Magnus Hellberg.
Nyheter

AHL-svensken nobbar SHL och KHL: ”Ställt in mig på att stanna i Nordamerika”

ANNONS

Hans kontrakt med Nashville Predators är på väg att löpa ut och det finns ingenting som talar för att det blir en fortsättning i organisationen för den svenske målvakten Magnus Hellberg. Trots det nobbar han tills vidare alla anbud från Sverige och Europa.
– Jag har ställt in mig på att stanna i Nordamerika. Under säsongen tackade jag nej till ett jättebra erbjudande från Ryssland, säger Hellberg i en lång intervju med hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Många trodde och tror fortfarande att han har en framtid i NHL. Men hur, var och när är frågor som fortfarande är obesvarade när det gäller den 24-årige målvakten Magnus Hellberg.

Efter att ha draftats av Nashville Predators i andra rundan 2011 har den Uppsala-födde puckstopparen tillbringat de tre senaste säsongerna i NHL-klubbens organisation. Under den tiden har han bara gjort ett enda inhopp i ligan. När hans kontrakt med klubben nu går ut ser hans framtid i Predators osäker ut. Klubben har finske stjärnan Pekka Rinne under ett långtidskontrakt, reserven Carter Hutton sajnad över nästa säsong och dessutom kontrakt med både tjecken Marek Mazanec och finske juniorstjärnan Juuse Saros. Det är alltså fyra platser som är fyllda, två i Nashville och två i farmarlaget Milwaukee Admirals i AHL.
– Jag kan inte säga så mycket ännu om nästa säsong, men vi jobbar på en lösning. Vi får se vad som händer, men jag vill stanna i Nordamerika i alla fall. Vilket jag också kommer att göra, säger Hellberg när hockeysverige.se träffar honom över en kopp kaffe i Gränby Centrum i Uppsala.

När du säger lösning är det med Nashville vi pratar då?
– Jag håller alla dörrar öppna. Vi ska prata med Nashville och se vad vi kan komma fram till, men jag vill först och främst stanna i Nordamerika. Jag har varit där i tre år och känner att jag är väldigt nära att slå mig in i NHL. Jag har kapaciteten att få spela där uppe.
– Det ska bli skönt med en bra sommarträning i Sverige så jag kommer över redo. Jag tror att det kommer hända lite under draften och free agent-perioden. Då kommer man få lite mer klarhet.

Nu har visserligen ofta målvakter längre startsträcka än utespelarna när man ska slå sig in i NHL, men om det blir AHL igen hur går dina tankar då?
– AHL är också en väldigt bra liga, men man spelar där för att man vill till NHL.

Hur länge orkar du, kan man säga harva, i AHL?
– Man kan absolut säga ”harva”. Det där är lite från person till person. Jag har varit där tre säsonger och har fått smaka på NHL och göra debut. Jag är 24 år, men något år till i AHL orkar man med, men sedan får vi se.- Det är ändå en process och när jag tittar tillbaka på för tre år sedan så har jag utvecklats enormt mycket i många aspekter av mitt spel. Det är en lång väg och den är inte slut ännu. Jag har haft tre jättebra säsonger i Nashvilles organisation, men det är klart att jag gärna hade spelat mer där uppe. Samtidigt är det en tuff konkurrens.


Foto: All Over Press

”KUL ATT DET FINNS KLUBBAR SOM VISAR INTRESSE”

För många SHL-klubbar är Magnus Hellberg något av en drömvärvning, men själv har han inte spel i Sverige i tankarna just nu.
– Jag har ställt in mig på att stanna i Nordamerika. Under säsongen tackade jag nej till ett jättebra erbjudande från Ryssland. Jag valde att stanna samtidigt som Nashville ville ha kvar mig.
– Det är alltid kul att man får lite uppmärksamhet och att det finns klubbar som visar intresse. Det visar på att man gjort någonting bra.

Kan KHL vara ett alternativ till nästa säsong?
– Vi får se vad som händer i Nordamerika och jag vill inte stänga några dörrar.

Hellbergs hittills enda inhopp i NHL kom den 26 oktober 2013. Med drygt halva tredje perioden kvar att spela fick han hoppa in och ersätta Carter Hutton i skadade Pekka Rinnes frånvaro. Han hann stoppa tre av fyra skott i 1-6-förlusten mot St. Louis Blues.
– Det var häftigt, men lite nervöst också, minns Magnus Hellberg med ett leende.
– Det där med nervositeten släppte när man kom ut på isen. Vi mötte St. Louis hemma i Bridgestone Arena och det var utsålt, 19 000 åskådare på läktaren. Nu var det inte det optimala läget att hoppa in eftersom vi låg under med 5-0, men det var ändå kul att få göra debut.

