MoraFoto: Bildbyrån

Medan vissa lag sliter för fullt på transfermarknaden är Mora i det närmaste klara. 13 nya ansikten är inne och ett till är på ingång i den unga grupp spelare som får chansen till kommande säsong.
– Jag tror att det blir ett lite annorlunda Mora IK i år med en ungdomlig entusiasm, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

Hos Moras klubbdirektör Peter Hermodsson har telefonen gått varm de senaste månaderna. Om man räknar bort Patrik Karlkvist och Jacob Johansson, som nu är inlånade men som fanns i klubben också förra säsongen, så har dalaklubben presenterat 13 nya ansikten: nio nyförvärv och fyra lån. Detta trots att Peter Hermodsson efter den gångna säsongens slut sa att han räknade med att ha truppen klar först i början av augusti.
– Det har gått fortare i förhandlingarna vi hade med de spelare vi ville ha och som har valt att skriva på hos oss. Det gick mycket bättre än vad jag trodde. Nu sitter många pusselbitar på plats som vi har jobbat med en längre tid, Linus Johansson är till exempel en spelare som vi har följt sen i januari. Det känns jättebra, ju tidigare desto bättre. Jag tycker att vi har haft ett jädra bra flyt i vårt arbete och verkligen hittat de spelare vi vill ha, säger Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

Det är inte heller några panikvärvningar som Mora har vaskat fram. Spelarna har scoutats extremt noga innan kontrakten skrivits på.
– Jag har inte jobbat med någon person under mina fem år inom hockeyn som är mer noggrann än Jeremy (Colliton, tränare). Jag skulle vilja säga att varenda spelare som vi har tagit nu är minutiöst scoutade. Han har sett dem spela matcher, pratat med killarna, pratat med coacher, tagit referenser och sett flertalet matcher. Jag är inte ett dugg orolig för scoutingen, jag har aldrig känt mig så trygg med de spelare vi har tagit hit. Det är nästan så att jag har blivit lite otålig ibland och sagt ”har du inte bestämt dig än” och fått svaret ”nä vi ser någon match till”. Det är detaljer och sådär, säger Peter Hermodsson.

22 AV 26 ÄR 90-TALISTER

Medan somliga lag knappt har skrapat ihop två kedjor är Mora och Björklöven de lag som har kommit längst i sina respektive lagbyggen. Totalt förfogar Peter Hermodsson och tränaren Jeremy Colliton i mitten av maj över en a-lagstrupp med 24 spelare – 26 om man räknar in Mats Hjort och Oscar Bergkvist som är i klubben på try out-kontrakt. Peter Hermodsson menar nu att truppen är klar sånär som på en spelare.
– En äldre back med lite rutin vill vi ha in, det är det vi jobbar med och där är vi beredda att vänta tills vi hittar rätt.

Men bortsett från den kommande värvningen av en äldre, rutinerad spelare så är det en annan strategi som Mora har anammat under transferfönstret. Den som tittar igenom spelartruppen kan lätt förstå – medelåldern i Mora IK ligger på 22,4 år och 22 av de hittills 26 spelarna i truppen är 90-talister.
– Det är inte någon speciell strategi men Jeremy säger att han vill hitta spelare som är på väg uppåt, som är väldigt talangfulla, som har mycket kvar att utveckla, som brinner för det här med hockeyn och som har rätt psyke. Jag tycker att vi har hittat det. Jag vet inte men vi kanske har lägre medelålder än andra lag och det är klart att det finns både för- och nackdelar med det. Jag tror att det kommer skapa ett jädra driv med en bred trupp och en hård konkurrens. Sen måste vi hantera de unga killarna så att de inte ska känna stress, de ska få lugn och ro att komma in i det här. Sen är det billigare också att hitta spelare som kanske inte riktigt fått chansen i andra klubbar men som har mycket kvar att ge, säger Peter Hermodsson.

Ishockey, kval till SHL, Mora - Rögle
Mora-tränaren Jeremy Colliton vet vad han vill ha. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Varför är unga spelare så angelägna att komma till Mora?
– Jag hoppas att vi har visat genom åren att vi ger unga spelare förtroende. Vi var tidiga att släppa upp Mattias Ekholm, vi var tidigt med både Tom Nilsson, Lukas (Bengtsson) och (Mikael) Wikstrand som fick förtroende som 17 år att spela i a-laget. Den resan de har gjort är ett bevis på att vi ger spelare chansen att utvecklas, inte att de får fem minuter här och lyckas de inte så spelar de inte mer. Under året har det varit flera 97:or som fått istid till exempel så jag tror att agenterna tittar på sånt och talar om för sina spelare att här har du chansen att få spela mycket hockey om du är duktig. Lite det ryktet jag hoppas att vi har i hockeysverige, att vi vågar. Det finns fler lag i SHL som också har många duktiga juniorer, jag tycker Skellefteå är duktiga på det, sedan finns det också lag som inte är lika bra på det.

Men trots den unga satsningen finns det bara två Mora IK-produkter i truppen, forwardsduon Alexander Hilmerson och Jonas Westerling. Peter Hermodsson menar att det mycket väl kan se annorlunda ut framöver, då det finns en rad spelare som aspirerar på a-lagsplatser.
– Vi har några 96:or som mycket väl kan ta klivet upp men som inte är aktuella för a-lagskontrakt nu. Sen har vi en hel del 97:or så nästa år igen då tror jag att det blir betydligt fler egna produkter i a-laget. Vi valde en strategi där vi satsade otroligt ungt i J20-laget förra året just för att låta de yngre spelarna utvecklas i juniorhockeyn och jag tror att det kommer bära frukt till säsongen 16/17. Då tror jag att vi kommer ha en fem-sex spelare som är aktuella för a-laget.

”DOM FÅR TA ETT STÖRRE ANSVAR”

I nuläget finns det endast två 30-plussare, Daniel Hermansson och Mora-sonen Jonas Westerling, i laget. Men Peter Hermodsson tror inte att bristande rutin kommer att bli ett problem.
– De får ta ett större ansvar helt klart. Sen kommer det in ytterligare ett par äldre, en back till, så vi kommer kanske att ha tre 30-plussare. Sen är det en hel del spelare runt 25-26 så vi får väl se hur dom svarar på det, men jag tror inte att det behöver vara en nackdel.

Sådana typer av spelare får också större ansvar när det är många nyförvärv som ska svetsas samman och dra åt samma håll.
– Jag tror att det blir en otroligt energifylld grupp som kan skapa och bilda det här laget tillsammans. Det finns inga direkta superstjärnor på förhand, vi har tagit hit många spelare och skrivit med som är otroligt duktiga skridskoåkare så det känns jättespännande. Sen är det klart att det kommer krävas lite mer från spelare som Hermansson och Westerling och såna här killar som har varit med ett tag, att de ser till så att gruppen går åt rätt håll.

Laget är i det närmaste spikat och nu början resan inför nästa säsong. Efter två raka kval hoppas Mora att det ska vara dags att ta ytterligare ett kliv på vägen mot SHL, som de åkte ur efter säsongen 2007/08. Allt hänger på hur den unga konstellationen tar för sig.
– Lyckas gruppen komma ihop bra och får vi bra känsla och allt det här så kan det räcka otroligt långt. Vårt mål är alltid att vara med och kvala till SHL. Det är därför man går till jobbet varje år, även killarna, sen får vi se hur långt det räcker, säger Peter Hermodsson till hockeysverige.se.