Sarah Berglind, Kim Martín Hasson, Sofia Reideborn
Nyheter

”Det känns som vi har en jättebra framtid på målvaktssidan”

ANNONS

Hon är en av svensk damhockeys största spelare genom tiderna. Nu tar Kim Martin Hasson ett brejk från sporten – med en förhoppning om att få tillökning.
– Sedan skulle jag ljuga om jag sa att jag inte är intresserad av att skaffa familj. Ingenting har hänt ännu, men förhoppningsvis snart, säger hon till hockeysverige.se.

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sveriges kanske bästa målvakt genom alla tider på damsidan, Kim Martin Hasson, har valt att göra ett uppehåll från hockeyn. Hur långt det uppehållet blir och om det kommer bli en comeback mellan stolparna återstår att se. Under förra veckan var hon målvaktscoach på U20-landslagets russincamp i Norrtälje.
– Jag är målvaktstränare här på campen. Dessutom är jag videocoach och plockar ut klipp som coacherna vill ha, säger Kim Martin Hasson till hockeysverige.se när vi träffar henne mellan två träningspass i Norrtälje.
– Jag fick en förfrågan om jag ville vara med på den här campen. Jag tyckte att det lät jättespännande nu då jag inte själv ska spela den här säsongen. Det är jättekul att få jobba med målvakter. Nu gör jag det hemma (Linköping) också, men nu får jag göra det på den här nivån också.

Svensk damhockey på målvaktssidan har handlat mycket om Kim Martin Hasson, Valentina Lizana Wallner och Sara Grahn, men Martin Hasson ser att det även finns en bra återväxt bakom dom tre.
– Jag tycker ändå att det ser rätt bra ut. Det är kul att se målvakterna som är här (Ellen Jonsson, Sarah Berglind, Sofia Reideborn och Emma Söderberg). Vissa av dom har jag inte sett så mycket och det är kul att få en annan bild av dom tjejerna, se hur mycket dom vill och så vidare.
– Det känns som vi har en jättebra framtid på målvaktssidan. Jag tror att det handlar om att komma in i det, få chansen att utvecklas. Det är jättesvårt att säga vilka som klara av det eftersom jag tror att det är först när man får testa på det som man ser vilka som pallar. Det är en helt annan mental grej och ett annat spel som man måste få testa på innan man vet hur man ligger till.

Du har själv en gång tagit det här steget, hur gör man för att klara av att ta klivet upp på yttersta landslagsnivån?
– Jättesvårt att svara på, men dels måste man känna sig bekväm i situationen som man slängs in i. Att spela i landslaget är en annan situation än den som är när man spelar hemma i Riksserien. Det blir lite mera press och kanske mer att hantera.
– Dom här unga tjejerna kanske inte tänker på det så mycket på det. Det kanske är mer när man varit med några gånger som dom här tankarna kommer på att man måste prestera och ligga på topp. Det ska bli kul att följa och se vilka som klarar av det.

Vad krävs det på isen för att ta det här steget?
– Riktigt hårt arbete. Det tror jag att dom här tjejerna vet om. Dom kör på bra och klagar inte. Mycket handlar om karaktärer nu för tiden, vilka som klarar av det och är inställda på att ta det här extra klivet och träna lite extra. Sedan handlar det också om vilka som är beredda på att göra det hårda jobbet hemma.
– Här kanske det är lätt att jobba hårt när man kan haka på varandra, men du måste även göra det här jobbet hemma. Oftast måste man göra lite extra jämfört med vad lagkompisarna gör om man ska ett steg ifrån dom.

Kim Marin Hasson är imponerad över dom fyra målvakterna som är på campen i Norrtälje.
– Jag tycker att det ser bra ut. Sarah Berglind var med redan under förra veckan med Damkronorna. Nu vet jag inte hur Valentina vill göra nästa säsong, men annars är det dom tre som krigar på om en landslagsplats.
– Sara Grahn är antagligen tänkt som etta i fall hon fortsätter prestera som hon gör. Sedan är det upp till Sarah och ”Musse” (Minatsu Murase) att kriga om den sista platsen. Fast där tror jag inte att det är någonting som är färdigt ännu utan det här är vad jag tror bara.

Kim Martin Hasson har alltså valt att ta ett uppehåll från hockeyn och det finns två anledningar till detta.
– Dels har jag har jag krämpor från skador på bland annat höften. Jag vill känna att jag kan vara hel för en gångs skull.
– Sedan skulle jag ljuga om jag sa att jag inte är intresserad av att skaffa familj. Ingenting har hänt ännu, men förhoppningsvis snart, säger Martin Hasson med ett stort leende.

Du har en hockeycamp hemma i Linköping, kan du tänka dig att jobba vidare på den här nivån med målvaktsutbildning i framtiden?
– Absolut. Jag tycker att det är kul att få jobba med alla möjliga olika åldrar. Självklart är det kul, spännande och inspirerande att jobba med den här nivån. Jag tycker också att jag fått lära mig jättemycket genom att få vara med här, avslutar Kim Martin Hasson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL