Niklas Lihagen.
Västerås IK

”Ser man till det jag presterade i fjol så tycker jag att jag borde fått chansen”

ANNONS

För fjärde gången i karriären var han med om att spela upp ett lag till en högre serie. För andra gången i karriären till SHL. Men Niklas Lihagen får fortsätta vänta på sin SHL-debut.
– Inte nästa säsong men säsongen därefter hoppas jag, säger Niklas Lihagen till hockeysverige.se.

Att sätta titeln ”uppflyttningskung” på Niklas Lihagen är kanske inte helt ologiskt. Faktum är att han har gjort det fyra gånger – tre på de senaste tre åren. Det började 2008/09 när han var med och tog upp Örebro i HockeyAllsvenskan. Fyra år senare var han med när laget avancerade till SHL. Därefter följde ett år i division 1, där forwarden var med och lyfte upp Vita Hästen till HockeyAllsvenskan, innan han i år spelade för det Karlskrona som blev klara för sin första SHL-sejour någonsin.
– Man har fått förmånen att vara med om mycket de senaste åren. Det är det som driver en att hålla på, att försöka nå lite framgångar eller mål som man sätter upp. Det är någonstans också det som driver en nu på sommaren, att man har de där bilderna med sig och vill göra det igen, säger Niklas Lihagen till hockeysverige.se.

Senast var det alltså med Karlskrona. Efter en bra säsong, både individuellt och lagmässigt, fick den 31-årige centern kröna allt på bästa sätt när laget blev SHL-klara i mitten av mars.
– Jag tycker väl att det är den bästa säsongen som jag har gjort egentligen. Jag kände mig väldigt stabil och tyckte att jag hade ganska hög lägstanivå och sådär. Det gick bra spelmässigt, jag fick en bra roll och stort förtroende och jag kände väl att jag var rätt bra när det drog ihop sig också mot slutet på säsongen. Så det är alltid skönt att ha med sig att man kunde prestera skapligt när det gällde, säger han.

FICK INGET NYTT FÖRSLAG

Med 30 poäng (13+17) på 52 grundseriematcher gjorde Lihagen sin poängmässigt bästa säsong i HockeyAllsvenskan. I den HockeyAllsvenska finalen mot Västerås gjorde den assisterande lagkaptenen sedan tre poäng, varav två mål, på fyra matcher. Men ändå blir det ingen fortsättning med Karlskrona och någon SHL-debut kommande säsong.
– Jag var i en social situation som kanske inte var optimal där nere och sen ville jag kolla flera olika spår och så fick man se vad som fanns på bordet och ta ställning efter det. Så började det komma fram konkreta bud från andra håll och då ville jag ha att Karlskrona var med i matchen, men då ville de inte vara med i matchen så då var de borträknade.

Även om det hade kommit ett kontraktsförslag så är det inte säkert att Lihagen hade stannat kvar. Men han hade i alla fall dörren öppen för det.
– Det hade jag kunnat tänka mig, jag hade med det som ett bra alternativ liksom. Så det hade jag absolut kunnat tänka mig, jag tror nog att jag hade kunnat få ihop det sociala om det varit så också. Men jag hade fått väga lite för och emot och ta en helhetsbild på det hela någonstans.

Är du besviken?
– Nej jag är inte besviken så, det var mest att man vart lite förvånad att man inte ens fick ett förslag, säger han.

Tycker du att du borde ha fått chansen?
– Ser man till det som jag presterade i fjol så tycker jag väl att jag borde fått chansen. Men sen är det ju som jag sa inte säkert att jag hade stannat kvar även fast jag hade fått ett kontraktsförslag, det hade ju varit någonting man fick ta ställning till då.

ÅTERVÄNDER TILL VÄSTERÅS

Istället stod det i slutet av april klart att Niklas Lihagen fortsätter i HockeyAllsvenskan, sedan han presenterats av Västerås. En klubb han representerat förr, mellan 2005 och 2007, och som också var det lag som Karlskrona slog ut i den HockeyAllsvenska finalen.
– Dels så känns det väl som att de har en bra organisation, de vann serien i fjol, jag har ganska bra koll på tränarna där och var rätt imponerad av dem när vi möttes, även fast vi slog ut dem. Så det är mycket det, sen ligger det ju perfekt socialt och så i och med att jag kommer behöva pendla en tio dagar i månaden. Då blir det ganska stor skillnad på tid och sitta i bil om man åker 50 minuter till Västerås eller en och en halv, två timmar någon annanstans. Det är ganska stor skillnad när man ska åka fram och tillbaka.

Målet är klart. Efter att ha varit med om fyra uppflyttningar, varav tre i rad, så finns det ingen anledning för Niklas Lihagen att inte tro på en femte med Västerås.
– Nu är det väl en del pusselbitar som fortfarande ska in i laget och sådär, sen har man väl inte jättekoll på alla i laget och så men vi ska vara med där uppe i toppen och sen försöka ta oss till kvalspel och toppa formen och vara bäst när det gäller där. Sen försvinner det ju två lag upp så om man kollar på serien är det kanske lite mindre lag på papperet som ska kunna vara med och slåss om det tycker man. Men ser man på oss i fjol så var vi ju tippade sist av vissa, så får man ihop det då är det ju fler som kan vara med om budet, säger han.

Vad krävs för att man ska kunna ta steget och gå upp en serie?
– Framförallt så är det ju en bra miljö runt laget, bra människor och bra tränare som får folk att må bra och trivas och att man har bra glädje i grejerna. Sen bra lagsammanhållning. Sen måste man även ha med sig de taktiska bitarna och få ihop det, det är ganska mycket sådär.

Västerås har i alla fall fått in en kille som vet hur man gör det. Och det är alltid värdefullt.
– Jag tror det betyder en del att ha spelare som har varit med och som vet vad som krävs. Har man det med sig i bagaget och om man vet att man har kunnat göra det förut så ger det lite trygghet. Sen tror jag man kliver fram lite enklare när man är lite äldre och när man har varit med lite mer.

Inte heller lär 31-åringen bli ratad i sista stund om det nu skulle bli ännu en uppflyttning. Lihagen har ett treårskontrakt där det dessutom är inskrivet att han får följa med laget upp i SHL vid eventuellt avancemang.
– Det var väl egentligen inget snack om att det skulle vara så. Det var inget som jag liksom själv önskade så men de sa så från början och det ville jag ju också ha så det var ju båda parter där.

Niklas Lihagen är redo. Han vill upp och ta chansen i SHL.
– Absolut. Som det kändes förra året så känns det väl som att jag är stabil och trygg i mitt spel och jag borde kunna göra skapligt där uppe tycker jag, säger han till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch