GENOMBROTT. I slutspelet har Teuvo Teräväinen visat att han är mer än mogen att ta sig an uppgiften i NHL.
Nyheter

”Min första tanke efter målet: Åh nej, nu måste jag göra media”

ANNONS

Han dominerade fjolårets JVM med eftertryck och förde Finland till ett otippat guld. Nu håller Teuvo Teräväinen på att få sitt genombrott i NHL också. I den första Stanley Cup-finalen var han en avgörande faktor med både mål och assist.
– Min första tanke efter målet: ”Åh nej, nu måste jag göra media”, skrattar finländaren efter Chicagos 2-1-seger mot Tampa Bay Lightning.

Inför säsongen nämndes han som en potential kandidat till att ta hem Calder Trophy som årets rookie. Första NHL-säsongen har på det stora hela inte varit någon dans på rosor för den spelintelligente finske centern Teuvo Teräväinen.

Hösten inleddes med spel i AHL och när han väl kallades upp för spel i Chicago Blackhawks fick han en tillbakadragen roll i det stjärntäta laget. 20-åringen mäktade med nio poäng (4+5) på 34 matcher i grundserien och hade ytterligare 25 (6+19) på 39 matcher med Rockford Icehogs i AHL.

Det är först nu i slutspelet som helsingforssonen har visat framfötterna på allvar. Efter att ha funnit kemi i Blackhawks tredjekedja med Antoine Vermette och Patrick Sharp har poäng börjat trilla in också. Det blev inte minst påtagligt i nattens första Stanley Cup-final mot Tampa Bay Lightning där Teräväinen kom att spela en nyckelroll. Han sköt själv 1-1-kvitteringen med 6.32 kvar av tredje perioden och var därefter den som spelade fram Vermette till segermålet, 1.58 senare.
– Hans hjärta verkar inte ens slå, så lugn är han. Han har den där finska kylan, säger veteranen Marían Hossa om lagkamraten till Chicago Tribune.

1-1-målet var en produkt av backstjärnan Duncan Keiths skicklighet. Han höll kvar pucken i anfallszonen på ett sådant elegant sätt som bara Duncan Keith kan göra. Det gav Teuvo Teräväinen fritt fram att skjuta ett skott som slank förbi Ben Bishop i trafiken framför Tampas kasse.
– Min första tanke efter målet: ”Åh nej, nu måste jag göra media”, sade Teräväinen med ett brett flin till den samlade pressen efter matchen.
– Jag blev bättre ju längre matchen led och det blev hela laget också. Det var två mäktiga mål och en jäkligt skön seger.

I fjol ledde Teuvo Teräväinen Finland till JVM-guldet i Malmö efter finalsegern mot Sverige. Kanske är han redan nu mogen att axla rollen som den stora matchvinnaren för Chicago Blackhawks i Stanley Cup-finalen. Hans första finalinsats gjorde i alla fall inget för att påvisa motsatsen…

LÄS ÄVEN:
* Finalfördel Chicago – efter Tampas sammanbrott: ”Rutinen gav resultat”
* VIDEO: Blev Victor Hedman biten av retstickan?
* VIDEO: Dråpliga incidenten – utvisad efter att ha kört ansiktet i stolpen
* VIDEO: Se Tampas läckra styrningsmål – som blev värdelöst

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM