• Publicerat 17 maj, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Jack Eichel.Foto: Bildbyrån

Det blir inget VM-guld för Jack Eichel, men superlöftet har använt turneringen i Tjeckien till att bevisa för sig själv och alla andra att han är redo för spel i NHL.
– Mitt hjärta kommer att säga vad jag ska göra, säger 18-åringen om valet mellan fortsatt collegespel eller spel i NHL till hösten.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är svårt att tro att han är VM:s yngsta spelare. Trots att Jack Eichel befinner sig på isen samtidigt som stjärnspelare som Aleksandr Ovetjkin, Jevgenij Malkin, Vladimir Tarasenko och Ilja Kovaltjuk är han på intet sätt blyg. Semifinalen mellan USA och Ryssland är under stundom Jack Eichels match. Ingen tar fler avslut än 18-åringen och väldigt få av spelarna på isen tar lika smarta beslut med pucken som det amerikanska superlöftet.

Att han ska klara av att spela i NHL till hösten råder det ingen tvekan om. Frågan är om det verkligen är det bästa beslutet för hans utveckling. Vi vet redan nu att Buffalo Sabres kommer att välja den brådmogne ynglingen med sitt andraval efter att Edmonton Oilers plockat Connor McDavid med förstavalet. Sabres är en klubb mitt uppe i en smärtsam ombyggnadsprocess med många unga spelare i truppen och många tunga förluster framför sig kommande säsong. Är det rätt miljö att härdas i för ett jättelöfte? Eller är det bättre att stanna ett år till på Boston University, där han redan under den gångna säsongen dominerat så till den grad att han vann både poängligan och Hobey Baker Award som collegehockeyns bästa spelare redan som förstaårsspelare?

Jack Eichel erbjuder givetvis inga svar efter att hans USA just förlorat VM-semifinalen mot Ryssland. Han konstaterar bara att han tänker ta en lång funderare på vad som är bäst för hans långsiktiga utveckling så fort han är hemma i Boston igen.

”KOMMER HA STOR NYTTA AV DET HÄR”

– Det enda jag kan säga just nu är att det är mitt eget beslut att ta. I slutändan kommer mitt hjärta att bestämma vad jag ska göra, säger Eichel till hockeysverige.se.
– Jag kommer att invänta draften, åka på något slags sommarläger och känna efter. Det är ingen brådska. Jag är säker på att det blir bra vilket beslut jag än tar.

VM har varit en bra måttstock för Eichel. Han är visserligen van att spela mot äldre killar i och med att han även tillhörde collegehockeyns allra yngsta spelare den här säsongen. Men att ställas mot NHL-stjärnor i den utsträckning han har gjort under turneringen i Prag och Ostrava är ändå en ny upplevelse. Ur det hänseendet får hans sex poäng (2+4) på nio matcher anses vara riktigt bra siffror.
– Det här är en riktigt bra erfarenhet för mig. Det har verkligen varit kul att få omge sig med så många duktiga, professionella spelare och lära sig vad som krävs för att spela på den högsta nivån. Jag tror verkligen att det här är något jag kommer att ha stor nytta av framöver.

I dag avslutar Eichel och hans USA VM med att möta värdnationen Tjeckien i en bronsmatch som har alla möjligheter att bli en riktigt het affär. Dels för att tjeckerna kommer att ha över 17 000 supportrar i ryggen inne i O2 Arena, dels för att det sannolikt är Jaromír Jágrs stora avskedsföreställning inför ögonen på samma fans.
– De har ett skickligt lag med många starka profiler, inte minst Jágr då. För oss gäller det att hålla oss kalla och inte bli överväldigade av omständigheterna, säger Eichel som absolut inte tror att han kommer att ha problem att ladda om inför tröstprismatchen.
– Nej, definitivt inte. Att kunna åka härifrån med en medalj vore fantastiskt. Klart att man är besviken över att ha förlorat semifinalen just i detta nu, men när pucken släpps i morgon kommer vi att vara redo.