FRUKTAD TRIO. Tony Mårtensson varnar för formationen med Artemij Panarin, Vadim Sjipatjov och Jevgenij Dadonov.
VM 2015

Så stoppar Tre Kronor superkedjan: ”Spela riktigt tufft och försök få dom ur balans

ANNONS

De har dominerat i VM och är det kanske största hotet mot Tre Kronor i kvällens VM-kvartsfinal. Den ryska superkedjan med Artemij Panarin, Jevgenij Dadonov och Vadim Sjipatjov måste stoppas till varje pris.
– Jag tror att man ska spela riktigt tufft och försöka få dom ur balans, säger trions tidigare lagkamrat i SKA Sankt Petersburg, Tony Mårtensson, till hockeysverige.se.

SIGTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
I kväll är det nedsläpp i VM-kvartsfinalen mellan Tre Kronor och Ryssland. Jimmie Ericsson, till vardags i KHL:s nyblivna mästarklubb SKA Sankt Petersburg berättade i en intervju med hockeysverige.se:s chefredaktör Uffe Bodin, om sina lagkamraterVadim Sjipatjov, Artemij Panarin och Jevgenij Dadonov, som har varit ryssarnas starkaste enhet så här långt. Totalt har deras kedja svarat för 29 poäng på lagets sju matcher.

En som också känner både det ryska och svenska laget väl är Tony Mårtensson. Han tillbringade precis som Jimmie Ericsson tillbringade senaste säsongen – men även fyra innan dess – i just SKA. Hockeysverige.se träffade honom hemma i Sigtuna och han tycker att både Tre Kronor och Ryssland har spelat en positiv offensiv ishockey i turneringen.
– Jag har sett några av Tre Kronors matcher och offensivt är det grymt bra. Sedan tycker jag att man varit lite slarviga defensivt. Det är godkänt än så länge, men det är kvartsfinaler närmast och det är nu det gäller.

Du har själv spelat i några VM-turneringar, varför blir det lätt så i gruppspelet att man slarvar defensivt?
– Många av lagen ska man bara slå, alltså Frankrike, Lettland och dom här. Då kan det bli så att koncentrationen går ner lite samtidigt som det lätt blir lite slarv.
– Det känns som att laget har en väldigt stor potential, men  jag tror att man måste spela på topp för att vinna kvartsfinalen till att börja med.

Är det någon spelare du blivit extra överraskad över i det svenska laget under turneringen?
– Jag visste att Oliver Ekman Larsson var bra och nu tycker jag att han varit Sveriges…  nej hela VM:s bästa back. Han är en världsback redan och har alla möjligheter att bli världens bästa back.
– Sedan har Filip Forsberg gjort många mål vilket givetvis också är väldigt bra, men det är nu som dom tuffa matcherna börjar och det gäller att kliva fram då också.

”DET SKICKLIGASTE LAGET I VM”

Ilja Kovaltjuk.

Tony Mårtensson är imponerad av Rysslands insats i VM även om han tycker den har varit en smula ojämn.
– Ryssarna är otroligt skickliga. Det är samma där att spelet går lite upp och ner. Deras svaghet är väl också defensiven enligt mig. Offensivt är dom det skickligaste laget i VM.

Är VM lika stort i Ryssland som det var för låt oss säga 20 år sedan?
– För ryssarna är VM stort. Får man frågan att spela i landslaget så ställer man upp. Det är sällan du hör någon rysk spelare säga att man är skadad eller ska göra något annat. Det känns som deras förbundskapten, inte bara han som är nu utan alla som varit innan, har bra kommunikation med spelarna. Spelarna kommer när förbundskaptenen kallar.

Hela SKA Sankt Petersburgs förstakedja, den med Sjipatjov, Panarin och Dadonov har dominerat det ryska spelet i VM. Det är tre spelare som Tony Mårtensson känner mycket väl.
– Man måste spela oerhört tufft mot dom och ligga tajt. Ger man dom tid då smäller det. Det här var KHL:s bästa kedja och i slutspelet var dom dominanta. Det är verkligen häftigt att fått spela med sådana spelare.
– Det ska bli grymt kul att se Panarin i Chicago nästa säsong. Jag tror att det kan bli en megasuccé.

Vad är deras styrka som kedja menar du?
– Du har Sjipatjov som center och som är oerhört spelskicklig. Alla tre kompletterar varandra på ett grymt sätt. Panarin är jättebra med pucken på små ytor och har även ett väldigt bra skott. Dadonov är ofta framför mål och har också en väldigt bra touch.
– Deras svaghet är att dom är lite små. Nu har stora spelare försökt stoppa dom i slutspelet utan att lyckas. Jag tror ändå att man ska spela riktigt tufft och försöka få dom ur balans.

En annan av Tony Mårtenssons lagkamrater i SKA St Petersburg är världsstjärnan Ilja Kovaltjuk, en spelare som han är imponerad av.
– Han är en jäkla vinnare. Han blir fruktansvärt grinig och tjurig då vi spelar dåligt. Han är kapten i SKA och ställer upp och skriker på oss när vi inte vinner matcher. Han spelar för att vinna samtidigt som man vet att han är skicklig och giftig. Nu är han inte så sugen på att backchecka eller sköta sitt jobb i egna zonen. Det är också vad jag tror Sverige ska utnyttja.
– Vid sidan av är han en skön person och en bra människa. Han är bra på att ta hand om oss importer och så vidare. Nu har han en enorm press på sig i Ryssland. Det var som att det var han som vann guldet. Hade vi förlorat hade det varit han som fått skit. Han har säkert en oerhörd press på sig även i VM.
– Ibland kan man se att han är arrogant mot journalister och så vidare, men jag tror att han för det mesta ställer upp. Är det så att han tackar nej någon gång så blir det direkt att han är en megadiva, men det tycker i alla fall inte jag att han är.

Vad måste fungera hos Tre Kronor om man ska vinna över Ryssland i eftermiddag?
– Det kanske låter tråkigt men det är defensiven. Nu kan man inte släppa in fem mål för då tror jag inte att man vinner. Kan svenskarna spela grymt tajt och få ryssarna ur balans och att bli griniga då har dom en tendens att börja dribbla och bli griniga på varandra. Då har Sverige en oerhörd fördel. Det ska bli sjukt kul att se den här matchen.

Hur slutar matchen?
– Jag tror faktiskt Ryssland vinner med 4-1, avslutar Tony Mårtensson med ett leende.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM