Anders Nilsson.
VM 2015

Svenske VM-keepern i valet och kvalet: ”Målsättningen att ta sig till NHL finns kvar”

ANNONS

Succésäsongen i KHL har öppnat dörren för en ny chans i NHL, men Anders Nilsson tänker inte åker över till Nordamerika under vilka premisser som helst.
– Jag åker inte dit på ett tvåvägskontrakt, utan då är det envägskontrakt som gäller, säger den svenske VM-målvakten till hockeysverige.se.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Anders Nilsson fick något av ett internationellt genombrott i fjol då han ledde Tre Kronor till ett VM-brons i Minsk. Då vann han förstaspaden efter en duell med Joacim Eriksson.

I årets VM-turnering i Prag har han en tuffare konkurrent i välmeriterade Jhonas Enroth, världsmästarmålvakten från 2013.
– Det är samma utgångsläge som förra året. Då hade de också lämnat det öppet och inte uttalat någon etta. Man får se vem som växer fram under turneringen, säger Anders Nilsson till hockeysverige.se efter gårdagens 6-1-seger mot Österrike där han stoppade 16 av de 17 skott han fick emot sig.

Nilsson är full av beundran för sin konkurrent och vet att det inte kommer att bli enkelt att få lika mycket speltid i årets turnering.
– Jag vet att Enroth är en fantastiskt bra målvakt, spelar alltid bra med landslaget och har mycket rutin och erfarenhet från NHL, så det är en tuff situation, men det gäller att gilla läget också och visa framfötterna när man får chansen, säger han.

DOMINERADE I KHL – MEN FÖRLORADE I FINALEN

Anders Nilsson valde efter förra säsongen att lämna New York Islanders organisation efter tre säsonger med mestadels spel i AHL och Bridgeport Sound Tigers. Ny klubbadress blev Ak Bars Kazan i KHL. Där gjorde 25-åringen stor succé och var en av ligans bästa målvakter. Kazan gick ända till Gagarin Cup-final där SKA Sankt Petersburg slutligen blev för svåra.
– Jag hittade en jämn nivå i mitt spel hela säsongen och det var en målsättning jag hade, att inte vara så mycket upp och ned, säger den tidigare luleåmålvakten.
– Sedan måste jag säga att jag hade förmånen att jobba med en riktigt bra målvaktstränare i Ari Moisanen som även jobbar med finska landslaget. Han och jag kom riktigt bra överens och han hade en spelidé som passade mig riktigt bra. Det blev en bra kombination och bitarna föll på plats.

Efter succén i KHL, där han hade en räddningsprocent på 93,6 i grundserien och 93,5 i slutspelet, bör det rimligtvis finnas NHL-intresse för Nilsson. Problemet – om man väljer att se det så – är att hans NHL-rättigheter numera tillhör Chicago Blackhawks efter en trejd som såg backen Nick Leddy gå till Islanders inför säsongen.
– Det är en fantastisk organisation med många bra spelare – och många bra målvakter. De har bra spelare på alla positioner. Det är egentligen upp till dem och se vad de känner och tycker, men givetvis hade det varit kul att åka till NHL och få chansen där, säger Nilsson om Blackhawks som har tre kompetenta målvakter i Corey Crawford, Scott Darling och finländaren Antti Raanta i organisationen just nu.

NHL är fortfarande Anders Nilssons prio nummer ett, men han är noggrann med att poängtera att han inte åker till USA under vilka förutsättningar som helst.
– NHL finns kvar och det är en dröm man har haft sedan man var liten. Målsättningen att ta sig dit finns kvar. Om det blir i år eller nästa år är svårt att säga när man inte riktigt kan kontrollera det själv när det ligger i någon annans händer.
– Ska jag åka över vill jag ha rätt förutsättningar, jag åker inte dit på ett tvåvägskontrakt, utan då är det envägskontrakt som gäller. Blir det inte det kan jag absolut tänka mig att stanna i Kazan något år till.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 april
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games