Anton Hedman.
SHL

Redo för återkomst i stjärnspäckat Luleå: ”Målet är att vinna SM-guld”

ANNONS

Det blev bara ett år i Färjestad. Nu är Anton Hedman tillbaka i Luleå igen – som en del av lagets nya, tunga satsning.
– Det känns som att det är det starkaste Luleå som jag har spelat i, säger Anton Hedman till hockeysverige.se.

Efter två lyckade säsonger i Luleå, där han även fick testa på spel i Tre Kronor, lämnade 29-årige Anton Hedman klubben inför förra säsongen med ny adress Färjestad. Den sejouren skulle dock visa sig bli kortvarig. Trots ett signerat tvåårskontrakt valde Anton Hedman att bryta med Färjestad efter bara en säsong i klubben.
– Så är det ju ibland, ibland funkar det inte. Jag vill liksom inte snacka skit om Färjestad heller, det är en professionell förening som vill framåt och gå för guld hela tiden så egentligen vill jag inte säga något negativt om dem. Men det var ingen bra ”fit” för mig och det var bra att vi kunde lösa det, säger Anton Hedman till hockeysverige.se.

Även fast han inte trivdes gjorde Anton Hedman sin poängmässigt starkaste SHL-säsong i karriären, då han noterades för 16 poäng i Färjestadströjan. Forwarden menar att han har utvecklats under året som har gått.
– En av mina styrkor som hockeyspelare är att jag, även fast jag inte är junior längre, hela tiden försöker utvecklas och bli bättre för varje år. Jag försöker bli starkare, försöker förbättra min teknik och skridskoteknik och jobba på de sakerna. Jag tycker att jag har tagit små steg i nästan alla områden, säger han.

SKREV PÅ LÅNGTIDSKONTRAKT

Knappt två veckor efter avskedet från Färjestad presenterades Hedman för en återkomst i Luleå. Den här gången på ett fyraårskontrakt.
– Vi har alltid, både jag och min sambo, sett tillbaka på tiden här som två fantastiska år. Vi kände väl att när det gick att lösa någonting och ett så långt kontrakt som vi var nöjda med så var det ingenting att fundera på. Så det känns skitbra.

Uppskattningen är delad. Under den senaste sejouren i Luleå blev Hedman lite av en publikfavorit i Coop Norrbotten Arena.
– Ja, jag kände enorm uppskattning av fansen, staden och föreningen så det är kul att vara tillbaka. Det är lite den hockeyn som Luleås fans och Luleå som förening försöker skapa och det tycker jag man ser i årets trupp också vad de vill ha för lag. Jag tror att vi kommer få ett riktigt bra och fysiskt starkt lag, säger Anton Hedman.

Att sportchefen Lars ”Osten” Bergström har ett intressant lagbygge på gång är det nog ingen som har undgått. Med färska pengar i kassan har Luleå slått på stort under transfermarknaden och Hedman är bara ett av nio nyförvärv i den tunga satsningen.
– Det är så klart jättekul. Att få chansen och kunna vara med och vinna någonting är något som man vill ha varje år och den här satsningen som Luleå har gjort nu är ju fantastisk. Sen är det många som har bra lag i ligan men det känns ändå bra. Det känns som att klubben satsar hårt och då är det så klart kul att få vara med på det tåget, säger Hedman.

Ishockey, SHL, Luleå - LinköpingTacklingskungen Anton Hedman trycker till Linköpings Simon Hjalmarsson under sin senaste sejour i Luleå. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Vilken roll förväntar du dig att ta i laget?
– Vi har inte pratat så mycket om roller och vem man ska spela med och så än, nu är det ju mer en uppbyggnadsfas inför säsongen. Sen är det klart att vart man ska spela så ska det funka men jag hoppas att jag ska kunna få en bra roll. Sen ska det spelas om det också men tränarna och sportchef och vidare vet vad för typ av spelare jag är. Hur de än sätter ihop laget så kommer jag ju försöka att fylla den rollen så bra som möjligt, säger han.

Sett till nyförvärv som Jacob Micflikier, Bill Sweatt och Toni Rajala så lär Luleå kunna bjuda på en sprakande offensiv till kommande säsong. Men i lagbygget finns också andra spelartyper – bland annat ligans båda tacklingskungar från fjolåret i just Anton Hedman samt finländaren Lennart Petrell.
– Jag tycker att vi har en ganska bra blandning av spelare med snabba, starka, fysiska, målskyttar, defensiva spelare och så där. Det känns som ett intressant lag på så sätt, det känns välkomponerat.

Samtidigt innebär satsningen att det kommer bli tight om platserna.
– Ja, så är det ju. Det kommer ju bli konkurrens på träning och så där men det pushar ju också alla spelare att bli bättre när det blir ökad konkurrens i laget. Så det är bra så klart och det pushar alla framåt.

Målsättningen är i alla fall glasklar. Anton Hedman vet vad han har kommit till Luleå för.
– Det är ju så klart att målet är att vinna SM-guld, det är ju solklart. Det är målet för egen del också, inte bara för klubben, säger Anton Hedman till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL