Viktor Fasth
Nyheter

Viktor hoppas bli Fasth i Edmonton: ”Kan absolut tänka mig att stanna”

ANNONS

Efter ännu en skadefylld säsong går Viktor Fasth i väntans tider. Kommer han bli kvar i NHL, eller tvingas han söka sig mot Europa? För målvakten själv är målet solklart.
– Mina planer är att stanna i NHL, säger han till hockeysverige.se.

Viktor Fasth har haft några tuffa säsonger i NHL. Både förra säsongen och den som nyligen avslutades har kantats av skador. Nu har kontraktet med Edmonton Oilers gått ut och Fasth är så kallad free agent, men han är fast besluten att spela kvar i NHL även kommande säsongen.

När hockeysverige.se får en pratstund med Viktor Fasth är han hemma i Växjö och han är inte helt nöjd med säsongen som varit.
– Säsongen kunde väl ha varit bättre. Jag är varken nöjd med min personliga insats eller lagets. Det har varit en tuff säsong. Vi var utanför slutspelet ganska tidigt vilket var en ny erfarenhet kan man väl säga.

Du har haft en hel del skadeproblem under senaste två säsongerna, hur har det påverkat din utveckling och ditt spel?
– Hela andra säsongen var ju mer eller mindre spolierad. Den här säsongen fick jag en knäskada på slutet och var borta sju veckor.
– Det var tufft att andra säsongen vara borta så länge som jag var och komma tillbaka efter det. Samtidigt kändes kroppen fräsch igen och det var skönt att komma tillbaka efter att man hade fått ordning på allt. Jag spelade runt 25 matcher den säsongen vilket inte är optimalt.
– Den här säsongen har känts bra och kroppen har hållit förutom när jag fastnade med foten och vred till knäet. Det är sådant som händer och något som inte riktigt går att skydda sig emot.

IMG_0598

Här skadar sig Viktor Fasth

Hur uppfattade du situationen då du skadade dig?
– Det var straffläggning och han (Blake Wheeler) lurade upp mig på läktaren kan man väl säga, skrattar Viktor Fasth och fortsätter:
– Jag skulle försöka sno runt mig själv men fastnar med skridskospetsen i isen. Foten satt fast i isen och det blev en inre bristning i ledbandet i knäet. Ledbandet var delvis av.

Är du helt återställd nu?
– Ja, det är jag. Jag tränade för fullt sista veckan och var även med sista grundspelsomgångarna. Jag skulle kunnat spela sista matcherna, men vi tog ett beslut, jag och lagläkaren, att jag inte skulle riskera någonting i en betydelselös match och då riskera att bli borta längre om det skulle hända någonting.
– Det blev bänken sista matcherna för säsongen, men det var ändå skönt att komma tillbaka och känna att man var ”fit for fight”.

I Sverige är man ofta väldigt förstående och tålmodiga vad det gäller skadade spelare. Så har det inte varit alla gånger i NHL, men i Viktor Fasths fall så har Edmonton ställt upp för honom på bästa tänkbara sätt.
– Jag har upplevt att klubben har ställt upp väldigt mycket i alla fall. Jag har fått en otroligt bra hjälp och jag har hela tiden känt att man värnat om att jag ska bli bra. Det är ett fantastiskt sjukvårdsteam i Edmonton och som är grymt kompetenta.

Kontrakten med Edmonton går ut för Viktor Fasth efter den här säsongen, men han är helt inställd på att även kommande säsong spela i USA eller Kanada.
– Jag blir ju ”unrestricted free agent” så vi kommer vänta och se vad som händer. Det är ingenting som egentligen kan hända innan första juli, det vill säga förutom om Edmonton skulle vilja sajna mig igen.

Vill du stanna i Edmonton?
– Absolut! Det skulle jag helt klart kunna tänka mig. Målet och det vi siktar på är annars att jag ska stanna i NHL. Det är där jag har mina ambitioner och planer.

1

Under tiden i Anaheim

Edmonton slutade tredje sist i NHL den här säsongen och att kalla det forna topplaget för ett bottengäng är ingen överdrift. Kraven från fansen i stan är höga men samtidigt har klubben ett stort stöd oavsett vart i ligan laget ligger.
– Det är speciellt att spela i Edmonton. Det är en otrolig hockeykultur där. Även fast vi är i
bottenskiktet så är det fullsatt varje match.
– Sedan är det inte positivt direkt när man förlorar oavsett vart man är. I Edmonton blir det ännu mera påtagligt i och med den hypen som är runt hockeyn överlag i Kanada. Det är lite skillnad mot då jag vara i Anaheim där hockeykulturen var lite annorlunda. Det var en omställning, helt klart, att komma från ett topplag till ett lag som fightades i botten.

Blir det mycket hockeysnack med folk då du är ute på stan?
– Ja, absolut. Det är betydligt mer sådan i Edmonton och man blir igenkänd på ett helt annat sätt. Då märker man hur stor hockeyn är. Folk brinner verkligen för hockeyn där.
– På det viset är det häftigt och jag tycker att fansen är fantastiska som stöttar Edmonton även i motgång, all heder åt dom. Man har ju haft några tunga säsonger nu.

Är killar som Wayne Gretzky, Mark Messier och dom här nere i omklädningsrummet och hälsar på ibland?
– Ja, dom har varit i omklädningsrummet några gånger. Framförallt hade man i början av säsongen en ”reunion” för laget som vann Stanley Cup 1984. Då var hela gänget nere I omklädningsrummet efter matchen och satt och tjatade med oss.

Det är väl vid sådana tillfällen man inser vilken historia Edmonton Oilers har som klubb?
– Ja, naturligtvis. Man märker att det andas en otrolig historia. Det står fem Stanley Cup-bucklor i omklädningsrummet från tidigare. Det är verkligt häftigt att se vilken historia den föreningen har.

VM startar på fredag, men utan någon Viktor Fasth i laget. Mycket handlar det givetvis om att han varit skadad i slutet av säsongen.
– Jag träffade (Rikard) Grönborg två veckor innan serien tog slut. Jag surrade lite med honom efter matchen, men jag har inte hört något mer efter det.

Två av Viktor Fasths lagkamrater i Edmonton, Oscar Klefbom och Anton Lander, kommer att spela VM. Två spelare som Viktor Fasth har varit imponerade av under säsongen.
– Oscar är en otroligt skicklig back åt båda hållen och en fantastiskt duktig skridskoåkare. Han kan driva upp pucken själv och har dessutom ett bra skott.
– Anton är en tvåvägsspelare som jag tycker visade väldigt fina offensiva kvalitéer i slutet av säsongen. Han spelade till sig ett nytt kontrakt och var otroligt viktig för oss. Han kom upp och visade en hög arbetsmoral som jag tycker smittade av sig på hela laget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL