Oscar Alsenfelt.
SHL

Alsenfelt besviken efter anklagelserna: ”Det är otacksamt”

ANNONS

Han hjälpte Leksand upp till SHL, etablerade laget i ligan och var med sitt målvaktsspel den enskilt största anledningen till de framgångar masarna hade i landets högsta serie. Att han blivit utpekad som en svikare, som inte gjort sitt bästa för klubben i kvalet mot Malmö, upprör därför Oscar Alsenfelt.
–  Jag har svårt att acceptera att folk kan påstå sådana saker om mig efter att jag gett allt för klubben i så många år, säger målvaktsstjärnan till hockeysverige.se.

Han har hängts ut som en av de största syndabockarna efter det att Leksand blivit degraderade från landets högsta serie. Oscar Alsenfelt, som under sina år i Dalarna varit en av SHL:s bästa målvakter, har svårt att köpa kritiken och menar att laget aldrig fick förutsättningarna att lyckas.
– Det är klart att det alltid är så att alla alltid vill skylla på någon annan när det går dåligt. Vi som spelare kom inte upp i den nivå vi borde, men vi gavs heller aldrig förutsättningarna att lyckas, säger Alsenfelt till hockeysverige.se och fortsätter:
– När man byter ut så många spelare under en säsong får laget aldrig chansen att jobba ihop som grupp. När man då ska gå in i ett kval utan att känna varandra riktigt är det svårt att göra sina lagkamrater bättre. Jag tycker allt kunde ha skötts på ett annat och bättre sätt.

Hur mycket stördes ni av kaoset som omgärdade klubben under säsongen?
– Det är klart att man märker av det och att man blir påverkad. Många i ledningen försökte hålla det på kontoret och lämna oss spelare utanför, men när någon person går ut i tidningarna och pratar om hur klubben är i ekonomisk obalans och att en person inte gör sitt jobb är det klart att vi spelare får frågor om det.
– Som förening misslyckades man med att sköta situationen på ett bra sätt, även om många i ledningen försökte sitt bästa. Det är något man får ta lärdom av, för även om man vill att vi spelare ska fokusera på det som är på isen är det svårt att inte bli påverkad när man är i det. Vi är alla människor och även om det här bara gör att man sänker sig med några procent så är det tillräckligt för att man inte ska vinna matcher.

”DET STÖR MIG ATT JAG INTE FÅR CHANSEN ATT FÖRKLARA”

Alsenfelt har tidigare varit med om att spela upp såväl Växjö som Leksand i SHL. Att nu få uppleva den andra sidan av myntet var en av målvaktsstjärnans största motgångar i karriären.
– Det var nog det tyngsta jag varit med om. Man känner ett ansvar för bygden och för alla fans. Att göra dem ledsna känns hemskt och är något som påverkar en djupt.
– Med lite distans till det hela känns det ändå mer okej och som en bra möjlighet att börja om på något nytt. Jag tycker ändå att vi spelare kan gå rakryggade ur detta för utifrån förutsättningarna gjorde vi allt vi kunde för att lyckas.

Foto: Bildbyrån

Andreas Appelgren plockades bort som tränare och ersattes av Sjur Robert Nilsen strax innan kvalet, vilket var ytterligare en del som försvårade läget för många av spelarna.
– Det finns en anledning till att man spelar upp till tio träningsmatcher inför en säsong för att få systemet att sätta sig, så det är klart att det inte är optimalt med ett tränarbyte så nära inpå kvalet.
– Vi som haft Sjur redan under förra året visste att han redan då hade mycket att säga till om, men för de nya spelarna var det svårare att ställa om till något som var helt nytt för dem.

Efter att Leksand förlorat den sjunde och avgörande matchen mot Malmö i kvalet började kritiken hagla mot Alsenfelt. När 27-åringen sedan valde att skriva på för skåningarna anklagade en del av masarnas supportrar målvakten för att medvetet inte ha gjort sitt bästa i kvalmatcherna. Anklagelser som rör upp känslorna ordentligt.
– Det kändes fruktansvärt otacksamt när man fick allt detta slängt mot sig. Jag har gått igenom insatserna i kvalet såväl själv som med målvaktstränaren och tycker inte att min prestation där är sämre än tidigare. Jag tycker snarare att jag presterade bra, även om det alltid finns något mål som man tycker att man borde ha tagit.
– Jag har därför svårt att acceptera att folk kan påstå att jag inte gjort mitt bästa, efter att jag gett allt för klubben i så många år. Jag har varit med och spelat upp Leksand i SHL och verkligen presterat på toppen av min förmåga för laget under en lång period.
– Det jag kan förstå är att det finns en frustration hos fansen, men det som stör mig mest är att den första tanken som dyker upp hos dem ses som det enda rimliga, utan att jag fått förklara eller ge min syn på saken. Folk får gärna ha åsikter, men de bör också lyssna på det som spelarna har att säga och försöka förstå vår syn på situationen.

Är det frustrerande att fansen kräver en sådan lojalitet av er spelare utan att klubben ska behöva visa samma lojalitet mot er?
– Jag förstår sambandet mellan idrottsmän och supportrar och att supportrarna måste få ha åsikter. Jag förstår också att fansen förväntar sig att man ska visa lojalitet, även om den inte alltid går åt båda håll sett utifrån vad klubbens visar oss. Men supportrarna måste som sagt ge spelarna chansen att förklara hur de ser på saken innan man riktar anklagelser och hänger ut oss. Det tycker jag är det viktigaste.

”SM-GULD ÄR INTE DET JAG VÄRDESÄTTER MEST”

Efter kaoset i Leksand får nu Alsenfelt möjlighet att sluta cirkeln och återvända till det Malmö där han inledde sin hockeybana. En uppgift som han ser fram emot med stor tillförsikt.
– Jag har inte flyttat ner än, men gör det till veckan. Nu när vi är på väg och allt lagt sig lite så känns det fantastiskt. Jag har gjort resan med två andra nykomlingar förut och ser verkligen fram emot att få göra det igen. Det ska bli otroligt kul.

Är det lite av en barndomsdröm som går i uppfyllelse att få representera Malmö i SHL?
– Jag har faktiskt inte riktigt den känslan, då det är så mycket som är annorlunda i Malmö nu jämfört med när jag var liten. Då gick man till Malmö Isstadion och såg Mif, nu spelar vi i Malmö Arena för Redhawks, vilket är en annan grej. Sedan är inte jag den personen som haft stora förebilder, utan jag har tagit det lite mer som det kommer. Nu ser jag mer fram emot att få spela för ledningen och fansen, men den där nostalgikänslan har jag inte riktigt.

Foto: Bildbyrån

Vad tror du blir den stora skillnaden mot att spela i Leksand?
– Jag har inte spelat i SHL i en så här stor stad tidigare, men jag tror nog det blir lite mindre tryck utifrån. I Malmö finns det så mycket andra saker som är i fokus, bland annat andra idrotter som fotbollen, medan det i Leksand inte pratas om något annat än hockey.
– Där känns man igen var man än går och hockeyn är allt som betyder något. Det läget kommer det inte vara i Malmö, även om pressen man har på sig själv att prestera när man väl är på isen kommer att vara densamma.

Alsenfelt har som sagt tidigare varit med och spelat upp två lag i SHL och även fortsatt att representera dem under den efterföljande säsongen som nykomlingar. Han ser också många likheter mellan de lagbyggena och läget i Malmö.
– Det är rätt så likvärdigt mot hur det varit i Växjö och Leksand skulle jag vilja säga. Man behåller en stor grupp av de spelare som varit med och spelat upp laget i SHL, som man är väldigt nöjda med, och sedan kryddar man det med några toppspelare utifrån. Det lär väl bli en fem-sex toppspelare med erfarenhet från toppligor runtom i Europa till Malmö också.
– Det som är så bra med Malmö är ändå att alla här verkar ha behållit fötterna på jorden. Sedan har jag stor respekt för Patrik (Sylvegård) som är lugn och trygg och gör ett väldigt bra jobb. Sedan får vi väl vara med på att laget kommer behöva spela en annan slags hockey för att kunna hävda sig i SHL än vad man gjorde i Hockeyallsvenskan den gångna säsongen.

Under samtliga dina SHL-säsonger har du nu tillhört lag som förväntas ligga till på nedre halvan. Kan du inte sakna att utmana om SM-guldet?
– Nu när jag var utan kontrakt pratade jag faktiskt med min fru om det, att det skulle vara kul att komma till en klubb som är med och kampas. Samtidigt är inte ett guld det jag värdesätter mest, utan det är att komma till en grupp där jag trivs och där mitt spel har en avgörande betydelse för hur det går för laget.
– Sedan tror jag att Malmö kommer vara med i toppen av SHL på sikt, även om vi kanske inte kan räkna med det redan under det första året, avslutar Alsenfelt.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan