TUFF KAMP. Jonathan Toews var inte den enda tuffa hindret William Karlsson tvingades bemöta under sin rookiesäsong i Nordamerika.
Nyheter

William Karlssons knasiga säsong: ”Då skrek jag rakt ut: ‘I’m so traded!'”

ANNONS

Upp och ned mellan NHL och AHL, tvåmålsskytt i sin andra NHL-match, poängtorkor i AHL, ett galet smeknamn – och en trejd på det. William Karlssons första säsong i Nordamerika hade det mesta.
– Har jag inte tagit lärdom av den här säsongen då vet jag inte när jag ska göra det, säger ”Wild Bill” till hockeysverige.se.

Att komma till Nordamerikas proffscirkus blir ett uppvaknande för unga svenska talanger. Den lugna och trygga miljön i SHL förbyts till en osäker tillvaro där man inte bara riskerar att skickas upp och ned mellan en NHL-klubb och dess farmarlag flera hundra mil bort, man kan också bli trejdad, tvingas rafsa ihop sitt pick och pack på stående fot och lämna lagkamrater och vänner utan chansen till ett värdigt avsked.

För William Karlsson bjöd den första säsongen på nordamerikansk mark på en hel del överraskningar som kom att testa hans karaktär. Efter att ha haft tre klubbadresser totalt under hela karriären – Arlanda, Västerås och HV71 – lyckades 22-åringen representera fyra olika klubbar under en och samma säsong i Nordamerika.

Väl hemma i Sverige kan den tidigare publikfavoriten i Jönköping skratta åt den knasiga säsong han har bakom sig.
– Har jag inte tagit lärdom av den här säsongen då vet jag inte när jag ska göra det, skrockar William Karlsson när hockeysverige.se får fatt på honom under ett Ikea-besök i Uppsala.
– Det var lärorikt kan man i alla fall säga. Man har fått lära sig att vara flexibel och bli bra på att anpassa sig.


Foto: All Over Press

BLEV ”WILD BILL” MED HELA NHL

Säsongen började riktigt bra i Anaheim Ducks. Han imponerade på coachen Bruce Boudreau under träningslägret och fick starta säsongen i NHL. Väl där blev han tvåmålsskytt redan i sin andra NHL-match mot Buffalo Sabres. Helt plötsligt var William Karlsson ”Wild Bill” med hela NHL.
– Ja, det där smeknamnet spred sig ganska snabbt, garvar han.
– Det var någon scout som kallade mig ”Wild Bill” bara för att jag var så blyg och tystlåten på någon av våra sommarcamper, lite som ett hån. Sedan snappade fystränaren upp det där och sedan spelarna. Det bara expanderade.

Smekmånaden i NHL blev kortvarig. En dryg månad in på säsongen skickade Ducks ned Karlsson till Norfolk Admirals i AHL. Det blev början på en tung tid för rookien.
– Det var mentalt jobbigt att bli nedskickad. Jag blev magsjuk i samma veva och tappade en hel del kraft. Nu ska jag inte skylla på det, men tajmingen var usel. När jag kom ned i AHL gick det riktigt dåligt, säger William Karlsson.
– Det måste ha varit en mental grej, för jag tror inte att jag kan ha gått och blivit så dålig över en natt.

Formsvackan höll i sig länge och väl. Det var först när det blev All-Star-uppehåll i AHL i januari som William Karlsson hittade ett sätt att bryta trenden.
– Jag kände att jag verkligen behövde göra något för att koppla bort hockeyn, så jag och en polare åkte till Miami i tre nätter. När jag kom tillbaka var det som om jag var en ny spelare. Helt plötsligt gick det jättebra, allt bara lossnade.

Han inväntade ivrigt möjligheten att få chansen i NHL på nytt, men det blev bara ett kort inhopp för Ducks innan han i början av mars fick ett helt annat besked – han hade blivit trejdad till Columbus Blue Jackets.
– Det var rätt roligt faktiskt. Vi satt och kollade på trade deadline-bevakningen på tv. Klockan hinner bli kvart över tre och då hade ju deadlinen passerat så jag tänkte att ”Jaha, då har man klarat sig då”, men så är det en av killarna som sitter och kollar Twitter och berättar att Ducks har värvat James Wisniewski. Just precis när jag frågor honom vem de har bytt bort ringer telefonen och jag ser att det är ett nummer från Orange County. Då skrek jag rakt ut: ”I’m so traded!”, skrattar William Karlsson.
– De andra killarna börjar asgarva medan jag tar telefonsamtalet från (general managern) Bob Murray som givetvis meddelar att de har trejdat mig.


Foto: All Over Press

15 POÄNGLÖSA AHL-MATCHER I RAD EFTER TREJDEN

När skratten hade klingat av var det inte lika roligt.
– Jag blev faktiskt chockad och visste inte alls vad jag skulle ta mig till. Det var bara att börja packa och åka till Springfield där Columbus har sitt farmarlag. Som tur var fanns både Anton Forsberg och Oscar Dansk där. Det underlättade mycket. Efter ett par veckor var man inne i gruppen.

På isen gick det desto tyngre. William Karlsson avslutade säsongen med 15 poänglösa matcher i Springfields tröja. Trots det blev han uppkallad av Columbus i slutet av mars och fick göra tre matcher.
– Det var oväntat. Jag kände ju inte att jag förtjänade det, men jag kände att det bara var att åka upp och köra. Det gick riktigt bra också. Jag hade 1+1 på tre matcher och gjorde poäng mot Anaheim i första matchen jag spelade där.

När krutröken har lagt sig och William Karlsson har fått distans till säsongen är han trots en hel del motgångar nöjd med det gångna året. Dels för att han har tvingats lära sig att hantera bakslag, dels för att han känner att han har hamnat helt rätt i Columbus organisation.
– De har ett ungt och härligt lag och det känns som om de tror på mig som spelare. Nu är det upp till mig att träna hårt i sommar och visa att jag vill vara med i det här lilla projektet som de har. De spelar kul ishockey och jag ser fram emot hösten.

Fram till dess tränar Karlsson med den forne SHL-backen Henrik Petré som personlig tränare.
– Det är fokus på att jag ska bli starkare och mer explosiv. Det är vad Columbus har bett mig att bli. Jag ska köra hårt och komma så väl förberedd till säsongen som möjligt.

En säsong som förhoppningsvis blir lite mindre omvälvande än det gångna året.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games