Tom Mäkitalo
Nyheter

Nästa generation Mäkitalo: ”Vi kan gå hela vägen”

ANNONS

Jarmo Mäkitalo var en av de stora spelarna i den svenska topphockeyn på 80-talet. När Leksand gör en omstart i HockeyAllsvenskan i höst är sonen Tom med i laget och han tror att det kan bli bra.
– Jag tror, att får vi bara till det, så kan vi gå hela vägen. Samtidigt är det svårt att svara på den frågan nu eftersom vi inte är fullt lag ännu. Det fattas några spelare, men får vi bara ihop allting så tror jag att det här kan bli jättebra faktiskt.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jarmo Mäkitalo flyttade till Sverige efter OS 1980 från Lahtis. Hans första adress här i Sverige blev Leksands IF eftersom två av hans bekanta från den finska hemstaden, Kari Eloranta och Erkki Laine, redan spelade i klubben och dessutom såg till att även Jarmo kom dit. Inför säsongen 1983/84 flyttade Mäkitalo till Södertälje och säsongen därpå blev han svensk mästare med SSK. Jarmo Mäkitalo har blivit genom åren blivit en mycket uppskattad spelare och person i Sverige och svensk hockey.

Nu kommer nästa generation Mäkitalo. Det handlar om Tom Mäkitalo, 20. Förra säsongen spelade han fyra matcher i SHL med Leksand och på tre matcher i J20-slutpselet svarade han för ett mål och totalt sex poäng. Vilket var ett mer än Fredrik Forsberg, bror till VM-succén Filip Forsberg.
– Klart att det går lite fortare i SHL samtidigt som spelarna är lite tyngre där och har mer rutin. I J20 är det lite mer fram och tillbaka medan det i SHL är mer styrspel och taktik, säger Tom Mäkitalo när hockeysverige.se träffar honom vid Tegera Arena i ett blåsigt Leksand samtidigt som kyrkklockorna i Leksands vackra kyrka slår i bakgrunden. Kanske en symbolik för att man ringer in den nya generationens spelare i Leksands IF.
Mäkitalo fortsätter:
– Klart att det var jättekul att testa på den ligan också. Man försökte göra så gått man kunde när man fick den chansen. Det gällde att inte tänka så mycket.

Första bytet i första SHL-matchen minns Tom Mäkitalo väl.
– Det var i Gävle, derby mot Brynäs. Man fick lite puls när Johan (Rosén) sa att man skulle in, säger Mäkitalo med skratt och fortsätter:
– Ett fullsatt Gävle-dala-derby vilket var kul men också nervöst givetvis. Jag spelade i den matchen med Martin Grönberg och Viktor Mårtensson.

Tom Mäkitalo spelade bara fyra matcher i Leksands A-lag förra säsongen och var inte speciellt delaktig i att laget åkte ur SHL. Han har trots allt tränat och varit med omkring laget under stora delar av säsongen.
– Klart att det är stort tapp ekonomisk, absolut, att åka ur SHL. Det kanske är den största biten. Sedan hade Leksand lite otur också som fick möta Malmö. Man hade ju lika gärna kunnat få möta Vita Hästen eller något annat lag. Nu blev det nästan bättre att komma sist än näst sist. Det var lite oflyt kan man väl säga.
– Jag tror att får Leksand till det nu den här säsongen så tror jag att man klarar av att gå upp lika fort igen.

Du följde matcherna mot Malmö från läktarplats, vad upplevde du fattades för att man skulle klarat det här så kallade direkt kvalet?
– Svårt att säga, med det kändes som man inte orkade hela vägen. Så tycker jag i alla fall. Nu gick man dessutom på kort om folk och självklart påverkade det laget en hel del.

Vad sa pappa när Leksand åkte ur?
– (Skratt) Han var väl inte så glad, men han tror precis som jag att det löser sig och att Leksand är tillbaka lika fort som man åkte ut.

Hur har han påverkat dig som hockeyspelare?
– Klart att eftersom han har spelat på en så pass hög nivå så har han också försökt att påverka vissa smådetaljer. Det är bra att man får veta vad som krävs och så vidare. Jag hade pappa som tränare i Falun vilket också har varit lärorikt.

Har du något minne av när pappa spelade?
– Det kan jag inte direkt påstå. Jag vet att jag tog mina första skridskoskär i Danmark när han spelade Herning (1998/99), men det är ungefär allt som jag kommer ihåg. Jag kommer i alla fall inte håg något från några av hans matcher.

Finns det likheter mellan er båda som hockeyspelare?
– Nej, jag tror egentligen inte att det finns så  jättestora likheter likheter i alla fall. Han var mer en ”sniper”, avslutare, i alla fall av det jag har hört. Jag är mera av en speluppläggare och playmaker. Dessutom är han rightare och jag leftare.
– Han var kanske lite bättre än jag på rören medan jag kanske har en lite bättre speluppfattning.

Vad är det viktigaste rådet du fått av honom?
– Att göra så gott man kan, mer kan man inte göra och att spela som jag alltid gjort. Det är också vad som tagit mig hit så jag ska inte ändra på någonting.

Jarmo Mäkitalo var OS-spelare för Finland både 1980 och 1984, men Tom Mäkitalo har inte hört några lockrop varken från landslaget i Finland eller Sverige.
– Nej, jag har inte hört något från finska landslaget. Dessutom är jag svensk medborgare, men, nej, jag har inte hört något från det svenska juniorlandslaget heller.

Nu har sportchefen Tore Jobs gett Tom Mäkitalo ett try out-kontrakt med Leksand.
– Det är såklart jättekul att man får den här chansen. Jag har ju varit leksing sedan jag var lite så det här känns som en stor möjlighet för mig. Det är bara att kriga på varje dag och visa att man är värd att få ta en plats i det här laget.

Vad ska du jobba med under sommaren för att nå dit?
– Vi har inte gått in på hockeybitarna ännu eftersom det just nu är mest fys. Vi ska framöver börja med lite med individuell träning som är anpassad till var och en. Vi får se då vad det är jag behöver bygga på lite.
– Tommy (Fredriksson, fystränare) har sagt att det är kondition och lite grejer som man först och främst behöver när man går uppåt i seriesystemet. Det går lite fortare där uppe också så det är lite sådana bitar som man behöver lägga på sig lite mer av.

Det har varit en del trista rubriker kring Leksand under och efter säsongen, men det här har Tom Mäkitalo valt att inte engagera sig i allt för mycket. Dessutom känns det som att det är en väldigt god stämning i dagens trupp.
– Det är ingenting vi snackar om direkt. Vi sköter vårt och styrelsen och ledningen sköter sitt. Vi har skitkul i gruppen som är här nu. Det är sköna grabbar och var har jäkligt roligt tillsammans.

Trots att det är ett nytt Leksand som kommer ställas på isen vid seriestarten i september så tror Tom Mäkitalo att man kommer att räcka väldigt långt.
– Jag tror, att får vi bara till det, så kan vi gå hela vägen. Samtidigt är det svårt att svara på den frågan nu eftersom vi inte är fullt lag ännu. Det fattas några spelare, men får vi bara ihop allting så tror jag att det här kan bli jättebra faktiskt.

Nu väljer Leksand att plocka upp många juniorer i truppen till nästa säsong och vem som kommer att få sitt stora genombrott tror Tom Mäkitalo blir en NHL-stjärnas lillebror.
– Fredrik Forsberg. Han fick inte riktigt chansen i A-laget förra säsongen. Får han en ordentlig chans den här säsongen och med bra sommarträning så tror jag att han kommer få ett genombrott den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL