VM 2015

Drömstarten blev mardrömsslutet – Sverige tappade 3-0-ledning

”3-0 är den svåraste ledningen man kan ha i ishockey”, lär Leif Boork ha sagt. På onsdagskvällen visade det sig stämma för Tre Kronor. Trots 3-0 efter första perioden blev det förlust med 4-6 mot stjärnspäckade Kanada.

Det blev en rivstart som hette duga på det upphaussade mötet mellan Tre Kronor och Kanada. Svenskarna kom ut och fullständigt körde över det stjärnspäckade motståndet i den första perioden.

Anton Lander gav Tre Kronor ledningen efter ett lika smart som vackert samarbete med Loui Eriksson. Nykomlingen i truppen, Petter Granberg, spelade ned pucken i rundeln. I stället för att ta emot pucken släppte Lander den vidare till Eriksson bakom mål och intog en ny position. Kedjekamraten uppfattade snabbt det och spelade fram Lander som tryckte in 1-0 bakom Mike Smith.

Sedan gick det av bara farten. Oscar Klefbom tryckte sig förbi en kanadensisk försvarare och kastade in pucken mot mål. Den styrdes i nät via Victor Rasks skridsko och 2-0 var ett faktum. Kort därpå pressade Filip Forsberg in i anfallszonen längs högerkanten och hittade en enorm lucka mellan benen på Smith. 3-0 och många skakade sin förvåning på läktaren. Dels över Sveriges skönspel, dels över Kanadas totala brist på engagemang.

DET VÄNDE SNABBT…

Saker och ting förändrades dock drastiskt i andra perioden. Kanada skärpte till sig ordentligt och skapade allt längre anfall. När Sverige slarvade högg stjärnorna som kobror. Aaron Ekblad spräckte Anderss Nilssons nolla efter en kaosartad sekvens där svenskarna inte fick pucken ur zon. När John Klingberg sedan drog ned Taylor Hall vid ett friläge tog den kanadensiska målkungen chansen att krympa den svenska ledningen ytterligare.

Det skulle också komma en kvittering när Ekblads backskott styrdes förbi Anders Nilsson av Sean Couturier. 3-3 men ingen oro i det svenska laget. Det hann inte ens gå en minut innan Oscar Möller hade återgett Sverige ledningen, 4-3, efter att Mattias Sjögren kämpat till sig pucken i höger hörnet och gett KHL-forwarden fri gata att bomba in ett direktskott från toppen av den högra tekningscirkeln.

TRE OBESVARADE MÅL I TREDJE PERIODEN

Den tredje perioden blev en svettig historia för Tre Kronor. Kanada höjde tempot ytterligare och efter 50 ganska anonyma minuter introducerade sig Sidney Crosby på allvar. Den kanadensiske kaptenen norpade pucken av en svensk back i offensiv zon och fick med hjälp av Jordan Eberle upp den till Patrick Wiercioch som lyfte in 4-4 från sin backposition efter att ha hittat luckan högt på Anders Nilsson.

När Petter Granberg sedan blev utvisad spände Kanada sina muskler i powerplay. Tyler Ennis hittade ännu en lucka högt på Nilsson och sköt 5-4 med en riktig laserstråle. Den här gången orkade inte Tre Kronor svara. Den första förlusten i VM var ett faktum sedan Tyler Seguin skyfflat in 6-4 i tom kasse.

Ett tungt tapp för Tre Kronor som får ladda om snabbt. Redan i morgon väntar ny match. Då mot Tyskland.