Årets säsong innehöll inga NHL-inhopp, men var ändå en framgång för Hellberg. Hans fina spel i AHL gjorde att han togs ut i ligans All-Star-match – i konkurrens med bland annat sin lagkamrat, tjecken Marek Mazanec.
– Mazanec spelade några matcher fler än jag. Samtidigt, förra säsongen var jag uppe i Nashville och gjorde jag ett inhopp. Sedan skickade man ned mig för att jag skulle få matchträning. Då fick han göra ett inhopp och gjorde det bra. Efter det stod han tio matcher i rad där uppe.
– Jag hade problem med skador och inför den här säsongen hade jag mycket att bevisa. Jag hade bra sommarträning här hemma och kände mig redo för campen.
– Jag tycker att jag gjorde en bra säsong och vi hade ett bra lag, men det handlar om politik också. Han gjorde det bra förra säsongen i NHL och då blir det kanske automatiskt att organisationen ger honom lite fler chanser.

Den som överraskat på många i Nashville är annars 20-åriga Filip Forsberg. På 82 matcher som rookie svarade han för 26 mål och totalt 63 poäng.
– Jag gläds med Filip, det är riktigt häftigt. Vi spelade med varandra i Milwaukee och han är en jättebra kompis till mig. Jag har följt honom sedan han kom över. När han kom till Milwaukee tog vi hand om honom lite, skrattar Magnus Hellberg.

”LUCAS BERGMAN SKA HA CRED”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hellberg och Forsberg är långt ifrån de enda svenskarna i Nashvilles organisation. I Milwaukee hade målvakten sällskap av Viktor Arvidsson, Pontus Åberg, Johan Alm och Patrick Cehlin innan han flyttade hem till Sverige. I Nashville spelar förutom Forsberg även Mattias Ekholm, Viktor Stålberg och Calle Järnkrok.
– Först och främst ska man ge Nashvilles svenska scout Lucas Bergman cred. Han har fått väldigt mycket ansvar och förtroende nu tack vare vad ”Bengan” (Patric Hörnqvist) och dom andra svenskarna presterat i Nashville.
– Nu är det jättemånga svenskar i organisationen vilket är jätteroligt. Det blir en trygghet för oss svenskar som kommer över. När jag kom över till Milwaukee första gången var Mattias Ekholm, Daniel Bång och Patrik Cehlin där. Då tog dom hand om mig i början. Nu har jag varit där i tre säsonger och får ta hand om nya svenska spelarna som kommer över.
– Jag hade ganska lätt att anpassa mig, medan det för andra kan vara lite tuffare att flytta härifrån till dit. Det är ett nytt språk, ny kultur och man bor långt hemifrån. Då kan det vara skönt att ha några på plats som pratar svenska.

Hur är jargongen i svenskgänget under en säsong?
– Det blir lätt så att svenskarna håller ihop lite mer, finnarna för sig, men ändå tycker jag att man hänger med egentligen alla i laget.

Hur viktig var Patric Hörnqvist för er svenskar?
– När jag var uppe i Nashville var det han som tog hand om mig. Även Viktor Stålberg och Mattias Ekholm var uppe då och det är klart att han tog hand om oss alla tre då. Han har visat vägen för oss svenskar lite. Det är jätteroligt för honom att han kom till Pittsburgh som har ett väldigt bra lag. Dessutom fick han spela med väldigt bra spelare där och gjorde det också jättebra. Sedan är det tråkigt för Nashville att man var tvungen att släppa honom.

Genom åren har Magnus Hellberg haft ett nära samarbete med målvaktstränaren Micce Andreasson, som bland annat tränat honom i såväl Almtuna som Frölunda. Numera är Andreasson målvaktstränare i schweiziska Lugano och härnäst väntar träning hos målvaktsgurun nere i alplandet.
– Det ska bli riktigt kul att få komma dit. Men det är enbart för att få träna med Micce som jag jobbat med under flera år, poängterar Hellberg – för att undvika eventuell ryktesspridning om att han ska vara på väg att återförenas med sin mentor i NLA.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL