PREMIÄR. I kväll kliver Roger Melins AIK in i hetluften.
Nyheter

Melins tuffa uppdrag – att lyfta AIK ur gyttjan igen: ”Ska bygga långsiktigt”

ANNONS

Han tog överraskande upp AIK i SHL 2010. Nu är Roger Melin tillbaka med samma tuffa uppdrag som då. Att försöka göra ett AIK präglat av ekonomiska problem och inre stridigheter till en relevant klubb igen. 
– Det är ungefär samma läge. Vi gjorde en häftig resa då och det är klart att folk kanske har stora förväntningar på att vi ska göra samma resa nu, säger Melin i en lång intervju med hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Roger Melin har just inlett sin tredje sejour i AIK. Härom veckan tackade han ja till jobbet som tränare för klubben, som hade en riktigt svag och tumultartad säsong 2014/15 och som i slutändan tvingades kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan.

I bakvattnet av den sportsligt svaga insatsen på isen led man också en svag ekonomi vilket ledde till att klubben tvingades till en rekonstruktion i mars. Nu har lagbygget inför 2015/16 sakta men säkert börjat ta form och klubben börjar resa sig ur askan.
– Hur jag minns då jag kom till AIK första gången 1975? Ska jag vara ärlig så var det ett riktigt skitår för mig. Jag opererade menisken och på den tiden var det en större operation än vad det är nu. Jag missade ett par månader på hösten och hade svårt att ta plats.
”Ankan” Parmström var tränare och han ratade mig (skratt), men det var tufft samtidigt eftersom det var ett bra lag jag kom till. Jag var lite valpig och jag skötte rehaben ganska dåligt i förhållande till vad jag borde gjort. Jag var nog inte värd att få spela mer än dom här fem matcherna heller, säger Roger Melin till hockeysverige.se när vi träffar honom på Ritorp, eller rättare sagt Ulriksdals IP.

Du tränade AIK 2008 till 2012, varför valde du att tacka ja till det här jobbet ånyo?
– Det var det enda jag hade att välja på, skrattar Roger Melin och fortsätter:
– Skämt åsido, den ena anledningen var att jag varit här förut även om det fortfarande var väldiga frågetecken eftersom det inte vara många kvar i klubben sedan jag jobbade här tidigare. Lite grann ville jag vänta och se var allt tog vägen, om (Anders) Gozzi skulle komma tillbaka.
– Jag och Gozzi pratade väldigt mycket om att det vore kul att jobba ihop igen. Vi hade tätare och tätare kontakt mot slutet och sa att vi hoppar på det här båda två. Då tyckte jag att det kändes bra. Om inte han hängt på samtidigt som man inte visste hur organisationen såg ut hade det nog känts lite konstigt att tacka ja.

Anders Gozzi. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”KÄNTS JÄTTEKONSTIGT ATT TA MIN TRÄNARKOMPIS JOBB”

Anders Gozzi var som bekant sportchef under Roger Melins förra sejour i klubben, då AIK tog klivet upp i elitserien.
– Jag tyckte vi hade ett väldigt bra samarbete när vi var här senast och bra tankar kring både ledarskap och hockeyn. Vi såg på hockeyn på ett lite liknande vis. Vi är ju båda gamla centerforwards, säger Melin med ett leende.

AIK var inget självklart val utan det var mycket nära att Roger Melin skulle hamna i Rögle en andra vända.
– Det fanns några andra alternativ, men det var framför allt Rögle som var närmast. Om jag ska vara ärlig så var det ganska nära att det blev Rögle. Det sprack på var att man tog bort Gunnar (Persson) och ville då ersätta honom med mig. Det hade känts jättekonstigt för mig om jag skulle ta min bästa tränarkompis plats. Där vägde det över för AIK. När dessutom Gozzi ville hänga på kändes det bra med AIK.

Roger Melin får näst intill samma uppdrag som när han kom till klubben förra vändan, utmaningen att försöka ta upp AIK i högsta serien.
– Det är ungefär samma läge. Vi gjorde en häftig resa då och det är klart att folk kanske har stora förväntningar på att vi ska göra samma resa nu. Det där beror lite grann på förutsättningarna, hur det ser ut framöver. Bara för att jag och Gozzi är tillbaka så är det inte säkert att resultatet blir exakt likadant. Tanken är att vi ska ha en långsiktig plan samtidigt som vi bygger en organisation.
– Första gången vi gick upp var AIK egentligen inte redo för elitserien, om man ska vara ärlig. Vi hade jättedålig ekonomi och det var flera gånger som ordföranden fick komma ner och berätta att man måste skjuta på lönerna till spelarna. Vi fick sälja ut aktier för att få in lite kapital för att kunna betala löner och så vidare.
– Hade vi inte gått upp i elitserien så vet jag inte vad som hade hänt med AIK. Då stod man på ruinens brant, men när vi gick upp fick vi dom här centrala avtalspengarna och kunde leva på dom. Man satsade utifrån dom pengarna samtidigt som man fick med sig lite sponsorer på vägen.
– Däremot var organisationen bräcklig. Vi hade inte byggt något som var redo för elitserien. Om man jämför med exempelvis Skellefteå, som gjorde en lång resa där man inte gick upp med var nära att klara det flera gånger, så byggde dom sig starkare och starkare. Till slut hade man en fullständig elitorganisation som stod där med god ekonomi och folk på kansliet som jobbade på rätt sätt. Det är lite så jag tror att AIK måste jobba. Om det nu tar tre, fyra eller fem år innan man når en organisation som är tillräckligt stark för att kunna gå upp till SHL, låt det ta den tiden. Det är bättre att man verkligen är förberedd innan man går upp istället för att man halkar upp på ett bananskal och sedan försöker lösa den situationen som uppstår.

Har AIK i dag förutsättningar organisatoriskt för att bygga ett SHL-lag på sikt?
– Just nu är det ingenting, men Gozzi har varit i den här situationen tidigare när AIK degraderades till division 1. Han var med på hela den resan. Sedan hoppade jag på tåget på vägen.
– Det behöver inte bli en organisation som är lika stor som Skellefteås eller Linköpings, men åtminstone något stabil för att känna sig redo för större uppdrag.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”MÅNGA NAMN SOM ÄR KLARA”

När den här intervjun görs har vi just kikat in på eliteprospects.com och konstaterat att det bara är åtta spelare klara för spel i AIK kommande säsong.
– Det är många fler som är klara. Jag pratade precis med Adam (Ekman, tidigare kommunikationsansvarig), men även med Gozzi i går, om att vi måste börja pumpa ut medialt att det händer någonting i AIK eftersom det har hänt ganska mycket på bara ett par veckor.
– Samtidigt har vi en organisation som inte finns egentligen. Vi har ingen som är medialt ansvarig just nu. Därför är det väldiga problem. Adam Ekman kommer ställa upp och hjälpa oss lite fast han inte är anställd längre. Jag hoppas att han på ett eller annat sätt kommer komma tillbaka och jobba. Jag gillar Adam samtidigt som han är en bra kraft som klarar av att hålla ihop det här med medieflödet.

Roger Melin presenterar två nyförvärv som helt klara för AIK kommande säsong.
– Vi har flera spelare klara än dom åtta. Två namn som har kommit ut och som vi har skrivit kontrakt med och som är klara är Andreas Hjelm och Jesper Frödén. Det är ganska många namn som är klara men som ännu inte kommit ut. Vi håller på att bygga ett lag och vi kommer ha ett lag som ser redan nu ser starkt ut. Det kommer att bli ett ganska ungt lag, men det blir roligt.

Robin Kovacs.

Vad är statusen på Robin Kovacs som svarade för 17 mål och totalt 28 poäng förra säsongen?
– Han vill vi skriva med och vad jag förstår på honom själv så vill han vara kvar, men det går lite trögt med agenten där.

Vilken kompetens vill du ha in i laget ytterligare för att göra AIK till ett topplag?
– Det som är sagt som målsättning från föreningens sida är att vi ska försöka stabilisera läget, bygga organisationen och bli i alla fall minst ett mittenlag som går till kval så vi kan vara med och slåss om en plats där uppe. Allt utöver det blir en bonus.
– Det kommer försvinna en hel del spelare från föregående säsong. Om man ser till spelarna som är kvar nu och vad vi behöver så är det ett antal bra spelande backar som är duktiga på att hålla i puck och driva spelet. Sedan behöver vi ett par centerforwards som kan hålla ihop det lite grann.

Ni har fyra spelare som är över 25 år i truppen, räcker det eller jagar ni mer erfarenhet och rutin?
– Ja, det behövs ett par stycken till. Helst en back och en centerforward som kan hålla ihop det lite grann.
– Vi kommer ha det ganska ungt på sidorna, men försöka ha en stark centerlinje och en ganska puckstark backsida.

Roger, du har skrivit på för fyra säsonger, när är AIK tillbaka i SHL?
– Jag tycker att det känns som vi kan vara med igen om två säsonger och utmana och slåss om en plats till SHL. Det känns inte helt orimligt. 

FAKTA: KLARA FÖR SPEL I AIK 2015/16
* Martin Ahnelöv, back
* Eric Norin, back
* Andreas Hjelm, back
* Jacob Spångberg, back
* Jesper Frödén, forward
* Fredrik Hynning, forward
* Marcus Jonsson, forward
* Emil Lundberg, forward
* Daniel Olsson Trkulja, forward
* Christian Sandberg, forward

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL