Simon Önerud ser fram emot comebacken i HV71. ”Jag vet att jag har mina bästa år framför mig”, säger han.
SHL

Önerud: ”Tror att det kommer vara jäkligt tufft att möta oss i vinter”

ANNONS

För lite mer än en månad sedan stod det klart att han skulle återvända till moderklubben HV71. För hockeysverige.se berättar Simon Önerud om varför han återvände, hur han har utvecklats och vad han tycker om tränaren Andreas Johansson.
– Jag räknar med att få krav på mig och jag räknar med att jag klarar av dom kraven också, säger Simon Önerud till hockeysverige.se.

Simon Önerud fostrades i HV71 och gick genom hela klubbens juniorverksamhet innan han säsongen 2007/08 fick debutera i a-laget. Efter 167 matcher i HV-tröjan, och två utlåningar till Troja-Ljungby respektive Oskarshamn, stod det 2011 klart att Önerud skulle lämna moderklubben för spel i Timrå.
– Vi kom väl egentligen gemensamt överens om att det inte var bra för någon att jag skulle stanna kvar och spela fem till tio minuter per match och inte i dom här viktiga situationerna som powerplay, boxplay och i slutet av matcherna. Det var bra för båda parter och det var i grund och botten att jag inte fick något nytt kontrakt, säger Simon Önerud till hockeysverige.se.

Utvecklingen skulle också komma att stegra i takt med att Önerud fick större förtroende. Efter att som mest ha gjort sex poäng under en säsong i HV71 noterades forwarden för 17 respektive 11 poäng under sina två säsonger i Timrå – och därefter 20 respektive 22 poäng på två säsonger i Modo. Under den gångna säsongen nådde han också sin målmässigt bästa siffra hittills i seniorkarriären, med 15 inprickade mål i SHL-grundserien.
– Just då när jag lämnade HV så var det väldigt tråkigt men för min egen utveckling har det varit jättebra. Jag har fått jättestort förtroende, framförallt i Modo, och nu känner jag att jag har tagit ett par steg varje säsong i alla delar. Man har skaffat sig lite rutin och lite mer erfarenhet och fått mer speltid. Man växer ju med det, så är det ju, säger Önerud.

Ishockey, SHL, Linköping - Modo
Simon Önerud gratuleras av lagkamraterna i Modo efter ett av 15 mål under den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

INGET SVÅRT BESLUT

När 26-åringens kontrakt nu gick ut med Modo dröjde det inte länge innan han, efter fyra år på annat håll, presenterades som en hemvändare av HV71. Simon Önerud menar att det låg rätt i tiden och att det aldrig var ett svårt beslut att ta.
– Det var det inte direkt. Jag trivdes jättebra uppe i Modo också men det var inte svårt när det väl kom till kritan, säger han.

Vad var det som fick dig att skriva på?
– Många grejer. Man är ju härifrån, det är moderklubben och man är liksom uppvuxen i dom här katakomberna här nere. Sen har du ju alla vänner och släkt och familj och det är ju verkligen att komma hem till sin moderklubb och allting runt omkring också.

Har du hela tiden strävat efter att någon gång återvända till HV71?
– Jag har hela tiden strävat efter att bli en bättre hockeyspelare och när jag blir det eller när jag skulle bli det så kommer det alltid erbjudanden. Då är det extra kul att HV ville ha tillbaka mig.

Den här vintern är det en annan Simon Önerud som publiken i Kinnarps Arena kommer att få uppleva jämfört med när han lämnade klubben.
– Ja, det är en helt annan mot vad dom såg för fyra år sen. Jag hoppas och tror att jag kommer vara en ledande spelare och bidra med hårt jobb och bra tvåvägsspel både framåt och bakåt. Jag kommer vara en bidragande spelare på ett helt annat sätt än sist jag var här.

Ishockey, Elitserien, Final 1, HV71-Färjestad
2009. Nichlas Torp (till vänster) och Simon Önerud jublar ikapp. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”MAN SKA FÅ HÖRA NÄR MAN ÄR DÅLIG”

Sedan en säsong tillbaka tränas HV71 av Andreas Johansson. En coach som har blivit känd för sitt heta temperament och för att han vågar ställa krav på sina spelare. Simon Önerud ser fram emot vad som komma skall.
– Det ska bli fantastiskt kul. Det är bra med tränare som ställer krav tycker jag, så det ser jag bara positivt på. Man ska få höra när man är dålig och man ska få höra när man är bra, det tycker jag är bra ledarskap så det ser jag fram emot.

Simon Önerud är inte rädd för press, vare sig från tränarhåll eller från sig själv. Tvärtom har han höga mål inför comebacken i klubben.
– Jag hoppas att jag ska bli en ännu bättre spelare och bidra ännu mer framåt och verkligen vilja vara en avgörande spelare. Jag vill göra mål och täcka skott och spela så mycket som möjligt för att hjälpa laget att vinna hockeymatcher. Jag hoppas kunna göra det ännu mer än vad jag gjorde i Modo.

Nu har han varit i gång i träning med den nygamla klubben i cirka fyra veckor. Ett par spelare sedan 26-åringens förra sejour i klubben finns i truppen, som Martin Thörnberg, Mattias Tedenby och Oscar Sundh, men det är också en del nya ansikten. Simon Önerud tror att HV71 kan bli att räkna med i år.
– Det ser sjukt intressant ut tycker jag och det är jäkligt bra karaktärer. Det kommer vara tufft på träningarna i år, man får ligga i hela tiden för att inte hamna efter. Det ser intressant ut, jag tror att det kommer vara jäkligt tufft att möta oss i vinter.

Det nya kontraktet med HV71 är skrivet på två år. Hur länge Simon Önerud stannar efter det, och om han ens stannar, det vet han inte i nuläget.
– Jag vet att jag har mina bästa år framför mig. Det är klart att man har siktet inställt på att få spela sin pojkdröm där borta liksom i NHL och sådär. Jag hoppas att jag blir bättre och får komma dit en dag och fram till dess, eller om jag inte gör det, så hoppas jag få hjälpa HV och bli en viktig stomme och stöttepelare här, säger Simon Önerud till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL