Jens Jakobs.
SHL

Ska försöka slå sig in i SHL för tredje gången: ”Vet att jag kan spela där”

ANNONS

Han har redan varit i SHL två gånger utan att lyckas etablera sig i varken Luleå eller Leksand. Nu hoppas Jens Jakobs att det ska bli tredje gången gillt efter avancemanget med Malmö förra månaden.
– Jag vet att jag kan spela i SHL, vilket jag tycker att jag bevisat, säger Jakobs till hockeysverige.se.

Jens Jakobs var en av kuggarna i det Malmö som tog klivet upp i SHL efter en krokig väg som slutade i en avgörande sjunde match mot Leksand. Hur den matchen gick vet alla. När hockeysverige.se träffade Jakobs på isen direkt efter slutsignalen åkte han runt i något som kunde liknas i ett mindre chocktillstånd.
– Jag kan inte klä ord på känslan just nu. Det är så jäkla starkt av oss. Vi har varit uträknade hela säsongen och så vänder vi det och spelar så här på slutet. Det är helt jäkla magisk, sa Jakobs till hockeysverige.se då.

Nu har det gått en och en halv månad sedan avancemanget säkrades och när hockeysverige.se frågar honom hur han vill sammanfatta den här matchserien mot Leksand i dag har han fortfarande svårt att ge ett bra svar på den frågan.
– Jag vet egentligen inte, men vi kom in i dom här matcherna och kände att vi inte hade den här riktiga pressen på oss som vi hade haft under större delen av grundserien och förkvalet.
– Vi gick in i matcherna mot Leksand med ett ganska bra självförtroende och det kändes ganska avslappnat jämfört hur det var i speciellt förkvalet där vi inte kom upp alls i nivå.

Innan och under förkvalserien såg Malmös prestation på isen ut att vara spretig och osäker, men något hände alltså när laget klev in i direkt kvalet mot Leksand.
– Det hände någonting efter Mora-matchen. Vi hade stundtals under säsongen visat hur bra vi kan vara, verkligen. Efter matchen mot Mora, när vi gick vidare, var det som att det föll en stor sten från allas axlar.
– Det är svårt att förklara, men vi kom ihop som grupp väldigt bra. Men, som sagt var, det är svårt att förklara och det är så lite som krävs för att det ska tippa över. Vi spelade vår bästa hockey i säsongens sista matcher och det är en styrka i sig tycker jag.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”DALARNA SKA HA ETT LAG I SHL”

Jens Jakobs kommer från Säter, drygt sex mil från Leksand där allt avgjordes den 2 april. Dessutom spelade han ett stort antal säsonger i Mora och en halv säsong med just Leksand. Från den sistnämnda klubben blev han utlånad till Djurgården eftersom man ansåg att han inte räckte till där.
– Klart att det var speciella känslor att få vara med om det här avancemanget hemma i Dalarna. Jag skulle ljuga om jag sa något annat med tanke på vad som hände säsongen innan.
– Det var speciellt, men jag försökte bara fokusera på oss i Malmö, att det var vi som gick upp och hade gjort det bra. Sedan tycker jag att Dalarna ska ha ett lag i SHL.

Jens Jakobs var även med och tog Djurgården till SHL under sin sejour i klubben. I kvalserien den säsongen kom han trea i lagets poängliga efter Marcus Sörensen och Marcus Högström. Att jämföra avancemangen är ganska svårt enligt Jakobs.
– Det är svårt förklara, men visst var det ganska lika. Nu har det gått ett tag, men jag måste säga att det kändes lika stort både med Djurgården och Malmö, overkligt kan man väl säga, båda åren. Det var en väldigt skön känsla i alla fall.
– Båda lagen var vi i en dipp precis innan det avgörande kvalet. Sedan får vi göra en sådana här resa med båda lagen. På så vis var det ändå ganska liknande känslor.

Till nästa säsong får Jens Jakobs och Malmö Oscar Alsenfelt i kassen. Alsenfelt fick Hockeygalans pris som Årets MVP säsongen 2013/14.
– Jag har spelat med Oscar och vet hur bra han är. Det är ett riktigt bra tillskott till vår grupp. Dessutom är Oscar en riktigt bra kille och som är här nerifrån. 
– Den säsongen jag spelade med honom så var han fruktansvärt bra. Nu spelade jag bara en halv säsong med honom, men han skickar verklige trygghetssignaler ut till laget med sitt lugn.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”HADE NÅGON DIPP HÄR OCH DÄR”

Nu är det en ganska stor skillnad mellan SHL och Hockeyallsvenskan, vad måste ni göra bättre kommande säsong för att räcka till i SHL?
– Vi måste hålla en jämnare nivå och inte ha dom här dipparna som vi hade under delar av Hockeyallsvenskan för då kan det bli tungt.

Hur kommer man dit?
– Bra fråga, men nu har vi fått träna ihop en säsong och det är många som är kvar i laget från förra säsongen. Vi kan bygga vidare på det vi har och det tror jag är bra. Björn (Hellkvist) är kvar och det ger en stabilitet. Sedan kommer vi ta det därifrån.

Vilka förväntningar och krav har du på dig själv inför din comeback i SHL/elitserien?
– Klart att man tänkt på det där lite grann. För det första ska det bli kul att få chansen igen i SHL. Jag ska gå in och kriga om en plats och göra allt jag kan. Sedan får vi se hur långt det räcker.
– Jag vet att jag kan spela i SHL, vilket jag tycker att jag bevisat. Det är samma sak med mig som med laget, jag måste hålla en jämnare nivå. Som du sa så är det ett steg upp och då måste man vara jämnare helt enkelt. Det var kanske den biten som jag hade lite strul med i Leksand, alltså att hålla en jämn nivå. I vissa matcher gick det riktigt bra, men sedan hade jag någon dipp lite här och där. Det här är vad jag ska först och främst jobba på.

Kan du förbereda dig annorlunda den här sommaren och försäsongen för att i mesta mån undvika dom här dipparna?
– Det kan man väl alltid göra. Nu kommer jag vara här nere i Malmö hela sommaren och köra hårt. Det finns lite att jobba på, men samtidigt börjar man känna sin kropp och man vet vad man ska träna på. Det gäller att träna hårt, det finns inga genvägar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL