Daniel Sedin.
Vancouver

Daniel Sedins kvalångest: ”Fruktansvärt jobbigt att följa”

ANNONS

Det var inte bara i Örnsköldsvik som Modos supportrar led när laget tvingades kvala för att bli kvar i SHL. I Vancouver satt ett välkänt tvillingpar och bet på naglarna inför Modos kvalmatcher mot Vita Hästen.
– Det var fruktansvärt jobbigt att följa, säger Daniel Sedin i en intervju med hockeysverige.se.

Daniel Sedin gjorde en av sina poängmässigt sett bästa säsonger på många år under 2014/15. På 82 matcher svarade han för 20 mål och totalt 76 poäng. Med det slutade han nia i hela NHL:s poängliga, som för övrigt vanns av Dallas Jamie Benn. Han svarade för 35 mål och totalt 87 poäng på 82 matcher.

Med tanke på att man missade slutspels så sent som i fjol gjorde Vancouver en helt okej säsong. Glädjen mattades av att laget blev utslaget av Calgary Flames i första omgången av Stanley Cup-slutspelet. Trots att man inte gick längre i slutspelet tycker Daniel Sedin att framtiden för klubben ser mycket ljus och inspirerande ut.
– Vi tog ett steg i rätt riktning den här säsongen. Vi har fått en hel del yngre spelare i lineupen som har tagit kliv framåt under hela säsongen. Det känns riktigt bra inför nästa säsong, säger Daniel Sedin till hockeysverige.se.

Daniel Sedin.

Vad är det som gör att ni inte går längre i slutspelet redan den här säsongen?
– Vi hade oflyt med Calgary. Jag tycket att vi spelade bra i många matcher, men lyckades inte vinna. Det handlar också små marginaler i ett slutspel.
– Till den här säsongen har vi, som jag sa, fått ett yngre lag och som organisation vill vi få in lite yngre spelare i lineupen och bygga vidare på det. Jag tror att vi kommer att bli bättre och bättre för varje år.

Märks det av även vid sidan av isen att ni fått in en yngre kull spelare i laget?
– Jag tycker att det märks en förändring i hela organisationen. Vi har fått en ny president i Trevor Linden och även en ny GM (Jim Benning). Allt känns nytt organisationsmässigt. Dessutom har vi fått en ny tränare (Willie Desjardins).
– Jag tycker att man gjort ett riktigt bra jobb i år och gett en ganska klar bild över vad man vill åstadkomma med det här laget. Man kommer följa det till punkt och pricka. Det är lätt i en kanadensisk stad med mycket press på hockeylaget att det blir mycket tryck utifrån från fans och media att man måste vinna och ha framgång nu i stället för att bygga långsiktigt. 
– Just när det gäller att bygga långsiktigt för framtiden och ta in yngre spelare har man gjort ett bra jobb och ändå har man ett slagkraftigt lag som har chans att vinna varje år. Jag är helt säker på att det kommer bli ännu bättre för varje år.

Är en stor del av dina framgångar den här säsongen inspirerat av förnyelsen i organisationen?
– Ja, det tycker jag helt klart. Det är nästan första säsongen sedan jag kom hit (2000/01) som man tagit in unga spelare i lineupen. Vi har i stort sett aldrig haft en ung spelare som startat säsongen med oss och sedan spelat med oss under hela säsongen.
– Nu har vi haft två, tre eller fyra stycken i lineupen varje kväll. Dom tillför mycket energi och pushar oss äldre hela tiden. Det gäller att vara på tårna för man vill inte förlora sin plats i laget och så vidare. Alla vill spela så mycket som möjligt och självklart ger det här en boost.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

ANGÅENDE FRAMTID I MODO: ”SJÄLVKLART KOMMER FRÅGAN UPP”

Daniel och Henrik Sedin har skrivit kontrakt med Vancouver fram till och med säsongen 2017/18. I tidigare intervjuer har båda sagt att om det passar in så avslutar man gärna hockeykarriären i Modo där dom båda fick sitt genombrott.
– Jag har inte tänkt så långt fram ännu, men tiden går rätt fort ändå. Nu är det visserligen tre år dit, men självklart kommer frågan upp. Vi har familj både jag och Henke. Då gäller det att ha lite planering inför framtiden.
– Nu har jag fått vara frisk hela säsongen och spelat alla matcher. Så länge man får vara det och man hjälper laget samtidigt som dom vill ha en kvar så kan jag mycket väl tänka mig att spela något år till. Men, som sagt var, det är länge dit.

Apropå Modo, hur mådde du då de spelade direktkvalserie till att hålla sig kvar i SHL?
– Det var fruktansvärt jobbigt att följa, säger Daniel Sedin med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag förstår spelarna i Modo i den här situationen med all press som kommer. Det är inte roligt och jag förstår att det var jobbigt. Nu klarade grabbarna sig kvar och nu kan bygga på det här och bli lite stabilare i mittenskiktet av SHL så man får lite lugn och ro.
– Det är en grym press att veta varje säsong att man kanske måste kvala och i botten hela tiden. Då blir det också jobbigt att spela.

Hur följde du och Henrik matcherna från Vancouver?
– Vi såg någon match på datorn, annars var det så att man följde det via text-tv, radio eller läste tidningarna dagen efter. Men det är svårt att se matcherna live här borta.

Trots att Daniel Sedin spelade samtliga matcher för Vancouver under säsongen valde han att tacka nej till VM-spel i Prag.
– Skavanker har man alltid, inget snack om den saken. Nu när man blivit äldre… Senaste åren så ska det legat helt rätt i tiden för att man ska tacka ja. För min egen del är det viktigt att kroppen får vila och reparera sig inför nästa säsong.
– När vi åkte hem till VM i Sverige så blev det en perfekt tajming. Vi åkte ur slutspelet och kunde åka direkt hem och spela samtidigt som man kände sig frisk och hel. Sedan skulle jag säga att den här veckan hemma i Sverige då vi vann VM-guld är en av mina bästa tider som jag har haft som hockeyspelare. Det var otroligt roligt men, som sagt var, det ska stämma om man ska tacka ja eftersom det är en så pass lång säsong här borta.
– Jag förstår om folk tycker att det låter som en undanflykt, men för att kroppen ska hinna läka och bygga upp sig inför nästa säsong så krävs det också att man ska få vila.

Om chansen kommer till landslagsspel i framtiden, hur ställer du dig till spel då?
– Bara allt stämmer, men det är svårt efter en lång säsong att ladda om mentalt för ett VM. När vi åkte hem till Sverige var det bara att sätta sig på planet för att åka hem och fortsätta spela. Det har varit andra situationer när man väntat en vecka för att sedan åka hem. Då är det inte lika lätt och då är det bättre att det är andra som är där och spelar.
– Jag måste säga att Pär Mårts, Peter Popovic och Rikard Grönborg har varit väldigt bra när det gäller dialogen med oss spelare om det här. Det uppskattas mycket av oss som är här borta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch