Sebastian Idoff
Södertälje SK

Idoff om kaoset i Södertälje: ”Vet fortfarande inte varför jag fick sparken”

ANNONS

Efter flera år i klubben fick Sebastian Idoff sparken från Södertälje den gångna säsongen. Anledningen ska ha varit en schism med lagets andra målvakt, Tim Sandberg, vilket Idoff bestämt förnekar.
– Vi hade ingenting otalt med varandra, säger han i en lång intervju med hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sebastian Idoff kom till Södertälje från Troja inför säsongen 2011/12. Redan under sin första säsong i klubben fick han tävla med Julius Hudacek om första spaden. Förra säsongen var tanken att han och Tim Sandberg skulle vara SSK:s två målvakter, men under säsongen fick Idoff beskedet av Janne Karlsson att han inte längre var önskvärd i truppen. Ett besked som kom som en överraskning för Idoff.
– Säsongen som gick var upp och ner men även lärorik. Tanken var att jag skulle stanna kvar i Södertälje. Jag tackade nej till diverse förslag för att få vara med på den här resan, säger Sebastian Idoff när hockeysverige.se träffar honom i centrala Södertälje för en pratstund.
– Alla vet vad som hände, men jag fick fortsätta min resa i Asplöven och där fick jag spela vilket var lärorikt.

BB131228BB201

Janne Karlsson.

Det var i slutet av oktober förra året som Idoff fick beskedet att han inte en plats i laget längre av lagets dåvarande tränare Janne Karlsson.
– Det var inga problem alls mellan oss. Jag vet fortfarande inte varför jag fick sparken. Jag hade inget otalt alls med Janne utan tyckte att han var en väldigt bra tränare.
– Jag hade aldrig haft Janne tidigare och hade inget negativt alls att säga om honom innan jag fick det här beskedet.

Hade du inte någon känsla alls av att det kunde hända någonting?
– Nej, absolut inte. Jag förberedde mig för att spela match på lördagen mot Vita Hästen, så beskedet kom som en bomb från klar himmel.
– Nu har jag i efterhand fått höra diverse olika saker, men han får väl stå för vad han gjorde. Jag tycker bara att det var ledsamt att få lämna Södertälje.

BB141004PA046

Tim Sandberg.

Vad är det du fått höra om dig i efterhand?
– Det har tydligen skrivits i tidningarna att jag och Tim (Sandberg) skulle varit osams. Att vi skulle vara ovänner och det var därför som jag fick lämna, men jag och Tim har inget otalt med varandra. Det skulle även en mängd andra anledningar till att jag fick lämna, bland annat att jag skulle tagit energi från gruppen. Det vet jag heller inte om jag gjorde.

Janne Karlsson har lyckats bra som tränare både i Växjö och Karlskrona, men varför han inte lyckades med Södertälje har Sebastian Idoff svårt att sätta fingret på.
– Det är väldigt svårt att svara på den frågan eftersom jag inte riktigt vet. Kanske var det så att spelarna inte riktigt köpte spelidén direkt. Södertälje var kanske ett mer lirande lag än det hårt arbetande lag som han hade i Karlskrona. Där kanske det skiljde lite.
– När han var i Växjö hade dom ett otroligt bra lag. Det minns jag inte minst från den tiden jag spelade i Troja.
– Samtidigt var självförtroendet stukat hos vissa spelare eftersom en del av killarna kanske kom från en sämre säsong. Nu skulle dom in och bli ledande spelare vilket inte är så lätt som alla tror. Dessutom var Hockeyallsvenskan förra säsongen en otroligt bra serie.

Nu kliver Mats Waltin in i Södertälje och det tror Sebastian Idoff kommer att bli bra för klubben och laget.
– Jag har inte haft honom som tränare själv, men jag har bara hört lovord från spelare som har haft honom. Han har en förankring i klubben viket kanske har saknats lite senaste åren.
– Utåt sett är det positivt att få in en tränare som varit med på en högre nivå tidigare.

Vilken kontakt har du med SSK idag?
– Det är några stycken spelare som jag har kontakt med, (Robin) Press och (Jesper) Thörnberg, men det är inte så många från truppen förra säsongen utan mer från säsongerna innan.
– Det var många nya inför förra säsongen vilket också var ett problem. Att få in 17-18 nya spelare är inte lätt och Södertälje fick inte ihop laget helt enkelt.

Har du någon kontakt med föreningen?
– Nej, det har jag inte. Vi tyckte olika saker och jag förstår att dom vill skydda klubben. Jag tycker bara att det är sorgligt för jag gillar verkligen Södertälje. Trots allt har jag varit i klubben under fyra säsonger av någon anledning.

BB150106BB540

Nu blev det alltså spel i Asplöven för 24-åringen. Där stod han 32 av lagets matcher och hade 90.4 i räddningsprocent.
– Jag hade spelat mot Asplöven men inte riktigt förstått hur det vara att bo där uppe. (Per) Kenttä visade i ett tidigt skede att man vill ha mig dit och för mig var det bästa alternativet för att få spela mycket.
– Klart att det blev en väldigt omställning socialt. Tjejen hade två minuter till jobbet här i Södertälje eftersom vi bodde i en stor lägenhet mitt i stan. Sedan kommer vi upp till Asplöven, inget illa om Haparanda, men det är en ganska stor kontrast mot Stockholm.

Som coach i Asplöven fick Idoff Per Kenttä.
– Han var väldigt bra på att hitta spelare, men han kanske inte har den mest taktiska bakgrunden. I alla fall är han bra på att få ut det som behövs ur spelarna och han får ihop det säsong efter säsong.
– Jag tror att det är bra att man får in Robin Lindqvist eftersom jag tror han kan få in det taktiska lite mer. Inget ont om Per eller Urban (Lahti), men det kan vara bra att få in en ny röst som det blir med Robin.

Hur är hockeymiljön i Haparanda jämfört med exempelvis Södertälje?
– Det är skillnad då man spelat här inför en ganska stor publik eller när man träffar folk på stan. Klart att det finns hockeyintresse i Haparanda, men byn är inte så stor där uppe. Det är lite skillnad att spela AXA Sport Center jämfört med Arena Polarica.
– Men nu hörde jag att man skulle bygga en ny arena där uppe, vilket nog kommer bli bra.

Vad är det sagt om en framtid för dig i Asplöven?
– Jag har valt att inte spela vidare där eftersom det inte funkar för mig socialt. Jag måste framförallt också ta hänsyn till min fästmö. Då valde jag och Kenttä gemensamt att jag inte skulle spela kvar där.
– Det var grymt kul att få spela i Asplöven och att uppleva det, men vi valde att inte köra en
fortsättning där uppe.

Pantern har gått upp…
– Ja, det hade varit en dröm, men vad jag har hört så har dom andra målvakter på tråden. Det var synd eftersom det hade varit kul att få komma hem och spela med dom igen eftersom jag var där när jag var liten. Jag vet inte hur dom resonerar, men vi får se vad nästa steg blir.

Vad blir nästa steg?
– Jag vet faktiskt inte och jag är öppen för alla förslag. Nu lutar det mest åt att spela utomlands. Just nu i Sverige finns det inte så mycket att erbjuda eftersom det är problem med ekonomierna och så vidare.
– Det är svårt för just målvakterna eftersom det är många av oss ute på marknaden, Joel Gistedt, Stefan Ridderwall, jag, Tim Sandberg och Dan Bakala bland andra. Många bra målvakter med andra ord men det är få platser.

Har du hört något från utländska klubbar?
– Ja, jag har även fått några anbud men inte tagit ställning till det ännu. Jag vill höra mig för lite mer samtidigt som det inte är någon stress. Jag får ta ett beslut närmaste veckorna om hur jag ska göra.

Sebastian Idoff

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Tvärtemot många andra hockeyspelare har Sebastian Idoff valt att jobba lite vid sidan av hockeyn för att få ett avbrott från den vanliga hockeyvardagen.
– Man kommer inte hålla på med hockey för alltid. Det är svårt att komma till KHL och NHL för att tjäna dom här miljonerna som gör att du blir ekonomiskt oberoende.
– Hockeyn är det jag brinner för, men det kanske inte genererar nog med pengar så man klarar sig. Samtidigt är det kul att ha någonting vid sidan av hockeyn så man får sysselsätta hjärnan lite och inte som dom flesta hockeyspelarna gör, åka hem och spelar TV-spel hela dagarna.

Behöver man ett avbrott från hockeyn?
– Jag kan bara tala för mig själv och jag tycker att det är otroligt viktigt. När säsongen blev så extrem som den vart för mig behövde jag ett avbrott från hockeyn. Jag kan inte ens titta på VM när jag gått in i det här företaget och jag tycker verkligen att det är kul att göra något annat än bara spela golf och träna hela dagarna.

Om du ska vara lite mer konkret, vad jobbar du med?
– Att hitta distributörer till ett företag som lanserades i Sverige för två veckor sen. Vi har ett hälsokaffe som vi försöker få ut på den svenska marknaden. Jag blev ”headhuntad” för det här jobbet eftersom jag har ett ganska brett kontaktnät.

Vilken är den hockeyspelare som du träffat som dricker mest kaffe?
– David Lidström är en jäkel på att dricka kaffe. Han konsumerar några koppar om dagen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL