Henrik Evertsson jobbar för att Växjö ska fortsätta vara ett etablerat topplag.
Växjö Lakers HC

Växjö-sportchefen: ”Många vill hänga på ett tåg som går uppåt”

ANNONS

Förra säsongen räckte lagbygget till ett historiskt första SM-guld. För hockeysverige.se berättar Växjös sportchef Henrik Evertsson om hur tankarna går för att snickra ihop ett nytt topplag till kommande säsong.
– Det finns egentligen inga hemligheter, du får bara jobba väldigt hårt, säger Henrik Evertsson till hockeysverige.se.

På måndagsförmiddagen sattes ytterligare en pusselbit på plats. Publikfavoriten Ilkka Heikkinen, som lämnade Växjö efter sin personliga succésäsong 2011/12, satte bläcket på papper för en återkomst då han presenterades av mästarklubben på ett tvåårigt kontrakt. En comeback och en tung backvärvning som sportchefen Henrik Evertsson länge har velat ro i hamn.
– Vi har hållit kontakten med Ilkka ända sen han lämnade oss och vi har stämt av hela tiden hur hans planer har sett ut. Han är en spelare som vi alltid har velat ha i laget, säger Henrik Evertsson till hockeysverige.se.

Med finländaren på pluskontot har Växjö nu spikat backsidan till säsongen 15/16. På forwardssidan ska det in ytterligare två namn innan truppen kan betraktas som komplett. Något som kan dröja – men som lika gärna kan gå undan.
– Det är jättesvårt att veta när det blir, det är inte vi som bestämmer det utan marknaden. Förra året gick vi av semestern med tre spelare kvar men sen sajnade vi två av dem på en eftermiddag så man vet aldrig, säger Henrik Evertsson, som är nöjd med truppen som har tagit form:

– Vi får fortsätta med bra kontinuitet och får behålla stora delar av laget som var med och vann förra säsongen, det är väl det som känns absolut bäst. Vi fortsätter med en väldigt stark defensiv och har ett lag tycker jag som speglar den identiteten vi vill ha, ett lag som är svåra att slå och som är med i alla matcher.

FÄRRE IMPORTER

Årets lagbygge skiljer sig lite mot den uppsättning spelare som säkrade SM-guldet i finalen mot Skellefteå den 23 april. Då var tolv av 22 spelare i laguppställningen importer – nu har den skaran halverats. Faktum är att Ilkka Heikkinen var den första utländska värvningen för säsongen.
– Det är inte ett medvetet val, utan vi har precis som alla andra en spelarbudget som är begränsad och den måste man krama ur så mycket man bara kan. Som ett nytt lag i serien som vi var för några år sen så var det svårt att attrahera svenska killar och det är svårt att hinna få upp dem ur den egna verksamheten. Då är det så att ska du inte lägga alltför mycket ekonomiskt men ändå locka till dig spelare så är det importer där du får ut mest pengar. Sen naturligt så svänger det över om det går bra, och fler vill spela hos dig. Det ena ger det andra, säger Henrik Evertsson.

Men Växjö-sportchefen tror inte att intresset för att komma till Växjö ökade just i och med det nyligen inkasserade SM-guldet. Istället menar han att det är något som har legat och grott.
– Jag tror inte att marknadsvärdet blev bättre just av att vi fann finalen kontra mot vad det hade blivit om Skellefteå hade vunnit. Marknadsvärdet ligger på en hög och bra nivå för de bra lagen som ligger topp fyra egentligen, sen är det klart att vi har en uppåtgående trend. Vi har gått från missat slutspel till semifinal till final och SM-guld och det är klart att många vill hänga på ett tåg som går uppåt, så är det.

I takt med framgångarna ökar dock intresset också för klubbens egna spelare. Något Växjö måste klara av att ersätta om de ska fortsätta vara ett etablerat topplag i SHL.
– Det där går i ett kretslopp, att gör du det bra så kommer spelarnas krav på dig som arbetsgivare att öka och fler kommer att rycka i dem, andra lag som vill göra samma resa. Det är just därför som det är så viktigt att man inte gör ett bra år bara eller kanske till och med två år bra utan att du måste ha den verksamheten som tål att ersätta spelare över tid. Ungefär som Skellefteå gör som har tappat spelare konstant men klarat av att ersätta dem. Det var samma för oss sist vi var i allsvenskan då vi skeppade av, jag vet inte hur många spelare, till elitserien under några år. Vi tappade i princip en förstafemma varje år men vi kunde ersätta dem och fortsätta vara ett topplag, det måste man klara om man vill vara ett uthålligt topplag.

Tycker du då att ni klarat att ersätta de spelare som försvunnit i och med framgångarna?
– Vi har väl bara ett år att gå på och då gick det väl jättebra med tanke på att det var ett bättre resultat än året innan. Men vi behöver bevisa för oss själva att vi klarar det här över tid, det kommer ett nytt år och då går det inte att vila på det som hände förra året. Vi tar ett nytt år och efter det ett nytt år igen. Vi får återkomma till den frågan i april om tre säsonger.

VILL VARA PÅLÄSTA

Men det är inte bara den nya statusen som topplag som påverkar Växjös förutsättningar och resultat på transfermarknaden. Henrik Evertsson har många gånger visat sig ha en stark fingertoppskänsla och träffat rätt i de värvningar som har gjorts.
– Vi jobbar hårt för att vara pålästa i de spelare vi tar in så vi vet vad det är. Vi vet spelarnas styrkor och framförallt spelarnas svagheter så att vi kan jobba med det. Sen ska man också komma ihåg den miljön spelarna sätts i där de får utvecklas och ibland repareras kanske också, vart karriären har tagit dem är precis lika viktigt. Det är svårt att bara värva sig till framgång, det måste synkas med den dagliga verksamheten. Att värva perfekta spelare och färdiga spelare hela tiden är en utopi, det går inte, det är snarare som så att om du vet vad du är duktig på i den dagliga verksamheten så ska du ärva bra material som den kan förädla. Det går hand i hand, säger han.

Just filosofin i den dagliga verksamheten är ett nyckelord för Henrik Evertsson.
– Man får inte hålla på och vela fram och tillbaka. Om man kan ha den där kontinuiteten och bestämma sig för att så här gör vi, från ingen barmarksträning till fantastiskt mycket barmarksträning, vad du än tror på, så kör fullt ut på det. Problemet blir nog när man försöker kopiera andra för mycket, sen vinner ett nytt lag och då försöker man kopiera dem. Det är bra med influenser utifrån men inte för grunden att stå på.

Växjö har valt sin väg och sin verksamhet – och den ska hjälpa dem att fortsätta vara kvar i toppen av SHL. Till kommande säsong blir det som laget alla vill slå.
– Så är det säkert. Men jag tror att lagen som tar sig dit upp är ganska jagade av sig själva. Sen är det klart att vi inte kan flyga under radarn men det gjorde vi inte förra året heller. Jag ska inte säga att vi är vana men vi börjar bli vana, säger Henrik Evertsson till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL