• Publicerat 31 maj, 2015
  • Skrivet av Ola Winther
  • 2 Kommentarer
Magnus Nygren, Oscar Alsenfelt och Joel Lundqvist är alla med på listan.Foto: Bildbyrån

Det finns spelare som gör skillnad på isen och det finns spelare som gör skillnad vid sidan av den. I dag tar hockeysverige.se sig an den stora utmaningen att rangordna spelarna med de här olika aspekterna i beaktande för att få fram SHL:s mest värdefulla spelare inför kommande säsong.

Det ska betonas att denna ranking är högst subjektiv och att det knappast finns några facit på vad som är rätt eller fel. I denna ranking har dock både spelarens prestationer på isen och hans betydelse vid sidan av densamma funnits med i kriterierna. I kommentarsfältet får ni gärna själva ge era synpunkter på vem som är SHL:s mest värdefulla spelare, men här nedan hittar ni i alla fall vår lista:

10) Derek Ryan, Örebro
SHL:s poängkung är motorn i Örebros offensiv och var hjärnan bakom en av ligans mest framgångsrika kedjor den gångna säsongen. Är med sin kreativitet ett hot mot motståndarna varje gång han är inne på isen och spelar en avgörande roll i närkingarnas öde. Kommer vara än mer påpassad kommande vinter och om han kan upprepa årets succé kan han leda sitt lag en lång väg mot slutspelsframgångar.

9) Broc Little, Linköping
Efter att ledande offensiva spelare som Sjögren, Micflikier och Taffe lämnat Linköping kommer SHL:s målkung från den gångna säsongen betyda än mer för sitt lag kommande vinter. Motståndartränarna slet sitt hår över hur de skulle hålla koll på den produktiva speedkulan säsongen som var och om östgötarna ska bli att räkna med kommande år så kommer de att behöva en Little i toppform.

8) Per-Åge Skröder, Modo
”Mr. Modo” må ha passerat zenit, men är med sina ledaregenskaper och sin erfarenhet enormt betydelsefull för Ö-vikslaget. Skröder är navet som ska hålla ihop ett Modo som kommer att få förlita sig på att de utländska stjärnorna producerar framåt kommande säsong. Med nio år i klubben i bagaget är norrmannen fansens stora favorit och med sin vilja att ta sig in i de tuffa områdena är han ett föredöme för sina lagkamrater kväll efter kväll.

Niclas Andersén. Foto: Bildbyrån

7) Niclas Andersén, Brynäs
Han sågs som en frälsare när han värvades hem till Gävle förra sommaren och Anderséns betydelse för Brynäs går inte att underskatta. Lagkaptenen utvecklade sina offensiva egenskaper under tiden i KHL och är nu en av ligans mest kompletta backar. Med tanke på att Brynäs, med Christian Djoos på flykt till Nordamerika, ser något tunna ut försvarsmässigt kommer Anderséns förmåga att bära lagets defensiv vara av än större vikt kommande vinter.

6) Joel Lundqvist, Frölunda
Precis som Skröder har Lundqvist kanske passerat sina bästa dagar som spelare, men hans betydelse för unga Frölunda är fortfarande obeskrivligt stor. Med sin vilja, fysik och vinnarmentalitet går han i bräschen för sina lagkamrater i varje match och dessutom är Frölunda-kaptenen, med sin tekningskapacitet och sitt spel i numerärt underläge, alltjämt en av SHL:s bästa defensiva forwards.

5) Július Hudáček, Örebro
Den slovakiska showmannen vann snabbt Örebro-fansens gunst och är med sin öppna och spontana personlighet ett föredöme för alla som håller på med idrott. Genom sitt sätt att vara lockar målvaktsstjärnan publik till arenorna, samtidigt som han också tillhör seriens absolut bästa målvakter. Kan 26-åringen bibehålla sin höga nivå även kommande vinter blir närkingarna än en gång ett lag att räkna med.

Patrick Thoresen. Foto: Bildbyrån

4) Patrick Thoresen, Djurgården
Marcus Sörensen i all ära, men visst har Djurgården saknat den offensiva general som Thoresen nu kommer att vara. Norrmannen hör fortfarande till det absoluta elitskiktet av europeiska spelare och är med sin spetskompetens och erfarenhet precis det stockholmarna har saknat. Att han valde att gå ner i lön bara för möjligheten att få hjälpa Djurgården säger också något om den person Thoresen är och spelare med den typen av klubbhjärta är en raritet inom dagens ishockey.

3) Magnus Nygren, Färjestad
Inte nog med att han är en av seriens absolut bästa backar, Nygren har också växt ut till en kultfigur i Karlstad. Han är själv fostrad i klubben och är nu hela Färjestads ansikte utåt. 24-åringen möttes av hundratalet supportrar som firade med bengaler och skumpa när han skrivit på sitt färska fyraårskontrakt och vad han går för på isen är knappast någon hemlighet. När Nygren vände hem mitt under säsongen för två år sedan gick Karlstad-laget som en raket uppåt i tabellen efter en tung start och tog sig till sist hela vägen till final, vilket säger en del om den offensivt begåvade backens betydelse.

2) Martin Thörnberg, HV71
Med tanke på den storm som varit i Jönköping den senaste tiden blir det faktum att Thörnberg återvänt hem av än större betydelse för HV71 kommande säsong. Forwarden är fortfarande på toppen av sin karriär och har producerat över 30 poäng under tre raka KHL-säsonger. Han kommer utan tvivel tillhöra ligans absolut bästa spelare och kommer genom sin närvaro vara en av få personer som kan få fokus att skifta till något positivt i Jönköping de kommande månaderna.

1) Oscar Alsenfelt, Malmö
Två gånger tidigare har Alsenfelt varit med om att hjälpa SHL-nykomlingar under deras första år tillbaka i landets högsta serie och båda gångerna har han presterat på absolut högsta nivå. I ett Malmö som än så länge är i avsaknad av andra högprofilvärvningar kan målvaktsstjärnans prestationer mycket väl vara skillnaden mellan kvalspel och slutspel. Väl hemma i den stad där han växte upp har 27-åringen alla möjligheter att blomstra på nytt och han trivs som bäst när han har möjlighet att göra som mest skillnad för ett lag. Alsenfelt är fortsatt en av seriens bästa målvakter och är favorit till att kamma hem MVP-utmärkelsen kommande SHL-säsong.