• Publicerat 29 maj, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Joel Eriksson EkFoto: Bildbyrån

TSN-profilen Craig Button har presenterat sin sista ranking inför draften i Florida om en knapp månad. På den lyfter Färjestads succéjunior Joel Eriksson Ek till oanade höjder – medan Oliver Kylington faller långt utanför första rundan.

Det är mindre än en månad kvar tills Connor McDavid kommer att väljas som nummer ett av Edmonton Oilers i draften i Florida Panthers hemmaarena BT&T Center utanför Miami. Att McDavid går etta och Jack Eichel tvåa (till Buffalo Sabres) är redan skrivet i sten. Vad som händer där bakom är desto mer oklart.

Vad gäller de svenska spelarna har det förekommit en hel del skilda bud i olika rankingar den senaste tiden. När The Hockey News presenterade sin stora ranking i sitt stora draftnummer var backen Oliver Kylington högst rankade svensk som 20:e spelare. När TSN:s juniorexpert, den tidigare general managern för Calgary Flames Craig Button, lanserade sin stora ranking Craig’s List på fredagen hade han en hel annan syn på de svenska spelarna än vad The Hockey News har.

Button har nämligen Färjestads forward Joel Eriksson Ek högst rankad, och det redan som 13:e spelare i draften. Kylington återfinns däremot inte ens i första rundan, han landar först på 47:e plats på den topp 100-lista som presenterades på TSN:s webbsida.

Ytterligare tre svenskar tränger sig in mellan Eriksson Ek och Kylington. Det handlar om Frölundas back Jacob Larsson (22) samt OHL-backarna Rasmus Andersson (31) och Gustav Bourraman (39).

Noterbart är att Brynäs Felix Sandström (48) är rankad som andra målvakt efter ryssen Ilja Samsonov (14:e spelare).

Här är en sammanställning av hur svenskarna rankas av Button:
13) Joel Eriksson Ek, c, Färjestad
22) Jacob Larsson, b, Frölunda
31) Rasmus Andersson, b, Barrie (OHL)
39) Gustav Bouramman, b, Sault Ste. Marie (OHL)
47) Oliver Kylington, b, AIK
48) Felix Sandström, mv, Brynäs
56) Gabriel Carlsson, b, Linköping
64) Jacob Forsbacka Karlsson, c, Omaha (USHL)
74) Filip Ahl, fw, HV71
80) Jens Lööke, fw, Brynäs

Här finner ni listan i sin helhet:
http://www.tsn.ca/talent/craig-s-list-final-ranking-1.294692