Mats Waltin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Det har varit tunga månader i Södertälje efter SSK:s degradering från Hockeyallsvenskan till division 1. För tränaren Mats Waltin handlar mycket om att få både spelare och omgivning att förstå och acceptera de nya omständigheterna – att man numera är en division 1-klubb.
– Jag tycker att det är viktigt att vi, spelare och ledare, som ska göra det här är medvetna om vart vi är någonstans. Då blir det lättare att ta oss dit vi ska, säger han i en lång intervju med hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Södertälje i division 1, alltså motsvarande tredje divisionen i svensk ishockey. För många låter det som ett ganska uselt skämt, men nu är det en realitet. Sedan ”Calle Aber”, ”Jompa” Nilsson och gossarna drog igång hockeyn i Södertälje SK 1924 har man aldrig befunnit sig så långt ner i seriesystemet.

Chocken efter degraderingen i våras håller på att klinga av och både ledare, spelare och fans försöker se framåt, mot det som komma skall. Den som ska leda klubben till upprättelse är den gamla storspelaren Mats Waltin. När hockeysverige.se träffar honom i Axa Sports Center pratar han om en stolthet att få vara en del av en klubb som har en alldeles speciell plats i hans hjärta.
– Södertälje har betytt väldigt mycket för mig. Det var här jag började min elitsatsning som spelare i början på 70-talet. Jag kom från IK Göta till Södertälje Sportklubb, till spelare som spelade i Tre Kronor och man sett upp till. Plötsligt var jag en i gruppen, berättar Waltin.
– Jag har följt Södertälje på distans under många år samtidigt som jag alltid har haft boendet kvar någon mil här ifrån. Jag tycker mig kunna den här branschen rätt bra och vet vad man kan hamna i för situationer. Hela tiden har jag hoppats att dom, som var innan jag kom in, skulle reda ut det. Sedan fick jag möjligheten att komma in i slutskedet av förra säsongen, men vi lyckades tyvärr inte hålla oss kvar. Det slutade med nedflyttning till division 1 och det är där vi är nu.

Mats Waltin klev på SSK-tåget då det var fem kvalmatcher kvar att spela förra säsongen. Det var ett lag i disharmoni han fick ta över.
– Av naturliga skäl var laget väldigt mentalt tilltufsat. Ett lag som på sommaren gått ut med att man skulle ta sig upp till SHL. Man hade satsat mycket och hade varit väldigt tydliga med vad man ville. När sedan poängskörden uteblev undan för undan vart naturligtvis pressen hårdare och hårdare precis som det är i alla klubbar när det inte blir som man har tänkt sig.
– När jag kom in bestämde jag mig för att inte ha någon form av tillbakablick och kände att det skulle vara fånigt att lägga någon värdering i det som har varit. Jag var, och är fortfarande, mån om att jobba med här, nu och framåt. När man inte har tillräcklig insyn ska man passa sig för att tycka saker. Jag är inte sådan så det får andra ägna sig åt.
– Det jag uppskattade med den tiden är att jag fick en ganska bra insyn och känsla för var laget stod någonstans. Det har ett värde nu när vi kommit igång med att försöka studsa tillbaka så fort det går. Jag tänker inte bara på det mentala utan även vart fysiska statusen är. Där fick jag en känsla som jag idag har en väldig nytta av.

Var killarna utbrända fysiskt då du klev in?
– Ett lag som gått igenom så mycket sett över tid är naturligtvis mentalt väldigt tilltufsade. Risken är att man då inte kan få ur sig kraften när man hamnar i det där. Det blir ett grubblande samtidigt som man blir påmind varje dag från fans och så vidare. Kommer man i det där och inte kan värja sig är det jäkligt lätt att det övergår till att man är så hämmad att man inte får loss någonting. I stället blir man hela tiden försiktigare och kanske inte pressar sig själv lika mycket för man börjar tänka att jag ska spara krafter till matcherna.
– Jag är av den motsatta uppfattningen, att man kanske ska vända på det där och träna ännu hårdare så man får tillbaka den mentala styrkan. Det kan vara ett stort problem att veta vilka knappar man ska trycka på i just det läget för att få tillbaka energin och kraften.

Kom du in lite sent för att bygga upp det mentala i gruppen?
– Jag visste om förutsättningarna, men så här är det alltid för ledare som kommer in och ska jobba under en så kort tid. Det är svårt att hinna sätta den prägeln på gruppen som du själv vill ha. Det var jag medveten om så det var inga konstigheter.
– Man bär på en övertygelse och sedan kör man i en förhoppning att man tillsammans med laget ska lösa det. Nu lyckades vi inte.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Mats, Södertälje i division 1, hur låter det i dina öron?
– (Mats tystnar lite och skakar på huvudet innan han fortsätter) Nu är vi där och jag kände att det var jäkligt viktigt att placera oss där vi hör hemma. Att vi är tydliga mot varandra och omgivningen att vi är en division 1-klubb. Därmed också skrapar vi av det kosmetiska runt omkring och verkligen hittar kärnan i det här vi ska och måste göra men också att vi alla ska göra allt för att ta oss tillbaka. Då måste man inse vart vi står någonstans med dojorna…

Och det är?
– Vi står i gyttjan. Gör vi fel saker kan det nästan bli kvicksand utav det. Det är ett läge som är spännande för det gäller att hitta fästet i den här gyttjan för att ta det vidare.
– Jag tycker att det är viktigt att vi, spelare och ledare, som ska göra det här är medvetna om vart vi är någonstans. Då blir det lättare att ta oss dit vi ska. Vi är ingen storklubb, men vi har fortfarande SSK-märket på tröjan och det ska vi vara rädda om, men vi har så jäkla mycket att bevisa nu som division 1-klubb. Vi vill inte vara kvar där utan vi vill ta oss upp, men vi måste också förstå svårigheterna med det.

Hur viktigt är det att gå upp på en gång?
– Det där är en väldigt bra fråga. Det är lätt att svara på instinkt att det är jätteviktigt. Jag ska uppriktigt säga att jag inte är där. Jag har fått ett uppdrag på tre år och vet att man i slutändan kan förlora den felaktiga matchen.
– Skulle det bli så får inte det förhindra någonting i den plan som finns att ta sig upp. Då gäller det att gå på det igen. SSK:s verksamhet får inte stå och falla med att vi måste upp till varje pris direkt annars lägger vi oss ner och dör. Vi måste ha en plan B, att om det inte sker så måste vi jobba oförtrutet vidare. Det är viktigt att man har det klart för sig.
– Sedan vill jag betona att vi ska verkligen göra allt för att skapa förutsättningarna för att kunna ta oss upp så fort det bara går. Helst studsa tillbaka direkt, inget snack om något annat.

Hur tror du hockeyintresset i stan påverkats av att klubben degraderas?
– Jättemycket. På vissa håll har det nästan varit som ett sorgearbete och stor besvikelse. Många har också varit förbannade.
– Jag kan känna ett ansvar och en stor förståelse för dom känslor som råder. För många betyder SSK väldigt mycket.

Vilka reaktioner har du personligen mött på stan efter det att ni åkt ur Hockeyallsvenskan?
– Jag personligen, vilket jag ska vara tacksam för, har mest möts av nyfikenheten om vad händer nu och vart ska vi. Jag vet också att det finns andra känslor runt omkring där hela tiden. Det kan vara så att jag kom in så pass sent och då har jag på något vis kommit undan mycket av det där. Det kan man tycka vad man vill om.

Förra säsongen var Robert Carlsson, 37, den som skulle leda laget. Han debuterade redan 1996 i elitserien för SSK, men nu tycks hans resa i klubben som spelare vara över.
– Jag har haft en jättebra dialog från dag ett med Robban. Tiden har gått och vi håller på med lagbygget och det känns som att han har andra planer. Vi får se vad som växer fram där, men det får ta sin tid.
– Jag tror också att Robban har vissa möjligheter att ge sig på saker i slutet av hans karriär som inte har med SSK att göra. Det är lite av dom vibbarna som jag bär på.

Just nu tycks Södertälje SK vara Mats Waltin, men man jobbar på att sätta en ledarstab inom kort.
– Vi vet att vi kommer få en ny ordförande den 16:e juni. Vi har en relativt ny klubbdirektör sedan december, Mats Pernhem. En ny A-lagstränare i form av mig. Vi får en ny J20 och J18 tränare samt att vi har ett nytt fys-team som kör.
– Det säger rätt mycket om vart vi befinner oss just nu. Det är ett nytt gäng i ledarstaben på rätt många håll som också försöker dra våra strån till stacken från många olika håll. Där är jag en av dom.
– Grundplanen var en kombo där vi skulle ha en sportchef som även var assisterande till mig. Nu är vi i division 1 och då gäller det att vi blir effektiva men ändå kan utmana sportsligt. Vi är också igång och pratar med en målvaktstränare nu efter att Janne Öhman lämnat för Djurgården.
– Det är inget satt på dom positionerna ännu, men det är där vi är nu tillsammans med lagbygget som nu börjar ta form ordentligt. Vi börjar närma oss att kunna gasa på med alla inblandade spelare och ledare, avslutar Mats Waltin.

Spela på svensk hockey - från SHL till Hockeytvåan! Bli kund nu och få ett gratisspel i veckan - hela året ut!