.

Men nej, det var inte slut nu heller. Svenskarna hade en extra växel att lägga i. Med Jhonas Enroth i båset passade Mattias Sjögren på att styra in kvitteringen till 5-5 efter att Joakim Lindströms misslyckade skott gett honom ett perfekt läge framför målet – med 57 sekunder.

Det var ett mål som skickade matchen till förlängning, där Tre Kronor fick inleda i powerplay efter att Jakub Voracek blivit utvisad. Det uppstod flera chanser att avgöra matchen, men Alexander Salák stoppade både Oliver Ekman Larsson och Loui Eriksson från att bli matchvinnare. I stället avgjordes matchen på straffar där Elias Lindholm inledde med att göra mål för Sverige. Missar av Jakub Klépis och Jacob Josefson ledde fram att Jakub Voracek kunde kvittera varpå Ekman Larsson säkert tryckte in pucken bakom Salák. När Jhonas Enroth sedan stoppade Vladimir Sobotka var matchen vunnen, 6-5.