Oliver Kylington.
SHL

Kylington under NHL-profilens vingar: ”Johnny Oduya är som en storebror”

ANNONS

Om en månad kan han väljas som första svensk i NHL-draften i Florida. Men redan innan Oliver Kylington hunnit kliva upp på farstukvisten till världens bästa liga har han hittat en mentor som hjälper honom att förbereda sig på de stora äventyret.
– Johnny Oduya har alltid varit som en storebror för mig säger backtalangen om Chicago Blackhawks-backen i en lång intervju med hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han har högt ställda förväntningar på sig, Oliver Kylington. Efter att ha klivit in och spelat SHL-hockey med Färjestad och blivit den yngsta målskytten i SHL redan under säsongen 2013/14 hade han enorm krav på sina axlar inför årets säsong.

Men det gick inte riktigt som förväntat för Kylington. Han fick inte den utväxling han hade önskat och i november i fjol bad han Färjestad om att bli utlånad till AIK i Hockeyallsvenskan.
– Jag stötte på lite hinder och motgångar förra säsongen precis som alla hockeyspelare kommer att göra någon gång. Det gäller att kunna tackla dom och jag känner inte att mina motgångar har gällt just mitt spel, utan det är i min omgivning som det har varit motgångar i, säger Oliver Kylington när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Sturegallerian i centrala Stockholm.
– Det har handlat tränare som inte passat mig och lite andra grejer. Spelmässigt har jag inte haft någon dålig säsong, men jag hade lite otur med skador innan JVM-turneringen som jag blev uttagen till.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Beskedet att han skulle lånas ut till AIK fick många att höja på ögonbrynen. Innan utlåningen hade Kylington ändå fått kontinuerligt med speltid i SHL. Dock inte tillräckligt med speltid, kände backtalangen själv.
– Jag ville ha mer speltid eftersom jag inte fått spela speciellt mycket i början av säsongen. Jag tyckte att jag jobbade hårt på träningarna, försökte vinna tränarens förtroende och verkligen förtjäna mer speltid genom hårt arbete.
– Man ville inte satsa på mig, eller rättare sagt vet jag inte vad som hände. Då kände jag personligen att jag ville bli utlånad för att ta ett steg ytterligare i min utveckling. Jag kände att jag att jag hade fastnat i utvecklingen i Färjestad.
– Då hörde min agent (Claes Elefalk) med flera klubbar i Hockeyallsvenskan och då visade det sig att AIK var intresserade samtidigt som det kändes rätt att komma hem.

I AIK visade Oliver Kylington en stor spelglädje och på 17 matcher i Hockeyallsvenskan svarade han för fyra mål och totalt sju poäng. 
– Jag tycker att jag gjorde det riktigt bra i AIK innan JVM. Sedan blev jag skadad i sista matchen före jul, just innan jag skulle åka till JVM. Det här gjorde mig lite nervös och nojig. Jag gick på behandlingar och det blev bättre och bättre så jag åkte med till Kanada. Jag tränade med laget och fick också behandlingar där borta. Jag var också med i träningsmatcherna, men det kändes inte helt rätt. Det hade gått att spela på sprutor, men jag ville inte riskera att hela muskeln hade gått av och då riskerat hela säsongen.
– Då tog jag beslutet tillsammans med Rikard (Grönborg, förbundskapten) att jag skulle åka hem och rehabilitera ordentligt. Det beslutet är jag ändå nöjd med, men det var ett svårt beslut att ta just då. Jag försökte stötta grabbarna hemifrån i alla fall.

”MIN DIALOG MED TOMMY… VI HADE KNAPPT NÅGON”

Vårsäsongen i AIK blev inte lika framgångsrik och sprudlande som tiden innan jul för Kylington.
– Jag hade det tungt och spelade fortfarande halvskadad. Samtidigt blev jag lite pressad att spela mycket. Samtidigt ville jag ju också hjälpa laget eftersom det hade gått dåligt för oss efter jul. Men jag kände hela tiden att trycket i benet inte fanns riktigt där så det var lite svårt att komma tillbaka.
– Sedan fick jag ett samtal av Loob innan deadlinefönstret. Det lät på honom som att Färjestad skulle kalla hem mig. Jag tyckte ändå att det var ett bra beslut för mig att komma tillbaka till Färjestad eftersom det inte spelade mig någon roll om jag fick gå ner och spela i J20 under sista månaden av säsongen. Jag ville spela mycket och få igång min träning eftersom jag hade tappat mycket när jag var skadad. 

Hur var dialogen med Leif Carlsson och Tommy Samuelsson under processen där du ville bli utlånad till AIK?
– Jag pratade ofta med Leffe eftersom han var sportchef. Färjestad ville inte låna ut mig men jag ville iväg. Jag spelade två minuter, sex minuter, tio minuter, noll minuter, noll minuter och så där höll det på. Jag kände att jag inte kom någonstans. Det var till och med så att jag spelade mer säsongen innan än jag gjorde den här säsongen. Det spelar egentligen ingen roll var jag spelar utan allt handlar ändå om att jag vill spela hockey. Det var också det som vi diskuterade och till slut lyssnade man och respekterade mitt val och släppte mig.
– Min dialog med Tommy… Vi hade knappt någon dialog. Det var mest med Leffe. Men jag vill inte gå in på det…

När du kom till AIK var det som att
– … släppa loss monstret, säger Kylington med ett stort leende och fortsätter:
– Det var skitkul, men det var inte bara kul att spela hockey utan det var även kul att vara hemma, träffa polarna och lira hockey. Man var i extas första två veckorna.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Oliver Kylington kom in just i skarven då AIK bytte tränare från Thomas Fröberg och Peter Gradin till Peter Nordström och Michael Nylander.
– Jag kände Nylander och honom var det inget fel på. Nordström var okej, men vi pratade inget speciellt men jag hade inget problem med att man bytte tränare.
– Personligen hade jag tyckt att det varit roligt om Thomas (Fröberg) fått vara kvar lite längre. Jag hade honom i J20 i Färjestad och vet att han är en bra tränare. Det var lite otur att Gradin gjort illa sig tidigare och inte kunde vara med laget så mycket. Det var nog ganska svårt för Thomas att bara ta över som huvudtränare när laget gick så pass tungt.

LOCKADES TILL AIK – PÅ GRUND AV ROGER MELIN

Nu väljer Kylington att spela i Hockeyallsvenskan med AIK även nästa säsong trots flera bra anbud från klubbar i SHL.
– Kontraktet med Färjestad gick ut samtidigt som jag fick en del erbjudanden från klubbar i Sverige både i SHL och Hockeyallsvenskan. Vi diskuterade lite hit och dit efter (U18) VM, men sedan fick vi reda på att Roger (Melin) skrivit på för AIK och även att (Anders) Gozzi hade tagit över. Man skulle göra en nystart i AIK.
– Min agent lyssnade med AIK och det visade sig att Gozzi verkligen ville ha mig dit. Roger var även han jätteintresserad. Det blev ett jätteenkelt val för mig att välja AIK. Inte bara då för att jag får vara hemma i Stockholm utan även för att jag har hört att Roger är en jätteduktig tränare som gjort resultat i nästan varje lag som han varit i. Han är bra med unga spelare, gjorde bra ifrån sig i Linköping och tog upp AIK senast man var i Hockeyallsvenskan. Det ska bli kul att spela för AIK och hjälpa dom upp där man hör hemma, alltså i SHL.

Har ni hunnit prata om din roll i AIK nästa säsong?
– Jag har spelat med dom flesta spelarna där och jag tror att dom vet vad jag är för typ av spelare. Jag är en offensiv back som kommer spela PP och göra så bra som jag kan framåt men även spela stabilt bakåt.

Om en knapp månad är det dags för den 18-åriga backen att åka över till Florida för den årliga NHL-draften utanför Miami. Mycket talar för att han kommer gå relativt tidigt, men det är inget som han själv funderar speciellt mycket över just nu.
– Alla har frågat mig om draften hela året. Det jag har sagt är att den kommer när den kommer och det är inte så mycket att diskutera om. Folk rankar oss spelare olika hit och dit, men jag har lärt mig att inte kolla på dom här rankinglistorna som folk typ sitter hemma gör.
– Sedan är det klart att jag träffat många scouter på senaste tiden. Visst, man pratar med dom, är trevlig och beskriver vem man är som spelare så man gör ett så bra intryck som möjligt. Men framför allt handlar det om att fokusera på det lag man spelare i och göra sitt bästa där. Sedan får scouterna sitta på läktaren och kolla, men jag fokuserar inte så mycket på det.
– Nu åker jag till NHL Combine på söndag. Det blir en del möten och även tester för NHL så olika lag kan se hur vi ligger till. Jag blir där en dryg vecka. Sedan kommer jag hem och är hemma två veckor. Då tränar jag på som vanligt och efter det åker vi till draften i Miami.
– Det är svårt att planera vad som händer efter, om det blir camper och så vidare.

Johnny Oduya.

Om den klubb som draftar dig vill ha över dig redan till hösten, hur ställer du dig till det?
– Det kan förekomma så det är jättesvårt att planera. Om man är sugna på att ta över mig redan till hösten så får man ta det då. Det är ingenting som jag går runt och tänker på nu utan jag fokuserar bara på träningen och försöka göra resultat varje dag.

Känns det viktigt att få draftas tidigt?
– Det är det här jag menar. Några rankar mig i toppen, andra i mitten och några i slutet. Det är olika rankinglistor och jag har lärt mig att sluta kolla på dom här listorna. Vi får se vad som händer när man väl är där.
– Visst, det hade varit jättekul att få gå i första rundan, men vi får se vad som sker.

Finns det någon klubb i NHL som du helst vill hamna i?
– Jag känner Johnny Oduya, nu går hans kontrakt ut, men det har alltid varit en dröm sedan jag var yngre att det vore coolt att få spela med honom eller komma till Chicago. Jag gillar personligen också Chicago som lag. Anaheim gillar jag också, men jag gillar många av lagen där borta, L.A, New York… Jag är lite av en storstadskille, men jag kan inte säga att jag direkt favorisera något lag.

Chicagos Johnny Oduya är också en förebild för Oliver Kylington.
– Han lärde jag känna genom min pappa. Han har tagit med mig på träningar och lärt mig mycket sedan jag var liten. Johnny har alltid varit som en storebror för mig.

När ser vi AIK i SHL?
– Jag vill inte sätta upp några krav på oss grabbar just nu, men mitt personliga mål är att vi ska spela i SHL redan nästa säsong. Jag vill ha dom här heta derbyna och rivaliteten mellan stockholmsklubbarna på samma vi som i fotbollen, vilken jag tycker är jättebra, mellan AIK, Djurgården och Hammarby.
– Jag tror att det skulle vara bra för stockholmshockeyn om AIK är i SHL på en stabil nivå. Nu ska jag inte snacka för mycket för vi hade en så pass tung fjolårssäsong. Vi ska nog försöka etablera oss i Hockeyallsvenskan först och se hur det går där, men jag vill att AIK ska spela i SHL så snabbt som möjligt, avslutar Oliver Kylington.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch