Oliver och pappa Patrik.
VM 2015

Stolt över sonens succé: ”Oliver har alltid försökt vara en förebild”

ANNONS

Han vräker in poäng och hyllas unisont för sitt spel. VM i Prag har spelat in Oliver Ekman Larsson i det svenska folkhemmet. Hemma i Tingsryd sitter pappa Patrik Larsson och är stolt över sonens framgångar.
– Det blir lätt att folk som är utomstående mest fokuserar på poängen. Jag tycker att han spelat komplett, säger Patrik Larsson till hockeysverige.se.

Oliver Ekman Larsson är enligt många VM:s bästa back så här långt. Med två mål och totalt elva poäng på sju matcher är han en av hela turneringens bästa poängplockare så här långt.

Ekman Larsson är som bekant en riktig idrottssläkt där bland annat morfar, backen Kenneth Ekman, spelade OS 1972 för Tre Kronor. Pappa Patrik Larsson var även han en skicklig back som spelade för Tingsryd och Karlskrona. Senaste två säsonger har han dessutom varit sportchef i Tingsryd, ett jobb som han klivit av inför nästa säsong.
– Oliver har gjort en bra turnering så här långt, säger Patrik Larsson till hockeysverige.se.
– Det blir lätt att folk som är utomstående mest fokuserar på poängen, men jag tycker att han spelat komplett. Han har varit bra i egen zon och det också vad han utvecklat mest de senaste säsongerna. Sedan har han ett offensivt vapen givetvis i och med att han har ett bra skott och hänger med upp i anfallen. Samtidigt har han också en bra kondition och så han orkar åka hela tiden. Det ser ganska bra och komplett ut, men givetvis kommer det värre och tuffare matcher framöver.

Kenneth Ekman.

Är det någonting som överraskat på dig i Olivers spel i VM så här långt?
– Jag har sett honom i nästan 80 matcher den här säsongen. Jag tycker att han spelat det spel som han gillar att spela. Han får också spela med skickliga spelare och när man får möjlighet till det så ökar ju möjligheten för dig att göra bra passningar och så vidare, så är det. Det ena ger det andra och man kan ju inte bara åka runt med pucken själv.

Förbundskaptenen Pär Mårts har under turneringen hyllat Oliver Ekman Larsson för han knoppande ledaregenskaper på isen. Det tror Patrik Larsson bottnar i sonens självförtroende.
– Jag tror att han har fått ett bra självförtroende de senaste säsongerna. Han har väl fått rådet av Pelle att han ska kliva fram också, vilket jag tycker att han har gjort på isen.
– Sedan vet jag inte hur han är vid sidan av i omklädningsrummet, men jag tror inte att han har ändrat sig. Han kommer förmodligen aldrig vara den som snackar mest. Hans grej är att visa där ute på isen. Det är ändå där det händer. Det är många som snackar, men det gäller att visa något också.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAN HAR ALLTID VARIT EN TREVLIG KILLE”

Oftast ser man Ekman-Larsson med ett leende på läpparna samtidigt som han oftast har en ödmjuk framtoning.
– Oliver har alltid försökt vara en förebild och stått med bägge fötterna på jorden. Så har han alltid varit. Sedan är han också en kylig hockeyspelare, om ni förstår mig på rätt sätt. Han vill vinna och han kan lacka ur, men det gäller att inte spåra ur utan i stället bara ta nästa byte. Det är något som jag tycker att han är duktig på. Sedan har han alltid varit en trevlig kille och det tror jag att folk uppskattar.

När upplevde du att Oliver tog det här klivet och blev en internationell stjärna?
– Nu har han spelat några VM-turneringar och är 23 år. Det är lite skillnad mot att spela ett VM då man är 18 år vilket han gjorde första gången.
– Han får ett väldigt stort förtroende i NHL och har blivit erkänd där. Han är ändå assisterande kapten i Arizona och det får man såklart ett stort självförtroende och sådana grejer av. Jag tycker att han har tagit med sig den boosten in i den här turneringen.

Patric Larsson och familjen (hustrun Annika fyller 50 år i dag för övrigt, stort grattis!) har varit över och hälsat på Oliver i Arizona under säsongen.
– Vi har varit där en gång om året sedan han flyttade dit. Det brukar bli efter jul och vi stannade tre, fyra veckor. Vi brukar se sex, sju matcher, men vi brukar även hinna med lite annat också.
– Hela släkten har varit där och hälsat på, men det har även varit en hel del kompisar över dit. Det är jättetrevligt att få komma över dit och Arizona är ett fantastiskt ställe.

Har morfar Kenneth Ekman också varit över till Arizona?
– Jajamen! Dom var med oss en första runda. Sedan var dom där själva en sväng innan jul. Kenneth tycker det här med Olivers framgångar är fantastiskt kul. Det är jätteroligt för honom eftersom han varit med sedan Oliver tog sina första skridskoskär.
– Klart att han som gammal storspelare tycker det här är fantastiskt. Man får nog kalla det för att han är en jättesupporter, skrattar Patric Larsson.
– Oliver har fått lite av Kenneths ödmjukhet och båda är ganska lika som personligheter.

Nu vet vi inte vilka Tre Kronor får möta i sin kvartsfinal, men vilka förväntningar har du på Oliver och Tre Kronor inför slutspelet?
– Jag tänker väl just inte bara på Oliver. Det vore fantastiskt roligt om Sverige kunde gå hela vägen. Gör sedan Oliver något extra som hjälper laget så är det givetvis roligt för framför allt honom själv.
– Vi sitter inte och granskar varje byte som just han gör, utan vi hoppas att Sverige ska ta ett VM-guld och gå så långt som möjligt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL